0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 2. 2012

Puppet Master II (1991)

Vražedné loutky a Andre Toulon se vrací. Musejí ochránit své tajemství, které nesmí být za žádnou cenu objeveno.
Do nechvalně proslulého hotelu Bodega Bay přijíždí tým parapsychologických vědců, kteří pod vedením Carolyn chtějí přijít na kloub záhadným vraždám, které se tu před několika lety odehrály. I přes varování místních obyvatel se v prázdném hotelu ubytují a začnou ve svém pátrání. Brzy však na vlastní kůži poznají, že tady nejsou sami. Poté co jedna členka týmu zmizí a bratr Carolyn umírá po útoku malé loutky je jasné, že příběh o loutkaři Andre Toulonovi a jeho zvláštních loutkách je pravdivý. Tyto malé potvůrky jsou velmi chytré, lstivé a hlavně nemilosrdné. Každý, kdo se ocitne v jejich blízkosti si může být jistý tím, že ho může postihnout rychlá smrt. Navíc se v hotelu objeví záhadný muž Eriquee Chaneé, který se stal právě novým majitelem hotelu a má se všemi zúčastněnými vlastní plány.


Český název: Mistr loutkař 2
Režie: Dave Allen
Rok výroby: 1991
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Elizabeth Maclellan ... (Carolyn Bramwell)
Collin Bernsen ... (Michael Kenney)
Steve Welles ... (Andre Toulon)
Charlie Spradling ... (Wanda)
Jeff Celentano ... (Lance)
...a další

Po dvou letech se film o vraždících loutkách Puppet Master (1989) dočkal prvního z velké řady pokračování. Tentokrát však již pod taktovkou jiného režiséra a všichni fanoušci s napětím očekávali jakéže nastanou změny. Jestli k lepšímu či k horšímu musíte posoudit sami, ale je pravda, že jich bylo dost a některé mě docela zklamaly. Režisér David Allen měl v té době za sebou jen jeden film The Dungeonmaster (1985) a ten se moc velkých ovací nedočkal. Proto není divu, že na něho diváci pohlíželi z velkou nedůvěrou. Jediné jeho plus bylo, že spolupracoval už na prvním filmu jako animátor loutek. Musím podotknout, že sérii Puppet Master zůstal věrný i nadále a spolupracoval na několika dalších dílech, kde měl na starosti vizuální efekty.

První větší změnou bylo, že v tomto dílu dostala větší prostor postava otce loutek Andre Toulona. Poté co je loutkami oživen se zapojí do děje a my máme šanci v několika vzpomínkových pasážích vidět trochu z jeho minulosti. Dozvíme něco i o tajemném elixíru a oživování loutek. Bohužel do děje zasahoval často svými duchaplnými monology, které byly zbytečně dlouhé, občas nudné a mnohdy úplně o ničem. Přesto všechno šlo o jisté oživení, které v celkové fázi počítám k plusům.

Nejdůležitějším prvkem jsou však samozřejmě samotné loutky, ale tady se dopustil štáb několika přehmatů, které ovlivnily celkový pohled diváků na tento druhý díl. Opět se zde setkáváme s pěticí vražedných miláčků Pinheadem, Leech Woman, Tunnelerem, Jesterem a Bladem v celé jejich kráse. Tentokrát ovšem můžete zažít lehké zklamání v tom, že někteří z nich nedostali moc velký prostor a navíc jsme se museli z některou loutkou dokonce rozloučit. Ano i ony mohou zemřít a skutečně se tak stalo (nezoufejte ovšem, protože v dalších pokračováních se ještě objeví). Mělo to ovšem i pozitivní důsledky a to, že máme možnost vidět menší pitvu mrtvé loutky a odhalení cože se to schovává uvnitř těchto malých tělíček. Navíc scénáristé přišli s nápadem, jak divákům spravit náladu. Objeví se tady totiž úplně nová loutka Torche, který své oběti rád ohřeje plamenometem. Tohoto prcka si ve filmu opravdu užijete a uznáte, že Toulonova parta dostala vydatnou posilu. Uvidíte, že si s nimi není radno zahrávat a každou zradu či náznak jejich vlastního ohrožení tvrdě trestají i ve vlastních řadách.

Scénář filmu je zhruba na stejné úrovni, jako u předešlého dílu. Ať už vás změny potěšily, nebo zklamaly musíte je překousnout (pokud jste fandou této série) a užít si co se dá. Hudební doprovod je skoro nachlup stejný a některé melodie jsou vypůjčené ze svého staršího bratříčka. Jako bonus máme šanci vidět i dvě lechtivější scénky, které trochu odlehčí děj. Vraždící scény jsou o něco brutálnější, ale zase hodně krátké a potenciál loutek v nich není moc využitý vyjma Torcha. Najdeme zde i několik komických prvků a věřte, že když poprvé uvidíte manželský pár vidláků, tak na ně hodně dlouho nezapomenete a s chutí si počkáte na jejich osud. Herecké výkony mě dost překvapily. Většinou jde tedy alespoň pro mne o neznámé herce, ale ve filmu jsem se dočkal jen několika jedinců, kteří mi byli nesympatičtí a navíc si tam stejně nezahráli dlouho. Atraktivní hlavní ženské duo neukázalo jen svoje vnady, ale i sympatický výkon, který rovněž připočítávám k dobru v celkovém hodnocení.

Puppet Master 2 určitě rozdělí diváky na dvě strany. Jedni budou chválit větší akčnost vražedných scén, které jdou z části na vrub nové loutce, jenž je největším oživením celého filmu. Ti druzí můžou říct, že se zde vyskytlo dost nudných a zbytečných scén či monologů a trochu pokažený závěr. To však nemění nic na tom, že ostudu neudělal a já ho vidím na stejné úrovni, jako předešlý díl. Byli zde víc sympatičtí herci, hravé loutky a okořeněný děj o samotného Toulona.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat