0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

10. 1. 2012

Toxymoron (2005)

Český krátkometrážní sci-fi horor o důsledcích chemické války.
Skončila chemická válka. Důsledky byly katastrofální a většina lidstva se nakazila neznámým virem. Vznikla velká izolovaná města, kam se stáhli ještě nenakažení lidé. Ovšem ne všichni měli to štěstí. Z kontaminovaných oblastí nepřicházely žádné zprávy, a tak všichni předpokládali, že již nikdo jiný nepřežil. To je však velký omyl, protože tzv. Toxičtí lovci chytají, mučí a zabíjejí nakažené lidi. My máme šanci vidět co se stane, když se nakaženým podaří osvobodit a začne boj o holé přežití. Protože lovci jsou nemilosrdní.

Režie: Jakub Hussar
Rok výroby: 2005
Délka: 16 min
Země: Česká republika

Hrají:
Toxičtí lovci:
Michal Říha
Jiří Rajnoch
Miroslav Masopust
Nakažení lidé:
Petr Drholec
Tadeáš Hussar
Petr Procházka
Antonín Mráz
Martin Ráftl

Autorem tohoto krátkometrážního sci-fi hororu je v té době student druhého ročníku FAMO v Písku. Společně se svými přáteli se pustil do natočení nemluveného filmu, který získal několik menších ocenění na zahraničních filmových festivalech. Na svět mu pomohla společnost Trinity Pictures.

K natočení celého snímku jim stačily dvě polorozpadlé budovy, které přinesly snímku autentičnost stísněné atmosféry, kterou je film nabitý. Film se soustředí pouze na děj a my můžeme zcela zřetelně vidět, že se dá natočit solidní dílo i bez mluvení. Docela se mi líbily kostýmy herců (lovců), které se skládaly z plynové masky a černého pláště. Jejich vzhled mi nejvíce připomínal staré nacistické jednotky, které jsem měl možnost vidět v několika válečných filmech. Oblečení vězňů se skládalo z polorozpadlých kusů hadrů, pytloviny a značkových tenisek. Autoři mě docela překvapili tím, že se zde objevilo několik záhadných zbraní či jiných sci-fi věciček, které sloužily k braní vzorků krve nakažených či ovládání pout.

Film Toxymoron je mnohými lidmi i kritiky považován za asi nejlepší snímek v Noci filmových nadějí. Atmosféra i celkový vzhled filmu je na docela slušné úrovni na to, že ho točil amatérský student a dovolím si tvrdit, že by natrhl kalhoty i lecjakým známějším režisérům, kdyby z tohoto snímku udělal 90minutový film.

Hodnocení:
Mně osobně se to docela líbilo a s klidným srdcem mu dám 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat