0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 2. 2012

Puppet Master (1989)

Velice chytré potvůrky, které vás dostanou, kdykoliv budou chtít!
Andre Toulon miluje svou práci. Vyrábí loutky, o které pečuje jako o své děti. Ve svém hotelovém pokoji má spoustu svých miláčků, ovšem pětice z nic je dost odlišná. Vdechl jim život pomocí starých egyptských rituálů života a oni ho zato chrání a milují. Jenže v roce 1939 za ním do hotelového pokoje přišli dva vládní agenti, kteří chtěli jeho výtvory. Starý muž je stačil ještě ukrýt, aby se jim nedostaly do rukou a pak spáchal sebevraždu.


Český název: Mistr loutkař
Režie: David Schmoeller
Rok výroby: 1989
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Paul Le Mat ... ( Alex Whitaker)
William Hickey ... ( Andre Toulon)
Irene Miracle ... ( Dana Hadley)
Jimmie F. Skaggs ... ( Neil Gallagher)
Robin Frates ... ( Megan Gallagher)
...a další

V současnosti je ostrovní hotel poblíž kalifornských břehů znovu obydlen a spravován jistými Neilem a Megan Gallagherovými. Neil pozve na ostrov čtveřici okultistů, kteří ovládají každý jiné mimosmyslové schopnosti. Jenže když přijedou na ostrov zjistí, že Neil je mrtev. Hotel je něčím zvláštní a každý z nich má jiné záhadné vidiny či sny. O to děsivější je, když se potkají tváří v tvář se smrtícími loutkami, které jsou opět na svobodě a lačné po krvi. Začíná tak boj o přežití s protivníkem, který se zjeví vždycky tam, kde ho nečekáte. Je vůbec možné tyto malé loutky nějak zastavit?

David Schmoeller položil základy této hororové série o vraždících loutkách. Do dnešní doby je natočeno o těchto malých příšerkách asi osm nebo devět dílů. Ovšem většina z nich do naší republiky ještě vůbec nedorazila. Díky společnosti Řitka máme možnost vidět zatím alespoň první díl této ságy. Obraz filmu je ,,díky bohu‘‘ dobrý a my si můžeme užít dobrou podívanou. Nečekejte však žádnou řezničinu nebo efekty, u kterých vám spadne obdivem dolní čelist.

Jedná se decentní film, který ze začátku nabudí scéna z loutkařova ateliéru, kde vyrábí své skvosty, které vypadají na první pohled roztomile, ale v jejich malém tělíčku přímo vybuchuje touha zabíjet. Když přijdou na řadu okultisté, tak jsem se dočkal některých zajímavých scén, které měli ve svých snech a vidinách, ale jinak vedli dost nudné dialogy a ani jeden z nich mi nebyl sympatický. Vše se opět rozproudilo při opětovném vstupu loutek na scénu. Tady režisér postupně odhalil zákeřné zbraně, kterými každá z nich disponuje.

Máme zde postavičku s malou hlavičkou, která však disponuje velkými pěstmi, kterými dokáže rozdávat rány. Další je kašpárek, jež mění mimiku obličeje a je spíš nenápadný, ale jeho role je dost podstatná pro ostatní loutky. Aby nedošlo k diskriminaci, tak jedna z loutek je ženského pohlaví, která dokáže rozvášnit svými pijavicemi. Velice zajímavé dírky do vás dokáže vyvrtat loutka s vrtákem na hlavě, ale v žádném případě se nemůže vyrovnat poslednímu z nich, kterého si asi oblíbíte nejvíc (pokud se vám tedy film alespoň trochu líbí). Jde o loutku s hákem a nožem místo rukou. Tento ,,špión‘‘ je vidět v akci asi nejvíc.

Film je nedokonalý v hodně směrech, ale samotné loutky jsou prezentovány a předvedeny v dobrém světle. Určitě jsou tím nejlepším, co je ve filmu možné vidět. Jde o průměrný film, který položil základy k dalším pokračováním, ve kterých se tvůrci zdokonalovali, a proto je nutno ho brát s jistou odměřeností a nezavrhnout ho. Najde se tam i pár nelogičností nebo nudných scén, ale jak mile přijdou na řadu loutky objeví se vám - teda alespoň doufám - úsměv na tváři. Film doprovází celkem dobrá hudba Richarda Banda, která navodí alespoň trochu dusivé atmosféry.

Herec Paul Le Mat si zahrál ve filmech Wishman, Blind Witness jinak, ale celkem nesympatický herec, kterého jsem ve filmu moc nemusel. Menší roli hned na začátku si zahrál asi všem známá herečka Barbara Crampton, kterou znáte nejspíš z filmu Re-Animator, Castle Freak nebo From Beyond.

Mně osobně se tento průměrný film celkem líbil a už se těším na další díly, které budu brzy mít. Ještě že v cizině pořád prosperuje prodej originálních VHSek. Jednu takovou loutku bych chtěl mít i doma. To by byl ve městě najednou klid.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat