0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 7. 2012

Little Erin Merryweather (2003)

Umývejte si pořádně ruce! Nebo se může klidně stát, že v někom probudíte jeho trauma z dětství a on vás s radostí zabije.

Peter Bloom a jeho kamarádi chodí na vysokou školu v jednom malém městečku. Chtěli by se z nich jednou stát perspektivní novináři, nebo uznávaní spisovatelé a tak veškerý svůj volný čas tráví v místní knihovně. Jednoho dne se však pohoda a klid z tohoto místa jako mávnutím proutku zcela vytratí. V blízkém lese je nalezena mrtvola jednoho studenta, který má rozříznuté břicho a místo vnitřností v něm umístěné kameny. Policie si neví rady a nemůže nalézt ani žádné stopy, které by na místě činu vrah zanechal. Brzy však následují další vraždy a po škole se rozšíří fáma o záhadné postavě v rudé kápi, která si vybírá typově podobné chlapce za své oběti. Poté co se jednou z obětí stane i jeden z jeho kamarádů se Peter pouští do pátrání po vrahovi na vlastní pěst. Netuší však, že vrahem je někdo z jeho blízkého okolí a on sám má být brzy na řadě. Dokáže jeho totožnost odhalit dřív, než pozná ostří čepele na vlastní kůži?


Český název: Krvavá Karkulka
Režie: David Morwick
Rok výroby: 2003
Délka: 84 min
Země: USA

Hrají:
Vigdis Anholt ... (Erin Merryweather)
David Morwick ... (Peter Bloom)
Elizabeth Callahan ... (Dr. Paula Sheffield)
Frank Ridley ... (Joe Havey)
R. Brandon Johnson ... (Teddy McGovern)
... a další


Pohádku o červené Karkulce zná asi každý a tak vás asi nepřekvapí, že se její náplň stala inspirací k natočení několika celovečerních filmů. Režisér, scénárista i herec v jedné osobě David Morwick se rozhodl natočit svou vlastní verzi a pojal to pěkně po svém. Žádnou velkou podobu se samotnou pohádkou zde nečekejte. Jediné co snad mají spolu společného je červená kápě hlavní hrdinky. Nezkušenost režiséra a malý rozpočet však zapříčinili, že se o žádné převratné dílo nekoná a víceméně jde o zbytečnou ztrátu času. Tvůrce se totiž dopustil hned několika amatérských chyb a rychlých odhalení, které diváka připraví i o ty poslední prvopočáteční iluze.

Úvodní scéna přitom vypadala docela zajímavě až do doby, kdy zemře první student. Hodně podivný střih a následné cákání krve vypadali hodně k smíchu, ale to se dalo ještě překousnout protože jsem netušil co bude následovat. O tom kdo je vrah se totiž dozvíte v prvních patnácti minutách, takže žádné velkolepé finále se konat nebude. Režisér se zřejmě nemohl dočkat okamžiku, kdy divákům představí svůj záměr udělat ze čtyřicátnice mladou studenku, která si ještě prožije svůj poslední romantický víkend. Zřejmě mu tam žádná mladá kočka nechtěla hrát. Zhruba v polovině filmu už víme kdo zabíjí a záhy zjistíme i proč a jak si vybírá své oběti. Potom už jen dalších pětačtyřicet minut čekáme, kdy jí konečně někdo dopadne a koho ještě zabije.

Atmosféra filmu je tím pádem naprosto nulová, protože diváka už nemůže absolutně nic překvapit a těch několik laciných pokusů o nějakou tu lekačku jim už nikdo nesežere. Navíc po celou dobu divák očekává nějaké to gore či pořádný krvavý záběr, ale ono pořád nic. Všechno je odbyté tím, že sledujeme vražedkyni a její oběť ze zadu, následuje zvuk mávnutí nože a pak už jen chroptění. Potom se objeví už střih a tak si znechuceně řekneme: A ZASE NIC NEBYLO!. Když celý film stojí za starou bačkoru, tak bych očekával alespoň zajímavý hudební doprovod, jenže ten se až na několik momentů držel zcela stranou, takže nestojí ani moc za zmínku. Stejně tak jako herecké výkony většiny aktérů jejichž přehrávání smrdělo na sto honů.

Tenhle film se mohl stát určitě alespoň průměrným hororem, kdyby se jeho tvůrce vyvaroval naprosto školáckých chyb, kdy divákovi vlastně prozradí úplně všechno v prvních dvaceti minutách a připraví ho tak velmi brzy o všechny iluze. Tím pádem se na někteří asi ani nedodívají a rozhodně toho asi nebudou ani litovat. Na jedno podívání tahle krvavá Karkulka je, ale jinak je to jen další podprůměrný rádoby slasher s nulovou atmosférou a trapnými dialogy. Když si horor musím třikrát pustit znovu, protože u něj usnu je asi něco špatně.

Hodnocení:
Dám 30% za pěkně ilustrovanou knížku a zajímavé flashbacky z minulosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat