0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 2. 2012

Doctor Dracula (1978)

Společenství krvavé růže, Drákula a touha po nesmrtelnosti…
Spisovatel John Wainwright o sobě tvrdí, že je reinkarnací nechvalně proslulého hypnotizéra a iluzionisty Svengaliho. Na pódiu provádí své šarlatánské kousky, kterými udivuje nejedno publikum. Jedni se mu vysmívají, ale většina lidí ho obdivuje. Nikdo však nemá ani tušení o existenci Společenství krvavé růže, které za pomoci dívčích obětí pořádá satanistické obřady, které jim mají zaručit nesmrtelnost. Wainwright se však nečekaně stane terčem posměchu váženého doktora Gregoria, který ho považuje za podvodníka a bedlivě sleduje jeho kroky zpovzdálí. Ve skutečnosti totiž nejde o nikoho jiného, než samotného vládce upírů Drákulu, kterému začala v rajónu řádit škodná. Nadešel čas ukázat, kdo je tady pánem, ale nebude to nic jednoduchého…

Český název: Doktor Dracula
Režie: Paul Aratow, Al Adamson
Rok výroby: 1978
Délka: 88.min
Země: USA

Hrají:
Geoffrey Land………( Gregorio)
Larry Hankin ………..(Wainwright)
John Carradine ………(Radcliff)
Jane Brunel-Cohen …..(Trilby)
Susan McIver             ………..(Stephanie)
…a další

O krvežíznivém Drákulovi již bylo natočeno bezpočet filmových zpracování, ale většina z nich se velké slávy nedočkala. Ani tento kousek nebude žádnou výjimkou, což mi jistě ti co film viděli, potvrdí. Poněkud kostrbatý scénář však oblékl celý děj do velice zvláštního hávu, který se dá označit za „vskutku netradiční“. Dle mého názoru to však nebylo zrovna nejšťastnější řešení, kterému nepomohlo ani angažování několika známých tváří. Pojďme ale pěkně popořádku. 

První věc co se mi nelíbila, byla kvalita obrazu. Ta jde ovšem na vrub společnosti Řitka, která si s tím ovšem nedělá žádné servítky a v klidu rýžuje na trhu nekvalitní DVDčka za 99kč dál. Tohle není první případ kdy se tak stalo, ale nechme to být. Ani kvalitní obraz by totiž nedokázal moc pomoci, již tak bídně ukuchtěnému guláši, který si pro nás tvůrci tentokrát připravili.

Postavit proti sobě dvě známé postavy (monstra), nebylo ani v té době nic netradičního, takže jsme se měli na co těšit. No opravdu jen měli. Jméno Svengali možná nebudou znát všichni, ale stačí se podívat na stejnojmenný kousek z roku 1931 (kde si tuto postavu zahrál John Barrymore) a budete mít jasno. Za to Drákulu asi není potřeba moc představovat. I zde se dočkáme několika scén, při kterých si pochutná na lahodné krvi, jenže jich není zas tak moc. Alespoň tyto chvíle však jistě pohladí hororové fandy po duši, protože jinak tu toho moc k vidění není.

Podivné satanistické obřady totiž vypadají dost trapně a už vůbec ne hrůzostrašně. Banda herců navlečených v podivných hadrech, mumlajících totální kraviny ve mně vyvolávali sto chutí snímek rovnou vypnout. Korunu všemu nasadilo naivní chování většiny postav a pořád nemůžu pochopit účast některých známých osobností.

John Carradine to vzal zřejmě jako bokovku, protože jeho postava byla odsunuta spíše do pozadí a jeho hlavní úlohou bylo nejspíš, nalákat co možná nejvíc diváků především na své jméno. Ani Geoffrey Land nepředvedl žádný zázračný výkon a tak prim nejvyšší si zajistil bezesporu Larry Hankin, nebo lépe řečeno jeho uhrančivé oči.

Doctor Dracula určitě nebude patřit mezi moje nejvyhledávanější filmy, které bych si musel pouštět víckrát znovu a doporučovat vám jej nebudu ani omylem. Nenechte se ošálit slibným začátkem, protože ten patří k těm několika světlejším okamžikům, kterých je tu však jako máku. Raději si zalezte v těchto zimních nečasech pod peřinu a mrkněte na nějakou komedii, u které se alespoň smíchem trošku zahřejete.

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat