0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 1. 2012

Uninvited, The (2009)

Co se skutečně stalo onu tragickou noc?
Anna se po roce vrací z psychiatrické léčebny zpět domů. Ještě se zcela nevzpamatovala ze smrti své matky, která zcela upoutaná na své lůžko uhořela v malém domku. Otec se mezitím zamiloval do bývalé ošetřovatelky Rachel, která se starala o její matku. Ze začátku se zdá, že by se Anna mohla vrátit zpět do normálního života, ale brzy jí začnou děsit noční můry v nichž se jí snaží mrtvá matka něco sdělit. Dívka začíná pochybovat, že její matka zemřela nešťastnou náhodou a společně se svou sestrou Alex se pustí do usilovného pátrání po skutečné pravdě. Navíc jejich macecha Rachel se začne chovat dost divně a v očích mladých dívek se stává hlavní podezřelou. Jenže jaká je skutečná pravda? Co se oné tragické noci skutečně stalo?

Český název: Nezvaná
Režie: Tom Guard, Charles Guard
Rok výroby: 2009
Délka: 87 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Emily Browning ... (Anna)
Arielle Kebbel ... (Alex)
David Strathairn ... (Steven)
Elizabeth Banks ... (Rachel Summers)
Maya Massar ... (Mom)
... a další

Režisérská dvojice nepatří mezi ty nejlepší ve svém oboru, ale oba už společně natočili několik velice zajímavých filmů, které se dočkali slušné divácké pozornosti. Tentokrát se pustili do remaku korejského hororu A Tale of Two Sisters (2003) a docela slušně se s tím poprali. Podařilo se jim natočit průměrnou duchařinu, která nezklamala ale ani nějak výjimečně nenadchla. Svou kvalitu určitě má, ale asijskému pojetí se nemůže rovnat. Přes všechny své zápory i klady se přece jenom snímek dočkal i jedné nominace na americkém filmovém festivalu.

Atmosféra filmu se hned od začátku pustí do divákovy představivosti s velkou vervou a nabídne docela slušnou podívanou hlavně co se mysteriózní podstaty týká. Procházka lesem nabídne hned několik velice zajímavých alternativ, kterými by se snímek mohl ubírat. Divák ze začátku nedokáže přesně odhadnout co je realita a co jen dívčina představivost což byl i záměr režisérů. Jenže jak se film odvíjí dál začíná hororová atmosféra až na několik světlejších chvilek upadat a na scénu spíše přichází čistokrevný thriller s příchutí kriminální zápletky. Obě mladé sestry nemají příliš v lásce svou novou macechu a snaží se všelijak podkopat její autoritu u otce. Občas se staneme svědky hrůzných nočních můr hlavní hrdinky, ve kterých se jí snaží mrtvá matka něco sdělit a divák si tak může začít dávat jednotlivé kusy skládačky dohromady. Navíc se v okolí začnou dít divné věci a umírat další lidé. Jenže režiséři si moc netroufli experimentovat a tak toho divákovi moc nenabídnou. Jedinou výjimkou je záhadná malá holčička, která se rovněž snaží Anně něco důležitého ukázat. Jak se film začal ubírat ke konci, tak se musím přiznat, že jsem se začal tak trochu zamotávat do předchozího děje a jednotlivé informace, které jsem dostal mi nějak nešli dohromady. Trochu se mi zdá, že i samotní tvůrci z toho všeho udělali pěkný guláš, ze kterého jen velmi těžko bruslili ven.

Samotný závěr se nesl v podobném duchu jako mnou nedávno shlédnutý snímek Sirotčinec a to se mi moc nelíbilo. Podobné finishe opravdu moc nemusím. Protože závěrečná desetiminutovka zcela vyvrátí cokoliv co jsem si ve své hlavě vytvářel po část celého filmu a s logikou předchozích scén si moc nepotykala. Ještě při závěrečných titulcích jsem měl několik nezodpovězených otazníků v hlavě. Navíc jsem asi moc namlsán asijskou variací tohoto filmu a musím říct, že ta se mi líbila o hodně víc. Na druhou stranu tady se mi zase více líbil hudební doprovod. Největším mínusem je potom fakt, že přestože jde o duchařinu, tak já jsem tady ani jednou nezaznamenal nějaký pokus diváka vylekat. Možná snad ty nejmenší scénkou u trouby, nebo deformací těl jenž se docela povedli. To je ovšem asi jedený hororový faktor, který u mě získal sympatie. Ale jinak všechny další pokusy byly snadno čitelné a předvídatelné, takže ani tady jsem nebyl úplně spokojený. Oba režiséři by se měli ještě od svých asijských a severských kolegů hodně učit. Příště už to bude snad mnohem lepší.

Herecké obsazení mě docela zaujalo hlavně co se ženských hereček týká. Vzhledově byly dobře vybrány, ale dost často bylo patrné, že jim ještě chybí více zkušeností s podobným tématem. Taková Arielle Kebbel je přesně ten typ, který se hodí dokonale to praštěných amerických komedií typu American Pie, ale hororům by se měla raději se svou sladkou tvářičkou vyhýbat obloukem. To Emily Browning už zkušeností má a objevila se například ve filmech Darkness Falls, nebo Ghost Ship, přesto si ale myslím, že si s tím mohla poradit mnohem lépe. No a nejznámější tváří je bezesporu skvělá herečka Elizabeth Banks, která mě ani tentokrát nezklamala. Stejně jako už mnohokrát předtím se do své role opřela s velkou vervou a dokázala kvalitu snímku posunout směrem vzhůru.

Tento film má zcela určitě několik velice pěkných okamžiků, ale stejně tak i dost zcela nudných a nelogických pasáží. Přestože scénář filmu je docela zajímavý a pestrý, nepodařilo se režisérům z něj vymáčknout to nejlepší. Protože skoky v atmosféře byly dost velké, kdy se chvilkové napětí vystřídalo s docela dlouhou nudou, kdy se toho zas až tolik nedělo. Pro mnohé z vás bude možná závěr obrovským překvapením, ale ti co znají originál tak budou dost zklamaní.

Hodnocení:
Snímku dám 60%, ale mezi moje oblíbené filmy určitě patřit nebude.

Žádné komentáře:

Okomentovat