0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

9. 1. 2012

Tentacoli (1977)

Rozzuřená chobotnice připlouvá z mořských hlubin, aby se pořádně nakrmila.
Ocean Beach je nádherné klidné místo, kde se během roku něco zas až tak důležitého neděje. Všichni zde vedou pohodlný rodinný život, jachtaří, nebo se baví potápěním. Největší atrakcí je místní aquapark a jeho cvičené kosatky, které má na starosti Will Gleason. Jednoho dne však tahle poklidná idylka skončí. Během několika následujících dní se záhadně ztratí několik lidí, kteří se zdržovali v blízkosti vody a dokonce i několik potápěčů. Všichni začínají mít podezření, že v místních vodách musí řádit lidožravý žralok, ale pravda je ještě děsivější. Podmořský řetězec kabelů, které vysílali rádio signály rozběsnil obrovskou chobotnici, která do té doby žila v hlubinách. Ta se nyní vydává na hladinu, aby ukojila svůj obrovský hlad. Rozzuřená chobotnice napadne cokoliv, co naruší její teritorium.

Český název: Chapadla
Režie: Ovidio G. Assonitis
Rok výroby: 1977
Délka: 102 min
Země: Itálie / USA
Alternativní název: Tentacles

Hrají:
Bo Hopkins ... (Will Gleason)
John Huston ... (Ned Turner)
Shelley Winters ... (Tillie Turner)
Henry Fonda ... (Mr. Whitehead)
Delia Boccardo ... (Vicky Gleason)
Marc Fiorini ... (Don)
... a další

Když v roce 1975 natočil Steven Spielberg legendární Jaws, spustil v té době opravdovou lavinu zvířecích hororů, které chtěli také za každou cenu uspět. Jen málo který z nich však utkvěl divákům v paměti. Přestože jsou Tentacoli jedním z nejlepších ‘‘ Octopusských‘‘ filmů všech dob (hlavně pro mne), tak se nikdy žádných velkých ovací nedočkali. Přesto všechno patří společně s Krakaticí mezi moje nejoblíbenější. Do režisérského křesla usedl Ovidio G. Assonitis, jehož jméno mnohým asi nic neřekne, ale byl to právě on, kdo nahradil Jamese Camerona v obrovském propadáku Piranha Part Two: The Spawning.

Asi největší doménou celého snímku je prostředí, kde se film natáčel. Italové jsou tímto prvkem pověstní a já u podobných filmů vždycky slintám blahem. Záběry podmořské fauny a flory mě dokáží potěšit mnohdy víc, než nějaké gore efekty. Nádherná průzračná voda, porostlé korály, spousta mořských živočichů, no prostě hotový ráj. Všechnu tuto krásu nám však po právu narušuje naše hlavní hrdinka, v tomto případě obrovská chobotnice. Ze začátku však v žádném případě nečekejte, že by nám jí tvůrci ukázali, protože poprvé jí uvidíme zhruba až po první dvacetiminutovce a to ještě jen ony pověstné chapadla. V celé její kráse jí můžeme spatřit až zhruba za polovinou filmu. To však neznamená, že by se do té doby nic nedělo. Podobně v jako již zmíněných Čelistech i zde začnou umírat lidé hned po úvodních titulcích a příchod monstra na scénu ohlašuje působivá hudba. Tu má na svědomí Stelvio Cipriani.

Režisér se nerozpakoval zabít opravdu kohokoliv, takže divák musí počítat i s tím, že zařve například úplné novorozeně. Útoky jsou různorodé a rozhodně to není všechno na jedno brdo. Tu si chobotnice pochutná na vášnivém potápěči, tu strhne pod vodu celý člun, nebo dokonce zaútočí i na celou flotilu plachetnic. Ze samotné nestvůry však většinou jak už tomu bývá uvidíme jen dlouhá slizká chapadla a pak jakousi rozmazanou skvrnu, která má být dozajista jejím tělem. Ke konci se však tvůrci zmohli i na ukázku její hlavy a hlavní problém byl na světě. Na první pohled umělé cosi se totiž mohlo pochybovat jen rovně a zčeřená voda ne vždy zakryla přesně to co měla. Hodně na mě potom zapůsobila i mrtvá rybí těla na mořském dně. Tato scéna patří mezi jedny z nejlepších.

Docela mě překvapilo i herecké obsazení, protože se zde sešla celá škála známých herců, kteří rozhodně předvedli přesně to co jsem od nich očekával. V hlavní roli se nám představí Bo Hopkins, který je ovšem ze začátku hodně nevýrazný. Pořádný prostor dostane až s blížícím se závěrem a tam hrály prim především jeho kosatky. Zato Shelley Winter tu byla stejně ujetá jako vždycky. Nevím proč, ale já tuhle dámu obdivuji už od té doby co jsem jí viděl hrát ve filmu The Poseidon Adventure (1972). V neposlední řadě se nám tu pak ve vedlejších rolích představí i známá dvojice uznávaných herců John Huston a Henry Fonda.

Tentacoli patří mezi moje nejoblíbenější zvířecí (mořské) filmy a vždycky si je rád pustím. Už od dětství patří tento žánr mezi moje nejoblíbenější a přestože skoro žádný z těchto filmů nepatří mezi světové TOP, tak já na ně nedám dopustit. I tak však zůstávám při hodnocení na zemi a nemůžu dát víc jak lepší průměr.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat