0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

10. 1. 2012

Tomb of Ligeia, The (1964)

Roger Corman a jeho příběh o lásce k milované ženě, kterou ani smrt nedokáže přerušit.
Verden Fell se během posledních let změnil z usměvavého a milujícího muže v truchlivého a mrzutého podivína. Den co den navštěvuje hrob své zesnulé ženy Ligeii, kvůli které celá jeho proměna začala. Jeho choť mu těsně před svou smrtí slíbila, že její smrtí jejich spojení nekončí. Zarmoucený muž už dlouho nepoznal co je to opravdová láska a něha. Až do onoho osudného dne, kdy se u hrobu své mrtvé manželky seznámí s pohlednou Rowenou. Ta ač světlovlasá, jako by z oka vypadla Ligeii. Netrvá to dlouho a oba se do sebe bezhlavě zamilují a následně i vezmou. Chvíli po svatbě vezme Verden Rowenu do svého honosného panství, kde chtějí začít nový život plný štěstí a radosti. Bohužel tato krásná idylka netrvá dlouho. Rowenu začnou v noci děsit podivné noční můry a navíc je neustále pronásledována černou kočkou, která by jí nejraději oči vyškrábala. I chování samotného Verdena se začne měnit k horšímu. Pomalu se z něj začíná opět stávat onen podivín, který svůj děsivý pohled raději skrývá za černými brýlemi. Jak se zdá Ligeinin duch je stále přítomen a pomalu začíná ovládat oba novomanželé. Tento fakt má však i své stinné stránky a to, že Ligeia je ochotná si věrnost svého manžela udržet za každou cenu. Zoufalá Rowena se proto obrátí pro pomoc ke svému příteli Christopherovi, protože si s nastalou situací neví rady. Otázkou však zůstává, je Ligeia opravdu mrtvá?

Český název: Ligeina hrobka
Režie: Roger Corman
Rok výroby: 1964
Délka: 81 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Vincent Price ... (Verden Fell)
Elizabeth Shepherd ... (Rowena / Ligeia)
John Westbrook ... (Christopher Gough)
Derek Francis ... (Lord Trevanion)
Oliver Johnston ... (Kenrick)
... a další

Jedná se o další filmové zpracování Rogera Cormana, podle literární předlohy Edgara Allana Poea. Tento režisér nás již několikrát přesvědčil, že právě on je tím pravým mužem, který se zhostil tak unikátního úkolu. Přestože je začátek lehce utahaný, tak Corman opět začal budovat temnou a snad i lépe řečenou mysteriózní atmosféru téměř od prvního monologu. Základním pilířem se stávají trosky za hrobem, kde jen fučení poryvu větru nahání husí kůži. Ani svou zamilovanost do rudé barvy si tentokrát odpustit prostě nemohl a tak jen můžete hádat jakouže barvu mají květy, jenž pokrývají náhrobek mrtvé Ligeii.

Vincent Price shodil svůj knírek a rázem dostala jeho kamenná tvář ještě děsivější výraz. Celý v černém a s brýlemi na očích nás nenechá ani chvíli v klidu. Trochu odpočinkovou pasáží je následná pasáž, kdy se seznámíme s mladou Rowenou, která brzy neodolá charisma záhadného muže s velmi pochmurnou minulostí. Nedbá varování svých známých a láska jí zaslepí oči. Zpočátku se zdá, že by to těm dvěma hrdličkám mohlo i fungovat a tyto chvíle mě lehce nudily, protože se zde nic moc zajímavého nedělo, ale to se s příchodem na panství rázem změní. Honosný dům vypadá chladně už jen při pohledu zvenčí a to ještě netušíme cože se ukrývá uvnitř. Nádherná dekorace je další z velkých Cormanových lahůdek a tak při pohledu na starobylý nábytek, pěkné postele a především různobarevné svíce zahřeje u srdce nejednoho z nás.

Během krátké chvíle však rozmilá pasáž filmu skončí a nastoupí přesně to, na co každý z nás čeká. Tím je temnější část příběhu. Vše započne podivnými nočními můrami a změnou Verdenova chování. Již v těchto chvílích je každému jasné, že tento dům musí skrývat nějaké tajemství, které se nám během následujících minut pokusí tvůrci a hlavní protagonisté co nejlépe poodhalit. Přiznám se však, že jsem některé scény zezačátku ne až zcela pochopil, což jak se později ukázalo bylo i záměrně provedeno. Nejen v mé hlavě se určitě začala rodit spousta otazníků o cože zde vlastně jde. Jaký význam ve filmu má ona černá kočka ? Je skutečně žena hlavního hrdiny mrtvá?? Ovládá panství a všechny v něm její duch? Nebo za to může hypnóza, kterou provedl Roweně její muž?

Postupně dostaneme odpovědi na všechny z nich a úplné finále mě docela překvapilo, stejně tak ovšem i lehce rozezlilo. Čekal jsem totiž trošku jiný finish, ale to by nebyl Corman a především Poe, kdyby si nepřipravili nějaký ten bonus navíc. Konečný souboj mi však přišel v jistých situacích zbytečně přemrštěný, směšný i trapný zároveň. Nikoliv však již mysteriózní atmosféra, která v těchto chvílích skutečně gradovala. Stejně tak si nemůžu stěžovat ani na herecké výkony všech zúčastněných. Nenašel jsem mezi nimi skoro žádné chyby a Vincent byl skvělý jako vždy. Stejně tak i práce kameramana, který divákům nabídl opravdu skvostnou podívanou. O hudebním doprovodu už asi není třeba ani mluvit, protože na tom si Corman ve svých filmech vždy potrpěl.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat