0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

7. 1. 2012

Unexplained: Witches, Werewolves and Vampires, The (1996)

Byli a jsou opravdu skuteční? Nebo to jsou jen výtvory představivosti a pověrčivosti našich předků.
Tento dokument byl natočen v produkci NBC Television, aby se vydal po stopách a důkazech těchto tří mýtických a strašidelných bytostí. Pořadem provází známý herec Peter Graves a pomocí svých pomocníků, psychiatrů, historiků a vědců nám postupně přibližuje všechny tři bytosti, všechna doložená fakta i vlastní úsudky. Bohužel jsem se moc nového nedozvěděl, protože hodně z těchto věcí jsem už viděl v jiných pořadech či si přečetl na internetu. Hlavním plusem dokumentu jsou útržky scén z velmi známých hororových filmů. Ted si pojďme trochu přiblížit co jsme se mohli dozvědět. Mimo jiné zde můžete vidět i krátké reportáže nebo rozhovory z lidmi, kteří se považují za jednu z těchto bytostí.

Český název: Upíři, vlkodlaci a čarodějnice
Režie: Terry A. Landau
Rok výroby: 1996
Délka: 50 min
Země: USA

Vlkodlak
Opravdu existovala či existují tyto stvoření, které se za úplňku proměňují z lidí na lykatropy a živí se zvířaty a lidmi nebo jde jen o mýty a báje našich předků? Neexistují žádné důkazy nebo stopy že by ano. Sice na historických malbách jsou zobrazováni vlci útočící na vesničany, ale podle expertů jde přece jen o vlka – zvíře samotné. Vlci jsou zobrazováni jako ďábelské stvoření hlavně díky tomu, že určití jedinci mají dvojí zbarvení svých duhovek. Je sice pravda, že občas zaútočí na člověka, ale jen pokud je zvíře zraněné nebo velice hladové. To člověk z něho udělal postrach nocí, vždyť ve velkém množství pohádek či příběhů slýcháváme už od dětství jací jsou vlci zlí (stačí si vzpomenout na Červenou Karkulku, pohádku O kůzlátkách a podobně). Lykantropie vznikla z řecké mytologie, kdy prý sám bůh Zeus proměnil zlého krále Lykana ve vlka. I dnes si někteří lidé myslí, že jsou zvířaty a chovají se podobně jako ony. Jde však o nemoc psychického rázu, než že by se proměňovali jako ve filmech.

Čarodějnice
Každý z nás si asi pod tím slovem představí staré, škaredé babky s bradavicí na nosu, která po večerech létá na svém koštěti, kouzlí a pořádá sabaty v lese. Jenže jak v současnosti tak i v minulosti tomu bylo jinak. Známe především fakta z historie, kdy byly po celém světě pořádané takzvané hony na čarodějnice. Tyto byly církví a rádoby křesťany upalovány na hranicích nebo oběšeny. Pravda byla ale taková, že se převážně udávalo a zabíjelo jen kvůli půdě obžalovaného nebo neoblíbenosti osoby ve vesnici či městě. Jednalo se převážně o chudé lidi či babky kořenářky. Při výslechu byli obžalovaní mučeni, aby učinili doznání a poté hned odsouzeni a popraveni (u nás jsme to mohli vidět ve filmu Kladivo na čarodějnice). Netýkalo se to jen evropského kontinentu, ale i Ameriky, kde se nejznámější případ stal v Salemu. Zde onemocněli děti místního faráře a jelikož doktor nedokázal vysvětlit co že jim to je, museli najít viníka, který je učaroval. Na tento popud bylo zatčeno 140 lidí z nich 20 bylo oběšeno na místním kopci. Dnes žije v Salemu 4000 novodobých čarodějnic, které zde uctívají pohanské náboženství Viccan a provádí své lesní rituály. Znaky dnešního čarodějnictví jsou pentagram, kadidlo a kotel.

Upír
Postava, která se dostala do podvědomí hlavně díky legendárnímu románu Brama Stokera – Dracula. Do té doby pro celý svět neznámý pojem upír, začal nabývat nejvyšších míst na pomyslném žebříčku strachu. Každý začal věřit, že tyto bytosti skutečně existují a začalo ověšování oken česnekem, propichování kůlem již pohřbené občany, kteří podle ostatních neměli posmrtnou ztuhlost a při odkrytí hrobu se jim objevila, krev na rtech (v dnešní době je už lékaři dokázáno, že při tuhnutí těla se vytláčí z plic krev na povrch a tak se stane, že mrtví mají kolem úst trochu krve). Jenže hlavně na východní straně zeměkoule dodnes skoro nikdo neviděl žádný upíří film (autor tím myslel v chudých státech) a přesto se stane, že mrtvému pro jistotu propíchnou srdce kůlem až do země, aby se nemohl uvolnit a volně pohybovat po zemi. V Americe se vědec doktor McNally vydal po stopách Stokerova románu a chtěl zjistit, jestli Dracula skutečně existoval. Doputoval tedy do Transylvánie a našel zbytky Draculova hradu i věže, před níž se kdysi tyčil Les napíchnutých, kde bylo 30 000 lidí naraženo na kůl, aby tak nahnal Dracula strach blížící se turecké armádě. Údajně mezi těly večeřel a stékající krev pil. Odtud tedy začali lidé říkat, že je upír.

Jenže i v dnešní době existují lidé, kteří si myslí že jsou upíři. Za posledních 20 let bylo zadrženo několik osob, kteří vraždili jen pro lidskou krev. Nejznámější je asi John J. Haigh, takzvaný Londýnský upír, který zavraždil devět lidí. Lidé, kteří si myslí, že jsou upíry a mají rádi lidskou krev, trpí takzvaným Renfieldovým syndromem. Ovšem psychologové tvrdí, že upír je v každém z nás, vždyť pohled na krev je tak vzrušující.


Hodnocení:
Takže zde máme menší souhrn toho co nám tento dokument přinesl. Je zde i množství filmových scén z filmů o této tématice. Nezaměnitelné scény z filmu Nosferatu byly asi zlatým hřebenem tohoto díla. Určitě je to zajímavé, ale nic moc nového jsme se nedozvěděli. Přesto hodnotím 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat