0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 1. 2021

Sadist, The (1963)

Dostaneš-li se do rukou psychopatickým sériovým vrahům, tvoje šance na přežití je opravdu minimální…


Tři učitelé Ed, Doris a Carl míří do Los Angeles na baseballový zápas Dodgers. Během cesty se jim však pokazí na autě chladič a tak zastaví na jednom zapadlém vrakovišti. Chtějí zde poprosit o náhradní díl, ale nikoho nemohou najít. Místo toho se sami dostávají do hledáčku hledaného psychopata a vraha Charlieho a jeho šílené přítelkyně Judy, kteří mají na svém kontě již několik mrtvých napříč státy. Ti je rozhodně nemají v plánu nechat odjet a tak musí trojice učitelů zkusit vymyslet nějaký plán, jak přežít…



Režie: James Landis

Rok výroby: 1963

Délka: 92 min

Země: USA

Alternativní názvy: Profile of Terror, Sweet Baby Charlie

 

Hrají:

Arch Hall Jr. ...(Charles A. 'Charlie' Tibbs)

Marilyn Manning...(Judy Bradshaw)

Helen Hovey...(Doris Page)

Richard Alden...(Ed Stiles)

Don Russell...(Carl Oliver)

...a další


Já prostě miluju staré filmy a tohle je další z řady, které si okamžitě dávám mezi moje oblíbené. Je to sice místy trošku zdlouhavé a najdou se zde i hluchá místa, ale jinak nám režisér Landis naservíroval velmi dobrou psycho – brutální a především excelentně zahranou podívanou. Tyhle nekompromisní kousky mají u mne vždy zelenou, zvláště když se pro ně stávají inspirací skuteční sérioví vrazi, o kterých taky rád píšu články. V tomto případě Charles Starkweather a Caril Ann Fugate. (mimochodem článek o těch dvou jsem rovněž napsal).

 

Hlavní prim tu hraje hutná atmosféra (kterou se tvůrcům místy podařilo vytvořit), pocit beznaděje, šílenost v očích obou psychopatů a především bravurní herecký výkon Arche Halla Juniora, který byl jindy mnohými kritizován a podceňován jako slabý herec. Tady však podal svůj životní výkon. Kvalita stojí především na jeho grimasách a šíleném bezcitném pohledu. Podobnému parchantovi bych se do rukou dostat nechtěl ani omylem. Ani zbytek osazenstva si však nevedl špatně. Zvláště pak dvojice dam. Helen Hovey byla docela pěkná ženská, ze začátku mi sice její postava lezla lehce na nervy, ale postupem času jsem jí i fandil. To Marilyn Manning ztvárnila šílenou a dosti jednoduchou dívku rovněž slušně. Hm a ten její sexy taneček u auta…

 

The Sadist – potažmo James Landis dokázal z toho minima vymáčknout maximum. Příběh odehrávající se jen na pár metrech čtverečních dokázal skvěle vygradovat do extrému a ani na to nepotřeboval bůhvíjak velký rozpočet. 69 000 dolarů není žádný zázrak. Bylo z toho cítit jemné mrazení na zátylku, zabíjení se neodehrávalo mimo záběr kamer, jen to prostě mohlo být asi trochu sestříhané a zkrácené. Těch hluchých míst tu bylo vážně dost. I tak v tom ale vidím nadprůměrnou záležitost.


Hodnocení:

70% 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat