0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 1. 2021

Curse of the Swamp Creature (1968)

Hluboko v texaských bažinách se snaží šílený doktor zvrátit evoluci a dokázat, že člověk se nevyvinul z opice ale plazů a ryb.


Geolog Barry Rogers přilétá do Texasu, aby se v jednom zapadlém motelu spojil s jistým panem Westem a pomohl mu najít hluboko v tamních bažinách naleziště ropy. Netuší však, že ten se stal obětí čtveřice vychytralých podvodníků v čele s pohlednou Brendou. Těm se podaří jej oblafnout přichystanou historkou a společně se vydávají do bažin. V těch však místo ropy nalézají dům a laboratoř bláznivého vědce doktora Trenta a jeho ženy Pat, který zde provádí šílené pokusy na tamních domorodcích praktikujících voodoo a aligátorech. Trent se snaží nejen zvrátit evoluci, ale zároveň dokázat proměnit člověka v obojživelné monstrum.



Český název: Kletba tvora z bažin

Režie: Larry Buchanan

Rok výroby: 1968

Délka: 80 min

Země: USA

 

Hrají:

John Agar...(Barry Rogers)

Jeff Alexander...(Dr. Simond Trent)

Francine York...(Pat Trent)

Shirley McLine...(Brenda Simmons)

Cal Duggan...(Ritchie)

...a další


Tento céčkový horor stvořený pro televizní účely a svého času hojně opakovaný na MGM, na většinu diváků asi moc velký dojem neudělá a to zcela oprávněně. Máte-li rádi podobné laciné braky, jste tady na správném místě, jinak od toho dejte raději ruce pryč. Osobně se přiznám, že jsem měl co dělat, abych u toho neusnul a dodíval se až do samotného konce. Přitom téma o šílených vědcích provádějících experimenty na lidech, zvířatech či plazech mi rozhodně není cizí a mám je v docela v oblibě.

 

Tady se náš záporák snažil zvrátit evoluci a dokázat vlastní teorii, že člověk nevznikl z opice, ale z plazů nebo ryb. Takže si vždy obstaral nějakého toho nedobrovolného dobrovolníka a zkoušel z něj udělat něco jako aligátořího/rybího tvora. Ti co přitom zemřeli, skončili v tlamách a žaludcích hladových aligátorů kousek od domu a laboratoře. Největší smůlou tohoto filmu bylo to, že samotný příběh by nebyl ani tak tragický, dokonce ani herecké výkony nebyli vyloženě marné – ovšem to celkové zpracování bylo hodně špatné, stejně jako samotná atmosféra (až na pár světlejších okamžiků – viz topení v pohyblivém písku) byla hodně chabá. Navíc rovněž zklamalo reálné ztvárnění soubojů (ať už pěstních, nebo s noži) – vyloženě ochotnické představení. No a v neposlední řadě moc nepotěší ani finální podoba monstra. Gumová maska byla k smíchu, vlastně se ani moc nepředvedlo a už byl konec.

 

Kletba tvora z bažin toho ve skutečnosti nemá mnoho co nabídnout. Kromě hladových aligátorů, dvou pohledných hereček a minima dobrých momentů. Je to zcela po právu podprůměrná záležitost, kterou většina lidí zřejmě absolutně mine bez povšimnutí a to zcela oprávněně.


Hodnocení:

30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat