0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 1. 2021

White Zombie (1932)

U zrodu zombie na filmovém plátně samozřejmě nesměl chybět ani legendární Bela Lugosi. 


Snoubenci Neil a Madeline přijedou na Haiti s úmyslem se tu vzít. Přijmou pozvání jistého Charlese Beaumonta, bohatého majitele plantáže, který jim nabídne ubytování i místo k obřadu. Netuší však, že jeho pravým úmyslem je získat ženinu přízeň jakýmkoliv způsobem. Dokonce uzavřel dohodu s místním mistrem voodoo Legendrem, jehož se všichni na ostrově bojí, protože za pomoci zakázaných rituálů dokáže lidi proměnit v chodící zombie loutky a využívá je k práci ve svém cukrovaru. Beaumont za pomoci Legendreho a jeho voodoo praktik Madeline uvedou do stavu podobného smrti, prohlásí ji za mrtvou. Nastává ovšem mezi nimi rozepře, protože krásnou ženu chtějí najednou oba. Zdrcený Neil se nemůže se ztrátou své milé rovněž vypořádat, tu mu však pomocnou ruku podá zdejší doktor Bruner. Poví mu o temných tajemstvích tohoto ostrova i ďábelských Legendreho praktikách. Oba muži jsou rozhodnuti čelit nebezpečí a odhalit, co se s Madeline skutečně stalo…



Český název: Bílá Zombie

Režie: Victor Halperin

Rok výroby: 1932

Délka: 69 min

Země: USA

 

Hrají:

Madge Bellamy...(Madeline Short Parker)

John Harron...(Neil Parker)

Bela Lugosi...('Murder' Legendre)

Robert Frazer...(Charles Beaumont)

Joseph Cawthorn...(Dr. Bruner)

...a další


Většina lidí má zombie filmy spojené především s Romerem nebo italskými klasikami, ale jen málokdo ví, že údajně vůbec prvním filmem, ve kterém se zombie objevili je právě tento. Ne nadarmo byl umístěn i mezi takzvaných 101 hororových filmů, které musíte vidět, než zemřete. Jeho tvůrci se kvůli němu museli dokonce soudit s jistým Kennethem S. Webbem – autorem divadelní hry Zombie, která se začala hrát v New Yorku rovněž roku 1932. Ten tvrdil, že mu bratři Halperinové ukradli autorské práva na „zombie“. Ti však spor nakonec vyhráli a prohlásili, že se nechali inspirovat románem Williama Seabrooka "The Magic Island". Dokonce tento kousek očaroval i samotného Roba Zombieho, který pojmenoval svou kapelu White Zombie právě po něm.

 

Jste-li milovníky zombíků, potažmo tohoto subžánru celkově, rozhodně zde nečekejte rozpadající se mrtvoly či ultra rychlé nemrtvé, kterým po stovkách bude muset čelit hlavní hrdina. To ani omylem. Zde jsou presentováni jako obyčejní lidé, kteří přijdou o svou vlastní vůli za pomoci voodoo rituálu a zakázaného prášku. Navíc je v poslušnosti drží až hypnotizující pohled Bely Lugosiho, který se své role zhostil opět bravurně. Ani se nakonec nedivím, že dlouho hořce litovat toho, že si nechal tak „málo“ zaplatit (800 dolarů). Celkový rozpočet tohoto filmu byl 50 000 dolarů.

 

Kromě představitele hlavního padoucha si zaslouží velké uznání i práce kameramana. Nádherné černobílé snímání okolí, hřbitova, ruin i nejrůznějších hrátek se stíny dopomohlo k navození zajímavé atmosféry a nepotřebovali k tomu ani přemíru násilí a vymazlené speciální efekty. Jen ten samotný závěr byl poněkud rozpačitý a dle mého ne moc vydařený. Spíš bych ho označil až za směšný, ale to musíte posoudit sami.

 

Bílá Zombie však navždy zůstane nesmazatelně zapsána do historie hororového žánru, stejně jako se Bela Lugosi stal za celou svou kariéru jeho legendou. Ač mladší generace budou tento film zřejmě považovat za nudný a nepříliš záživný, já v něm vidím skvostný klenot, i když by se na něm pár chybiček určitě našlo.


Hodnocení:

70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat