0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (94) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 1. 2012

Taking Lives (2004)

Nejdřív vás zabije a potom v klidu žije vaše životy.
Agentka FBI Illeana Scottová je povolána do kanadského Montrealu, aby pomohla místním složkám vyřešit zapeklitý případ. Poslední dobou se hromadí mrtvoly, jimž někdo kamenem úplně znetvoří obličej a usekne zápěstí. Nikdy po něm nezůstanou žádné stopy a vrah se stává noční můrou pro všechny policejní složky. Tentokrát však zřejmě udělal chybu, protože ho viděl jeden svědek. Pan Costa je ochotný spolupracovat s policisty. Nakreslí portrét vraha a dokonce to vypadá, že on sám by se mohl stát jeho příští obětí. Mezi agentkou Scottovou a Costou začne k nelibosti ostatních policistů vznikat citové pouto. Při svém pátrání zjistí, že by vše mohl mít na svědomí jistý Martin Aster, kterého nedávno viděla v přístavu jeho matka. Syn, který měl být již hezkou řádku let mrtvý a který může být pro své okolí velice nebezpečný. Vrah si totiž vezme identitu svých obětí a v pohodlí žije jejich život. Jenže to vypadá, že pachatel je vždy o krok napřed před policií a navíc o nich ví víc, než by se jim kdy mohlo zdát.

Český název: Zloděj životů
Režie: D. J. Caruso
Rok výroby: 2004
Délka: 99 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Angelina Jolie ... (Illeana)
Ethan Hawke ... (Costa)
Olivier Martinez ...(detektiv Paquette)
Jean-Hugues Anglade ...(Duval)
Kiefer Sutherland ... (Hart)
... a další

Režisér D.J. Caruso před tímto filmem spolupracoval převážně na průměrných televizních seriálech a jeho prvním ostrým útokem do světa filmu byl snímek The Salton Sea (2002), se kterým slavil docela velký úspěch. Diváci tedy z napětím očekávali premiéru tohoto snímku, který je hodně srovnáván s filmem The Bone Collector (1999), i když já moc nechápu proč. Jeho kvalit určitě nedosahuje a ani obsahem děje mu není příliš podobný. V obou filmech se jedině objevila Angelina Jolie. Do podvědomí diváků se však nejvíce dostal dvěma pozdějšími filmy Two for the Money (2005) a Disturbia (2007), se kterým nejvíc potěšil hlavně fandy hororů.

Scénář sice není nikterak originální, ale určitě nemůžu říct, že nezajímavý. Jedná se spíše o krimi-thriller s malou špetkou hororové atmosféry, které si však moc neužijeme. Převážná většina filmu se táhne v duchu policejního vyšetřování a sbírání důkazního materiálu. Tato pasáž moc zajímavá není, protože se převážně jen mluví a nic se neděje. Tyto scény jsou promíchány s těmi, kde se obrazem přeneseme na místa činu, kde jsou nalezeny zohavené mrtvoly. I zde se však nedočkáme nějaké pořádné brutality či mistrovsky naaranžovaných těl.

Dějová linie je rozdělená na tři části. Na začátku trochu nakoukneme do vrahovy minulosti a jeho začátků. Zde se dočkáme jedné delší scény a potom už pouze policejních hlášení o nalezených mrtvolách a pohřešovaných lidech. Všem je jasné, že za tím je vrah, který si bere jejich identity. Potom se přeneseme do současnosti, kde probíhá vyšetřování a seznamování se všemi postavami a jako poslední je finální souboj. Tohle všechno provází docela slušná hudba Philipa Glassa, která ovšem moc ponurou atmosféru nenavodila. Spíše sloužila k rozveselení diváků při nudných dlouhých pasážích. Co však musím podotknout je to, že pozorný divák odhalí vraha už po prvních patnácti minutách a potom už sleduje, kdy že ho ti blbí policajti chytí a na co je ještě nachytá.

Pro odlehčení máme možnost vidět i jednu lechtivou scénku s Angelinou Jolie, která se nikdy příliš nebrání a rozhodně nemá zábrany. Je jen málo filmů, kde by zůstala zahalená. To určitě potěší především mužské publikum. Angelina je rozhodně tím nejlepším na celém filmu. Myslím tím hlavně její herecký výkon a vrozený talent. Diváka dokáže uhranout svými smyslnými rty a jiskřivým pohledem.

Jejím protivníkem byl Ethan Hawke, který podal rovněž docela slušný výkon. Tohoto herce moc neznám, ale viděl jsem s ním film Assault on Precinct 13 (2005), kde mě rovněž zaujal. Jestli si dobře pamatuji, tak se jedná o bývalého manžela Umy Thurman, se kterou má dvě děcka.

V menší roli si zde zahrál i všem jistě známý Kiefer Sutherland, hvězda seriálu 24 hodin. Moc se tady však neohřál. Dalším známějším hercem je Olivier Martinez, jenž se objevil například ve filmu Blood and Chocolate (2007).

Hodnocení:
Jde o průměrný thriller, který neurazí, ale ani příliš nenadchne. Velkým plusem jsou docela slušné herecké výkony a hlavně samotná Angelina. Kdyby bylo míň kecání a víc pořádné akce, tak bych tomuto filmu dal možná i víc. Nejpěknější je asi scéna hned na začátku. Takhle to vidím na 50-60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat