0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 1. 2021

Vindicator, The (1986)

Scifi hororové akční béčko s pomstychtivým cyborgem a vražedkyní Pam Grier.  


Vědec Carl Lehman pracuje pro společnost ARC, která se věnuje tajnému high-tech výzkumu. On je však jeden z mála poctivých a vadí mu, že jeho šéf Alex záměrně přesouvá finance na zakázané a nebezpečné projekty. Díky tomu se stane trnem oku svých spolupracovníků a ti se jej rozhodnou zbavit. Dojde k výbuchu a Carl je úředně prohlášen za mrtvého. Ve skutečnosti je však jeho spálené tělo a především funkční mozek udržován v činnosti a následně použit v projektu Frankenstein. Stává se z něj cyborg, oblečený do nejnovějšího nezničitelného kosmického obleku a připojený k programu „Rage“, který když se dostane do kontaktu s cizí osobou a vycítí nebezpečí, převezme kontrolu nad mozkem a okamžitě zneškodní potencionální hrozbu. Jenomže dojde ke zkratu a Carl uteče z laboratoře. Dokonce se mu vrátí i část vzpomínek a tak se rozhodne pomstít všem, kteří zapříčinili jeho smrt. Musí však ochránit i svou těhotnou ženu Lauren, protože Alex se neštítí ničeho a najme si profesionální vražedkyni Hunter, která má odvést špinavou práci.



Český název: Nelítostná pomsta

Režie: Jean-Claude Lord

Rok výroby: 1986

Délka: 93 min

Země: Kanada

 

Hrají:

David McIlwraith...(Carl Lehman / Frankenstein)

Teri Austin...(Lauren Lehman)

Richard Cox...(Alex Whyte)

Pam Grier...(Hunter)

Maury Chaykin...(Burt Arthurs)

Catherine Disher...(Catherine Collins)

...a další


Když vznikl Terminátor, následný boom odstartoval doslova lavinu mu podobných filmů a tento béčkový akční kousek je jedním z nich. Bohužel stejně kvalitní podívanou nám nenabídl ani omylem, ale v rámci svých možností je to celkem dobrá leč hodně průměrná podívaná. Ochránci zvířat však asi na začátku nebudou zrovna výskat radostí a chválou, to je zřejmé. Nedočkáme se tu ani kvalitních speciálních efektů, přestože se na nich podílel sám Stan Winston.

 

Když hlavní hrdina totiž projde svou robotickou proměnou a odcválá ve svém kosmickém obleku popelářským autem, vzbuzuje jeho vzhled spíše posměšné úšklebky. No naštěstí zaúřaduje oheň, a když už sundá masku, alespoň jde vidět jeho znetvořený obličej. Jeho touha na pomstu jej však žene vpřed a poté co pocuchá pár motorkářů, se konečně vrhne na své zlotřilé kolegy. Mrtvých tu bude dost, nečekejte však žádné vražedné galapředstavení. Hodně tu zaúřadují hlavně výbuchy, a když tak přidá ruku k dílu Pam Grier, která mimochodem podala nejlepší herecký výkon ze všech zúčastněných.

 

Nelze si však nevšimnout i jisté naivity samotného příběhu, hromady tolik neoblíbeného klišé – nelogických situací, či chování jednotlivých postav. To však k podobných filmům prostě patří a za ty roky jsem si na to už tak nějak zvykl. Tak proč se zbytečně rozčilovat. Nelítostná pomsta není žádný zázrak, ale vcelku snesitelné osmdesátkové béčko, tak proč mu nevěnovat chvilku své pozornosti. Máte-li v oblibě podobné kousky, klidně na to mrkněte. Vyložená ztráta času to není, najde se zde i několik zajímavých momentů, stejně jako těch šíleně laciných. 


Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat