0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

7. 1. 2012

Undead or Alive (2007)

Hororová zombie komedie odehrávající se na Divokém západě.
V jednom zapadlém městečku se v salónu dostanou do křížku dezertér Elmer Winslow a kovboj Luke. To se nelíbí místnímu šerifovi Claypoolovi a oba šoupne pěkně do chládku. Ve vězení jim dělá společnost podivně vypadající farmář, který náhle zešílel a své manželce vysál mozek. Elmer však nehodlá čekat na rozsudek soudce a tak se rozhodne utéct. Což se mu nakonec i podaří a na rozloučenou s městem ještě vykrade šerifův sejf. Jenže Luke chce pokračovat s ním a tak se tahle podivná dvojice vydává směrem k hranicím, aby se vyhnuli šerifově hněvu. Netuší, že jen o vlásek unikli smrtící nákaze, která brzy zachvátí celé město. Protože farmář, který byl s nimi ve vězení, se stal zombie a brzy nakazí zbytek obyvatel. Oba uprchlíci na útěku potkají indiánskou dívku Sue, která se k nim přidá a poví jim o prokletí jejího předka Geronima, které zapříčinilo to, že se bílí lidé začnou měnit v zombie. Tohle povedené trio brzy na vlastní kůži pozná jeho důsledky, protože v patách mají nakaženého šerifa Claypoola a jeho skupinu pomocníků.

Český název: Živí nebo (ne)mrtví
Režie: Glasgow Phillips
Rok výroby: 2007
Délka: 88 min
Země: USA
Alternativní název: Undead or Alive: A Zombedy

Hrají:
Chris Kattan ... (Luke)
James Denton ... (Elmer)
Navi Rawat ... (Sue)
Matt Besser ... (Claypool)
Chris Coppola ... (Cletus)
...a další

Hororových western komedií je po čertech málo a tak beru každý kousek jako dar z nebes. Tenhle druh žánru docela můžu a kromě Romerových filmů či REC je to asi jediný případ, kdy mi nevadí zombie tématika. Moc těmto tvorům nehovím a ve většině filmů jsou tato stvoření zpracována doslova katastrofálně. Tady to sice nedopadlo taky zrovna nejlépe, ale záměr začínajícího režiséra byl diváky hlavně pobavit a to se mu myslím docela povedlo. Najdeme zde spoustu chyb a hromadu béčkového klišé, ale ve finální podobě z toho vznikla průměrná podívaná, na kterou se dá dívat.

Tvůrci diváky docela navnadí hned na začátku, kdy uvidíme první zombie přímo v akci a každý si asi řekne, tohle může vypadat velmi slibně, ale nenechte se mýlit. V dalším průběhu filmu totiž hororová podstata tak trochu ustoupí stranou a přenechá své místo komediálním prvkům a spoustě nejrůznějších gegů či hlášek. Popisovat malé městečko je asi zbytečné, protože ani sami tvůrci se moc neobtěžovali roztáhnout děj jinam než do místního salónu a vězení. Co se týká místních obyvatel, tak těm dělá jediné potěšení vystoupení striptérky (tanečnice) a spousta alkoholu. I samotný farář se dokáže pořádně odvázat a slušná mluva mu moc neříká. Hold každý bere svou víru po svém. Tvrdou rukou zde vládne šerif Claypool a jeho lehce zaostalý zástupce Cletus, kterým naruší jejich plány příchod dvojice hlavních hrdinů.

Vojenský dezertér Elmer v podání Jamese Dentona udržuje ve filmu rovnováhu inteligence a lehké demence zbytku postav. Právě on se především stará o krvavou podívanou, která sem tam skončí i nějakou tou gore scénou jenž se zde v určitých pasážích docela hojně vyskytují, ale jinak je trošku vytlačen do pozadí svým parťákem kovbojem Lukem. Toho si zde zahrál Chris Kattan, který je pro podobné role přímo stvořený. A je to právě jeho postava, která se docela velkou měrou stará o zábavu po celou dobu filmu. Legrační situace do kterých se dostal i několik trefných hlášek které vyšly z jeho úst asi nadosmrti nezapomenu. Trochu mimo mísu byla indiánka Sue a její časté filozofické kecy, jenž byly většinou úplně o ničem a zbytečně děj natahovaly. Což o to herečka Navi Rawat je docela pěkná holka, ale role moderní indiánky na divokém západě mi moc nesedla a byla jen další zbytečností v dlouhé řadě, které se v tomto snímku vyskytly.

Film sám o sobě totiž trpí častými výkyvy nedokonalosti a spousta scén je dost nelogických, zbytečných a nedotažených dokonce. V určitých místech jde o docela dobrou podívanou u které jsem se hodně nasmál, ale v zápětí se dostavila několika minutová nuda, která se postupem času dostavovala stále častěji. Z gore scén mi nejvíc utkvěly v paměti dvě: ucpávání koňskou nohou a nemilé překvapení zombie při močení. Zombie samotné zde sice moc dobře ztvárněny nebyly, ale alespoň nám tvůrci ukázali, že i zelený pudr se občas může hodit.

Hodnocení:
V konečném hodnocení tedy zůstanu u zlatého středu a dám 50%. Určitě tenhle kousek nezavrhnu, ale asi bude trvat delší dobu než si ho pustím znovu. Jako celek film moc dobře nefunguje, ale najde se zde několik zajímavých scén a hlavně postava Luka kvůli kterým stojí se k němu vrátit.

Žádné komentáře:

Okomentovat