0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 3. 2020

Maniac (2012)


Elijah Wood coby schizofrenní sériový vrah a milovník ženských skalpů…


Frank Zito žije v Los Angeles. Na první pohled vypadá jako vcelku sympatický majitel obchodu se starožitnými figurínami, jehož největší zálibou je jejich restaurování. Nenechte se však zmást! Ve skutečnosti jde totiž o schizofrenického sériového vraha, který rád vyhledává své oběti (ženy) prostřednictvím internetových seznamek, následně je brutálně zabíjí a především skalpuje, aby tak rozšířil svou soukromou sbírku…



Český název: Maniak

Režie: Franck Khalfoun
Rok výroby: 2012
Délka: 89 min
Země: Francie / USA

Hrají:
Elijah Wood...(Frank Zito)
Nora Arnezeder...(Anna)
America Olivo...(Frankova matka)
Megan Duffy...(Lucie)
Genevieve Alexandra...(Jessica)
...a další


Nikdy jsem nebyl a asi ani nebudu velkým příznivcem a fandou remaků. Nicméně už jsem za ty roky, co se hororům věnuji, viděl pár opravdu povedených kousků (občas i lepších než původní film). Tento Maniac je dle mého na stejné úrovni jako Lustigův originál z osmdesátých let. Oba mají totiž stejně vyvážené jak klady, tak i zápory, nicméně pořád jde jen o lehce nadprůměrnou podívanou.

Spolupráce režiséra Khalfouna a Alexandre Ajy se již docela osvědčila i u filmu P2, takže jsem byl docela zvědavý, jak si oba pánové poradili tentokrát. Originál i remake vsadili především na svou brutalitu a vcelku solidní gore, což bylo samozřejmě jen ku prospěchu věci. Já tyhle prvky miluju asi nejvíc, takže po této stránce jsem byl samozřejmě spokojený. Zvlášť, když nás při nich doprovází i zajímavá atmosféra.

Trošku horší už to bylo se sympatiemi k představiteli hlavní role. Zatímco v původním filmu doslova exceloval až nechutný Joe Spinell, tak Elijah Wood mi prostě seděl víc jako Frodo Pytlík, než schizofrenní zabiják – a to že si nechal narůst trošku vousy z něj ještě tvrďáka a magora neudělají (snad jen ten zlověstný pohled stál za to). Neříkám, že hrál špatně – jen jsem mu to prostě až tolik „nežral“. V neposlední řadě samozřejmě ani zde nesmí chybět trocha té nahoty, erotiky a několik pohledných slečen ve vedlejších rolích a samozřejmě nelogických kopanců a nudných pasáží. Bez těch se neobešel ani původní kousek.

Maniac však nebyl rozhodně jen bezduchou kopírkou a šel si svou cestou. Jasně, bylo tu pár podobností, ale jinak se s tím tvůrci moc nemazlili a divákům nabídli slušnou porci brutální a surové podívané, což jistě řada z vás dokáže ocenit. V konečném součtu tak jde o lepší průměr, který jsem určitě neviděl naposledy.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat