0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 7. 2012

Living Hell (2008)

Nedbají varování a svou nerozvážností osvobodí nebezpečný organismus, který se má brzy stát zkázou celého lidstva.

Učitel Frank Sears přijíždí ke starému výzkumnému objektu, který je určen k demolici. Je pevně rozhodnutý varovat armádního velitele před nebezpečím, které se již několik desítek let skrývá v podzemní kobce. Jeho varování se však všichni vysmějí, ale přece jenom vojáky na jeho příběhu z dětství něco zaujme. Podzemní prostory mají být prázdné, ale v dokumentech z roku 1959 chybí několik důležitých listin, a tak se tým armádních specialistů rozhodne ono místo prozkoumat. V opuštěné kobce naleznou zazděnou místnost s obrovskou nádrží. Nedbají varování a nádrž otevřou. Tímto činem si však podepíší rozsudek smrti, protože v nádrži byl držen nebezpečný živý organismus, který roste neuvěřitelnou rychlostí a živí se vším živým v jeho dosahu. Okamžitě napadne všechny ve vojenském objektu a jen díky rychlé reakci se podaří většině vojáků uprchnout do blízké vesnice. Armádní specialistka Carrie společně s Frenkem brzy zjistí, že šlo o utajovaný vládní experiment, který měl za úkol vytvořit extrémně nebezpečnou biologickou zbraň. Tento pokus se však vymknul kontrole a nebezpečný organismus je skutečnou katastrofou pro veškeré lidstvo. Získává totiž energii z pouhého slunečního světla, ale i výbuchů či různých chemických látek. Je téměř nezničitelný a extrémně rychle roste. Frenk a Carrie musí rychle vymyslet způsob, jak tohle peklo na zemi zastavit dřív, než bude vyhlazeno veškeré obyvatelstvo.


Český název: Organizm
Režie: Richard Jefferies
Rok výroby: 2008
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Johnathon Schaech ... (Frank Sears)
Erica Leerhsen ... (Carrie Freeborn)
Jason Wiles ... (Glenn Freeborn)
Charissa Allen ... (Aneta McQueen)
James McDaniel ... (Erik Maitland)
... a další

Když jsem poprvé uviděl ukázky na tento sci-fi horor, tak jsem si řekl, že jej prostě musím za každou cenu mít. Po jeho zhlédnutí si však už nejsem jistý, jestli si jej pustím ještě někdy znovu. Na svědomí ho má pro mě naprosto neznámý režisér Richard Jefferies, pro kterého to byl v celé jeho dosavadní kariéře teprve druhý film. Jeho nedostatek zkušeností je vidět na první pohled snad na každém kroku, nebo lépe řečeno scéně. Začátek se mu přesto povedl a svým nejasným poselstvím nasadil nejednomu divákovi brouka do hlavy. Během následujících patnácti minut se seznámíme se všemi hlavními postavami a už jen netrpělivě očekáváme, kdy se děj konečně rozjede.

To co následovalo byla doslova pastva pro oči, ale jen na malý okamžik. Celému štábu se podařilo navodit opravdu ponurou atmosféru a diváci jen nažhaveně přihlíželi každému kroku armádních specialistů v modrých skafandrech, kterak vstupují do tajné místnosti. V tu chvíli jsem si lehce připadal jako při sledování Vetřelce. Při odkrývání obsahu, který se skrýval v nádrži se asi hodně lidem zvedne hladina adrenalinu v krvi. Ve skrytu duše jsem jen měl menší obavy, aby to zas nedopadlo jen lacinou lekačkou, ale to se nestalo. První pohled na živý organismus vypadal docela dobře a následný úprk rovněž. Jenže potom, jakoby vše dobré skončilo. Solidně rozjetý horor se změnil v docela podprůměrnou trapárnu.

Náhle se ocitneme ve světě podprůměrných speciálních triků, ultračerveného záření a digitálního hnusu, připomínajícího hromadu výkalů. Nelogické chování většiny postav a docela nudné dialogy zcela pohřbí dobře rozjetou atmosféru. Největší bomba však na nás čeká zhruba uprostřed filmu - ve chvíli, kdy zjistí jak z organismem bojovat. Nerad bych moc prozrazoval, ale začal jsem si připadat jako Alenka v říši divů. Poslední dobou mám velkou smůlu na podobně laděné filmy, kdy jediný člověk dokáže díky svým schopnostem zachránit celý svět a už mě to začíná lézt na nervy. Místo pořádné akce sledujeme pouze nejmenovanou postavu, jak chodí z místa na místo. I tak se dá naprosto pohřbít skvěle rozjetý film! Nic už nedokáže spravit ani docela slušný hudební doprovod, který postupem času zcela vyšumí do ztracena.

Kvalitu snímku už ani moc nezachránila svou přítomností charismatická Erica Leerhsen, kterou si jistě budete pamatovat především z filmů Book of Shadows: Blair Witch 2, The Texas Chainsaw Massacre (2003) a Wrong Turn 2: Dead End.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat