0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 3. 2020

Maniac (1980)


Frank Zito a jeho sbírka ženských skalpů určitě stojí za vaši pozornost…


New York zachvacuje panika a strach. Na Manhattanu a přilehlém okolí totiž řádí bezcitný sériový vrah, který kromě zanechaných zohavených těl, rád sbírá skalpy žen do své soukromé sbírky. Policie je bezradná a surovost psychopata se stále zvyšuje. Proč to dělá? Frank Zito si sebou nese trauma z dětství, které se u něj projevuje schizofrenií a zálibou v zabíjení. Věřte, že jeho soukromou sbírku v jeho bytě byste vidět rozhodně nechtěli…



Český název: Maniak

Režie: William Lustig
Rok výroby:  1980
Délka: 87 min
Země: USA

Hrají:
Joe Spinell...(Frank Zito)
Caroline Munro...(Anna D'Antoni)
Abigail Clayton...(Rita)
Kelly Piper...(zdravotní sestra)
Tom Savini...(muž z auta)
Nelia Bacmeister...(Carmen Zito)
...a další


Na tento nepříliš známý osmdesátkový slasher jsem narazil zcela náhodou, když jsem o něm viděl zmínku v jednom dokumentu o Tomu Savinim. Jeho největší nevýhodou byl fakt, že v té době vznikala spousta podobných filmů a dost z nich bylo mnohem více kvalitních – z některých se staly kultovní záležitosti, zatímco Maniac uvízl v průměrných vodách. Přitom nejde vůbec o špatný film, alespoň co se míry brutality a výborných gore scén týče. Saviniho rukopis tu byl zřejmý a tento výborný „machr“ přes masky a speciální triky si sám střihl malou leč nezapomenutelnou roli v autě. Roli, která se stala vůbec nejlepší na celém filmu.

Celkový děj už tak úchvatný nebyl, ale našla by se tu celá řada dobrých momentů (scén), kvůli kterým rozhodně stojí za to tento film vidět. Atmosférických okamžiků, při kterých se slabším povahám naježí chlupy na těle je tu taky dost (třeba taková scéna v metru a tamních záchodcích taky nebyla vůbec špatná). Zvlášť když se většinu času před kamerou pohybuje sám hlavní hrdina v podání Joe Spinella, který se slizkého schizofrenního vraha ujal velmi dobře. Muži jistě ocení i přítomnost několika pohledných dam v čele s Caroline Munro.

Je tak velká škoda, že se Maniac nedokázal vymanit z průměru lepším scénářem, protože se tu vyskytlo i několik pasáží, které trošku nudily. Osobně však nad ním rozhodně nelámu hůl a někdy se na něj rád podívám znovu. Světlých okamžiků tu bylo dost a scéna s brokovnicí vážně stojí za to. I díky ní tomu nakonec dám lepší průměr.


Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat