0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (94) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 1. 2012

Unholy, The (1988)

Pokusí se vás svést a následně zabít!
New Orleans: město zažije několik nečekaných úmrtí katolických kněží, kteří se podle policie rozhodli spáchat sebevraždy. Otec Michael je k jednomu takovému pokusu přivolán a nakonec se sám stává terčem útoku neznámých sil, kdy je vyhozen z okna výškové budovy. Pád naštěstí přežije a poté, co se zcela vyléčí, je mu arcibiskupem svěřena jedna malá farnost. Netuší však, že ho démonické síly nenechají na pokoji ani zde. Jednoho dne se seznámí s jednou se svých oveček - barmankou Millie, která pracuje pro podivného majitele baru Luka. Ten pořádá záhadné satanské rituály a jak on sám tvrdí, je nějak spojen se samotným peklem. V okolí farnosti se brzy začnou dít podivné věci a dokonce sám Otec Michael začne být sužován děsivými nočními můrami. Stojí snad za vraždami kněží Luke, nebo v tom má prsty samotné peklo, které si vzalo duše hříšníků, jenž se nechali svést na scestí?

Český název: Zavržená duše / Zatracená duše
Režie: Camilo Vila
Rok výroby: 1988
Délka: 102 min
Země: USA

Hrají:
Ben Cross ... (Otec Michael)
Nicole Fortier ... (Demon)
Peter Frechette ... (Claude)
William Russ ... (Luke)
Jill Carroll ... (Millie)
Hal Holbrook ... (Arcibiskup Mosely)
... a další

Tento film ve mně vzbudil hodně rozporuplné pocity. Na jednu stranu mu nelze vytknout tvůrčí myšlenku a prvotní nápad stvořit podobně laděný snímek - tyto prvky jsou úctyhodné. Ale zpracování tohoto filmu už značně pokulhává, takže celkový potenciál filmu zůstal do velké míry zcela nevyužitý. Režisér Vila totiž na začátku diváka docela příjemně navnadí, ale poté mu jen větší část filmu podsouvá pod nos cosi, co je jen odvarem pořádného démonického hororu. Úvodní scéna patří asi k tomu nejlepšímu, co je možné za celou dobu vidět. Škoda jen, že krvavou scénu tvůrci doplnili o naprosto chaotickou světelnou kulisu, která divákovi totálně znemožnila vidět to nejpodstatnější a připravila ho o ten správný prožitek. O něco lepší je to už při scéně, která předchází pádu hlavního hrdiny z výškové budovy, ale potom jako by se film vydal úplně jiným směrem a tajemná atmosféra zmizí do ztracena.

Z hororového filmu se jakoby rázem stane příručka pro mladého ministranta, který má podstoupit zkoušku sebezapření a nesejít ze své víry. Většina dialogů je naprosto scestná a doslova mlží hlavní podstatu filmu. Tady lze snadno najít obrovské trhliny ve scénáři, které jsou tak hluboké, že divák začíná pociťovat obrovský příval nudy a sebezapření, aby nevytáhl dvd z přehrávače. Sem tam se odněkud ze tmy vynoří nějaká zajímavější scénka, která opět prokrví ospalou atmosféru, ale to jsou většinou jen ojedinělé výkřiky ze tmy. Na scénu tak musí zákonitě přijít i trocha té erotiky, bez které se většina amerických béček (té doby) nedokáže obejít. Na jednu stranu je to svěží oživení, ale pokud je to jen bezúčelná podívaná pro mladé a ve filmu vlastně nemá žádný význam, je to jen další zbytečnost. Ono toho taky herečka Jill Carroll moc neukázala, takže o nic nepřijdete pokud tenhle snímek necháte bez povšimnutí.

Najdou se zde však určitě i nějaké ty klady. V konečné fázi příběhu se snažili tvůrci docela přitvrdit a rázem to doopravdy šlo. Kdyby se film ubíral tímto směrem po celou dobu, mohl se z toho stát i nadprůměrný film. Během krátkého časového sledu zde zemře hned několik postav a jejich smrt je mnohdy velice kreativní a pestrobarevná. Na krvi se konečně přestalo šetřit a dokonce je k vidění i pořádné zvracení, které trochu slabší povahy nemusí překousnout. Tato scénka však dokonale splnila svůj účel. Dokonce i hudební doprovod se místy docela vyznamenal a přestože zrovna dvakrát nemusím chrámovou hudbu, tak zde se mi docela líbila.

Do poslední chvíle se zde taky podařilo mlžit skutečnou podobu démona a diváci na konci filmu zjistili i proč. To co se zjevilo na obrazovce se snad nedá slovy ani popsat. Naprosto tragická digitální a z části latexová příšera vypadala opravdu otřesně. Nejblíže se dá snad porovnat s tou, jenž byla k vidění ve filmu Gargoyle. Hrůzou vám u ní rozhodně stát vlasy nebudou, spíše se budete za břicho popadat, nebo ledabyle zakroutíte hlavou a zmáčkne stopku.

Na druhou stranu však zcela určitě stojí za pozornost účast několika známých herců v čele s Benem Crossem. Tohoto charismatického chlapíka bude asi nejspíš znát z nejnovějšího Star Treku, nebo dobrodružného filmu 20,000 Leagues Under the Sea. Docela slušně mu vypomáhal i americký herec Hal Holbrook ( The Majestic, Wall Street).

The Unholy je svým způsobem hodně zpackaný film, který má v sobě ovšem několik velice zajímavých momentů, jenž ho v očích diváků drží na hranici průměrného béčka. Alfou a omegou jsou zde však především vizuální efekty, které na jednu stranu filmu velice uškodili a na tu druhou mu zase v určitých chvílích dopomohli natočit solidní vraždící scény. Bohužel těchto momentů je zde velice málo.

Hodnocení:
Nebýt uspokojivých hereckých výkonů a občasných dobrých pokusů navodit tajemnou atmosféru, asi by bylo moje hodnocení velmi nízké. Takhle dám dle mého názoru slabších 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat