0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

7. 1. 2012

Ultimo squalo, L (1981)

Obrovský žralok útočí na poklidné obyvatele. Jejich jedinou záchranou je místní spisovatel.
V malém městečku na jihu Spojených států se chystají pořádat windsurfingové závody. Mladíci pečlivě trénují, dívky chytají na plážích bronz a dospělí žijí bezstarostný život, který málokdy něco výrazně ovlivní, až nyní se chystá volba starosty. Něco mnohem horšího však připluje z moře a začne terorizovat a zabíjet místní obyvatelé. Obrovský bílý žralok, který své oběti nezabíjí z hladu, ale pro svou loveckou zábavu. Místní spisovatel Peter a lovec žraloků Ron se vydají tohoto zabijáka moří ulovit a zabít. Jejich protivník je však mazaný a připraví lidem několik škaredých překvapení. Nikdo neví, kde se právě vynoří jeho ploutev a smrtící čelisti.

Český název: Poslední žralok
Režie: Enzo G. Castellari
Rok výroby: 1981
Délka: 88 min
Země: Itálie
Alternativní název: Great White

Hrají:
James Franciscus ... ( Peter Benton)
Vic Morrow ... ( Ron Hamer)
Micaela Pignatelli ... ( Gloria Benton)
Joshua Sinclair ... (William Wells)
Giancarlo Prete ... ( Bob Martin)
...a další

Když jsem si přečetl humorný podnadpis na obalu DVD musel jsem se zasmát. Menším žlutým písmem tam stálo: Brutální následovník Čelistí právě útočí! No pokud autor myslel druhý díl Čelistí tak mu dám trochu za pravdu. Podle mě se film Jaws 3 inspiroval tímto filmem, protože v něm lze nalézt jisté podobenství. Nemůžu ovšem říct, že by tento film patřil mezi odpad, protože se v něm dá jistě nalézt několik pozitivních věcí, i když převažuje spíš několik hodně směšně vypadajících scén, u kterých jsem se držel za hlavu a dost se nasmál. Enzo G. Castellari (Keoma, Warriors of the Wasteland) jistě nepatří mezi nezkušené režiséry a má už něco za sebou, ale tento film se mu moc nepovedl. Již počáteční věta o tom, že všichni bílý žraloci vymřeli a tento desetimetrový exemplář je poslední, zní dost naivně.

Co se týká kamery a kvality záběrů, tak to musím italy pochválit. Dokázali nádherně zachytit mořské vlny a plující vlny a taktéž obraz byl velice slušný. Žádné trhání kamerou a rozmazané záběry se nekonaly, a to jim dávám k dobru. Co se mi však nejvíc nelíbilo byl samotný žralok. Už na první pohled vypadal dost uměle, některé jeho pohyby - hlavně co se pojídání obětí týká - vypadaly naprosto otřesně a jeho lesklé modré oči byly opravdu k smíchu. Navíc záběry pod vodou a pojídání zavěšeného masa byly jistě z nějakého dokumentu, protože na nich byl úplně jiný žralok než ten co se vynořoval z vody a útočil na herce. Na víc při dvou scénách jsem měl opravdu dost:

SPOILER
1) Potápěči se ukryjí do podmořské jeskyně a útočící žralok začne narážet do skály a spadlé kameny natlačí do jeskyně, aby je zasypal.

2) Určitá osoba se zamotá do lana a žralok si dá konec lana do huby a vytáhne si ho z lodi. V následujícím záběru už člověk není vláčený za žralokem, ale v další scéně se najednou objeví na hladině.


Navíc mi chyběly krvavé scény. Až ke konci se tam objevilo pár trhacích scén, ale jinak to vypadalo, že žralok narazil na samé chudokrevné oběti. Voda se nebarvila do ruda, ani žádná krev nevystříkla obětem z úst no prostě nuda. Na druhou stranu musím říct, že několikrát se filmařům povedlo udělat velice příjemnou atmosféru, která byla doprovázena celkem slušnou hudbou. Bohužel to co nejvíc zdobilo původní Čelisti (hudba při útoku žraloka) to tady chybělo --- bylo jednoduše ticho. Kopírování scén z Jaws 2 je zcela zřejmé, stejně jako kopírování tohoto filmu v Jaws 3. Jak to vypadá, tak si jednoduše autoři žraločích filmů vypomáhají navzájem.

Herecké obsazení mi přišlo celkem rovnoměrně rozložené. Je zde spousta naprosto prkenných herců, kteří byli dobří leda tak k sežrání, ale našlo se zde i pár herců, jejich výkon se mi líbil. Například James Franciscus (Marooned, City on Fire) si zahrál poklidného spisovatele, kterého ani moc nerozhodilo to, že jeho dcera přišla právě o nohu a na žraloka šel i s klackem. Takové hrdiny ve filmu opravdu ,,zbožňuji‘‘. Nejraději mám ale sympaťáka Joshuu Sinclaira, který vždy hraje s lehkou elegancí a skoro ve všech filmech se tváří naprosto stejně (Keoma, The Dope Way).

Nejvíc se mi líbila velice dobrá jízda na začátku při doprovodu docela obstojné muziky. Jinak bych film zařadil do podprůměrných žraločích filmů, a to hlavně díky špatnému ztvárnění mořského zabijáka. Jinak ale jde o odpočinkový film, který je plný komických prvků a pokud nejste moc nároční, budete se bavit. Škoda jen, že ve filmu nehraje žádná pěkná herečka.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat