0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 3. 2020

Basement Jack (2009)


Přežila masakr své rodiny, ale Jack se po letech vrací zpět, aby dokončil to, co nestihl minule…


Před jedenácti lety přežila dívka Karen jako jediná vražedné řádění psychicky narušeného Jacka Rileyho, který coby sedmnáctiletý vyvraždil několik rodin i tu její. Řadu let se připravovala na den, kdy bude opět propuštěn na svobodu, protože jí bylo jasné, že se znovu setkají, aby mohl dokončit to, co se mu oné osudné noci nepovedlo. Městečko Downers Grove tak záhy zachvátí série brutálních vražd a hrůza může začít nanovo…




Český název: Maniak
Režie: Michael Shelton
Rok výroby: 2009
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Eric Peter-Kaiser...(Jack Riley)
Michele Morrow...(Karen Cook)
Sam Skoryna...(Chris Watts)
Billy Morrison...(Detektiv Michael Beck)
Lynn Lowry...(Mrs. Riley)
...a další


Basement Jack se řadí mezi ty filmy, které měli sice vcelku zajímavý potenciál, ale díky neschopnosti tvůrců se z nich staly jen podprůměrné záležitosti, které brzy upadnou do zapomnění. Což je vážně škoda, protože zdejší vrah s visáží Ježíše Krista či mladého Charlese Mansona se tu vážně činil a na své konto si připsal opravdu úctyhodný počet mrtvol. Dokonce ani jejich zvláštní naaranžování nebylo špatné, jenže to je tak vše z výčtu pozitiv, které se tu objevili.


Omáčka okolo totiž už tak dobrá nebyla, stejně jako herecké výkony většiny zúčastněných a to se ani nebavím o špatné úrovni speciálních efektů. Co se mi však líbilo docela dost, byl zvukový doprovod při vrahově řádění či nahánění Karen. Televizní reportérka a příležitostná herečka Michele Morrow mi byla docela sympatická – no rozhodně více než všichni členové policejního sboru dohromady. Na takový masakr z policejní stanice asi hned tak nezapomenu (ne nebyl vůbec dobrý – takový Terminátor si vedl mnohem lépe), ale spíše dost vtipný doslova zbabranými triky.

Basement Jack si vypůjčil některé prvky z Pátku 13 či Halloweenu ale ve skutečnosti jim nesahá ani po kotníky. V součtu kladů a záporů jasně vítězí negativa, což mi prostě nedovolí dát větší, nežli podprůměrné ohodnocení. Rád bych totiž snad i trošku soucítil s Jackem, který měl opravdu strašné dětství a ještě dementnější matku (což můžete posoudit sami díky několika vzpomínkovým scénám), ale prostě to nešlo.

Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat