0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

10. 1. 2012

Tower, The (1993)

První den v nové práci si určitě Tony Minot představoval úplně jinak. Poté co poruší několik bezpečnostních pravidel, se jej supermoderní počítač rozhodne zlikvidovat.
Tony Minot se až do teď živil jako hudebník, ale zrovna dvakrát mu to moc nevynášelo. Nyní se mu naskytla skvělá příležitost, protože jeho známá Linda mu našla místo u prestižní firmy, která sídlí v supermoderním mrakodrapu. Budova je řízena nejmodernějším počítačovým zařízením, a všichni zaměstnanci se musí řídit přísnými pravidly. K jejich identifikaci slouží bezpečnostní karty, podle kterých je dokáže počítač rozpoznat od narušitelů. A v tom je právě kámen úrazu, protože Tony nešťastnou náhodou svou kartu poškodí a budova jej začne považovat za vetřelce. Když navíc poruší z recese několik dalších pravidel bezpečnosti, rozhodne se ho hlavní počítač eliminovat jednou pro vždy.

Český název: Věž / Smrtící věž
Režie: Richard Kletter
Rok výroby: 1993
Délka: 120 min
Země: USA

Hrají:
Paul Reiser ... (Tony Minot)
Susan Norman ... (Linda Ferillo)
Richard Gant ... (Wilson)
Annabelle Gurwitch ... (Sally)
Roger Rees ... (Mr. Littlehill)
...a další

Podobně laděné kousky mě zrovna dvakrát nepřitahují, ale čas od času udělám přece jenom výjimku a nějaký si pustím. Nic moc se od nich nedá čekat, ale za to si u nich příjemně odpočinete. Hlavním kamenem úrazu proč se tento snímek nedočkal velké přízně, byl jeho celkem malý rozpočet pramalá zkušenost pána režiséra. Jistý potenciál se zde však nalézt určitě dá, ale občas to dalo docela fušku. Začátek filmu nás především rozesměje a to nejen díky ujeté hlavní postavě, ale i při odstranění prvního vetřelce, jen chtěl použít větrací šachtu jako toaletu.

Když už jsem nakousnul Tonyho Minota, tak u něj ještě na chvíli zůstanu. Tuto postavu si zřejmě moc lidí nezamiluje, ale já tento kousek přežil až dokonce především díky ní. Tony je už od narození šprýmař, ale především pěkně velký smolař. Pokoušel se prorazit v hudebním průmyslu, ale jeho tvorba za moc nestojí. Asi každý z nás se na první den v nové práci moc netěšil, ale určitě jsme jej prožili mnohem lépe nežli on. Děj začne být zajímavější až po sérii několika nešťastných náhod, kdy Tony poruší snad všechna možná firemní pravidla a počítač se jej rozhodne zlikvidovat. V tu chvíli konečně pocítíme mírný vánek hororové atmosféry, která doté doby poletovala někde jinde.

První dvě úmrtí mě docela překvapila svou nápaditostí, přestože se rozhodně nedá mluvit o nějaké originální myšlence. Především pak scéna v sauně vypadala docela zajímavě, ale rozhodně mohli tvůrci o trochu víc přitvrdit. Žádné krvavé lázně se však nekonaly, ale za to tu je k vidění pár marných pokusů o gore. Bohužel zůstalo jen u nich. Následná půlhodina se promění v docela táhlou akční podívanou, kdy se člověk a počítač nedokáží domluvit, kdo to jako první vzdá a prohraje. Z Tonyho se stane pomalu nesmrtelný típek, který se během několika minut proměnil ze smolaře v dítě štěstěny a několikrát uteče hrobníkovi rovnou z lopaty jen opravdu o vlásek.

Aby to tvůrci udělali o něco zajímavější (tedy oni si mysleli, že dělají…), tak se zhruba v půlce filmu k Tonymu přidá ještě jeho kamarádka Linda a romanticko/akční drasťák mohl začít. Myslím si, že právě tento fakt filmu docela uškodil, protože některé pasáže, kdy se dvě ‘‘hrdličky‘‘ hádají a pak zase udobřují přímo uspávaly svým nudným pojetím. Na druhou však určitě stojí za povšimnutí smrtící pasti, které si pro nás budova připravila. Ve většině případů sice nejde o nic světoborného, ale najde se zde i několik světlejších okamžiků při kterých jsem se vážně bavil. Zvláště pak ke konci filmu. Do určité míry jde vidět, že si s nimi tvůrci skutečně pohráli a pokusili se v rámci svých možností nabídnout alespoň lehce podprůměrnou podívanou.

Hlavním tahounem se stal určitě herec Paul Reiser, kterého si jistě budete pamatovat z filmu Aliens. Tenhle chlapík už má za sebou mnohem lepší role tomu bylo zde, ale i tentokrát předvedl docela solidní výkon. O něco horší už to bylo s jeho filmovou partnerkou Susan Normanovou, která mě ovšem moc nezaujala. Film The Tower je další z řady filmů, které se natočili pro televizní účely a i to se odrazilo na jeho celkové kvalitě. Dle mého názoru se na něj určitě dívat dá, ale stačí ho vidět jen jednou.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat