0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 7. 2012

Lisa (1990)

Dejte si dobrý pozor, s kým se seznamujete přes telefon! Může se z něj totiž vyklubat nebezpečný psychopat.

Čtrnáctiletá Lisa žije sama se svojí matkou. Obě mají mezi sebou láskyplný vztah, který ovšem občas skřípe díky pravidlům, které musí dívka bez námitek plnit. Především má zakázáno randit s kluky až do svých šestnácti let, aby nedopadla jako kdysi její matka. Lisa se však dostala do puberty a hormony se začínají pomalu probouzet. Společně se svou kamarádkou Wendy po očku pokukují po svých spolužácích a tajně volají na cizí čísla, kde flirtují s neznámými muži. Všechno vypadá jen jako nevinná dívčí hra až do doby, kdy Lisa spatří pohledného Richarda. Začne mu pravidelně telefonovat a přestože on nezná její identitu, dívka se do něj zamiluje. Netuší však, že Richard je psychopat, který brutálně vraždí mladé ženy.


Režie: Gary Sherman
Rok výroby: 1990
Délka: 95.min
Země: USA

Hrají:
Stacy Keanan ... (Lisa)
Cheryl Ladd ... (Katherine)
D.W. Moffett ... (Richard)
Tanya Fenmore ... (Wendy)
Jeffrey Tambor ... (Marks)
...a další


Sice se nedokážu vžít do pocitů dívek a žen, ale taky mi kdysi dávno vadilo omezování ze strany rodičů. Většinou to sice mysleli dobře, ale jak to většinou dopadlo víme všichni. Stejně jsme si nakonec udělali všechno po svém, bo zakázané ovoce nejlíp chutná. Dnes už známá herečka Stacy Keanan si ještě před seriálem Krok za krokem stihla střihnout tuto roli a zapsat se tak do širšího podvědomí diváků především v Americe. I tentokrát předvedla slušný výkon a přestože se něco zajímavého začne dít až téměř ke konci, tak nemůžu říct, že bych se u něj unudil k smrti.

Povětšinu času jsem si totiž připadal jako při sledování nějakého dalšího románku pro ženy, kdy máme šanci sledovat mladou dívku, kterak prožívá svou první lásku. Když už nic jiného, tak nám chlapům alespoň trochu pozvedne náladu pohled na herečku Cheryl Ladd v roli přísné matky. Tvůrci se nám do této červené knihovny pokusili přimíchat i trošičku děsivější zápletku v podobě záhadného vraha. Ten se však po celou dobu drží v pozadí (vlastně úřadoval jen na začátku) a díky tomu v nás tvůrci vyvolali pocit, že budeme sledovat další filmeček v němž figuruje děsivý telefonát že nás chce někdo zabít a on už je v domě. Bohužel jde jen o kamufláž, protože pokračování to bude mít až v samém závěru.

Atmosféru s růžovoučkým nádechem posléze vystřídá alespoň na chvíli její děsivější podoba. Rozuzlení celého příběhu totiž konečně nabídne řádnou dávku napětí a na scéně se objeví i nějaká ta krev. Přiznám se však, že vzhledem k dosavadnímu průběhu jsem očekával velký průser. Nevěřil jsem, že by režisér Sherman dokázal přitvrdil, ale on mě mile překvapil. Konečně jsem pochopil, proč tento film figuruje i ve světové databázi hororových filmů. I když mnozí budou asi odporovat, že jde spíše o drama.

Asi je tedy všem jasné, že tato podívaná není pro každého. Pokud máte rádi podobně laděné filmy a především jste fanoušky Stacy Keanan, tak určitě neváhejte a pořiďte si tento film. Čas od času jej dávají v televizi.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat