0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 2. 2012

Penny Dreadful (2006)

Vzít si do auta stopaře se nevyplácí. Zvláště pokud chce zavést doprostřed hlubokého lesa.
Penny v dětství ztratila oba rodiče při automobilové nehodě. Od té doby trpí fobií z jízdy v autě a právě se rozhodla se svým strachem skončit. Vyjíždí ze svou terapeutkou Oriannou do hor, kde se nehoda odehrála. Po cestě spolu dělají různá dechová a poslechová sezení. Všechno jde téměř hladce až do doby, než nepozorná Orianna ve tmě srazí stopaře. Tomu se celkem nic nestalo, a tak ho vezmou k sobě do auta. Ten se nechá odvést doprostřed lesů k blízkosti údajného kempu. Poté odchází a naše hrdinky odjíždí pryč. Jenže zjistí, že jim tajemný neznámý propíchl pneumatiku a teď si s nimi uprostřed lesů začne hrát na kočku a myš. Jedná se totiž o uprchlého šílence, který své oběti vraždí špikovací jehlou. Nebohá Penny se stane objetí jeho šílených hrátek a má jen malou šanci na přežití.


Český název: Penny se bojí
Režie: Richard Brandes
Rok výroby: 2006
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Rachel Miner ... (Penny Deerborn)
Mimi Rogers ... (Orianna Volkes)
Liz Davies ... (Stopař)
Chad Todhunter ... (Alvin)
Michael Berryman ... (Gas Station Attendant)
... a další

Tak a máme tady další tuctový béčkový horor, který nám nepřinesl nic nového. Jedná se o teprve třetí film režiséra Brandese, který prozatím nezaznamenal ani s jedním žádný větší úspěch. Mezi jeho další filmy patří komedie California Heat (1995) a horor s upíří tématikou Out for Blood (2004). Nedostatek režisérských zkušeností se pokusil tento bývalý průměrný herec dohnat tím, že okopíroval některé scény z jiných lepších filmů. Jako celek je tento film možná tak na průměrné úrovni a to jen díky klaustrofobické atmosféře, protože většina děje se odehrává v autě.

Na rozpočtu se jistě šetřilo, kde se jen dalo, protože my jsme se museli spokojit pouze z jedním autem, lesíkem a asi šesti herci, z nich někteří si tam nezahráli dohromady ani dvě minuty. Šedesát minut jsme měli možnost pouze sledovat noční můry mladé dívky, její srdceryvné výkřiky a halucinace. Nic pořádného se tam nedělo. Film se začal zlepšovat až po příchodu stopaře, který sice na chvíli ukázal kousek své tváře, ale ta byla úplně jiná než na samotném konci. Mrtvol zde taky moc neuvidíte. Během celého filmu sice několik lidí zemře, ale filmaři to pěkně odflákli a shrnuli všechny asi do jedné desetiminutovky.

Jak už jsem podotkl, tak atmosféra je zde spíše psychologického rázu, protože v celém filmu musíme poslouchat ječivé vřeštění mladé hrdinky, která dostává záchvaty a i když to na začátku filmu bylo celkem v normě, tak postupem času už mě to začalo hodně nudit a musel jsem tlumit zvuk televize, aby se naši neprobudili. Jediné jiné zvuky, které byly slyšet, bylo nějaké dunění (zřejmě bubnů), které se sem tam objevilo. Jinak to producenti odflákli a jediné písničky bylo slyšet při puštěném rádiu.

Možná se do zdálo jen mně, ale spousta scén bylo naprosto nelogických: např. jak mohl dát auto mezi čtyři stromy, aby nešly otevřít dveře, ale on sám vylezl? Jak se vlezl pod auto, které má podvozek skoro u země? A takhle bych mohl pokračovat do nekonečna. Pokud totiž nebude u tohohle filmu vůbec přemýšlet, tak se vám bude asi líbit, ale já byl na konci pěkně znechucený nad ztrátou času.

V hlavních rolích se objevily dvě docela sympatické herečky Rachel Miner, kterou budete určitě znát z filmů Bully (2001), Haven (2004), Cult (2007), a Mimi Rogers – The Doors (1991), Ginger Snaps (2000). Ve vedlejší roli se na chvíli ukázal Michael Berryman, o kterém jsem si myslel, že vrahem bude on, ale bohužel si tam zahrál nepodstatnou dvouminutovou roli. Vidět jste ho mohli ve filmech: Brutal (2007), The Devil's Rejects (2005), The Hills Have Eyes (1977).

Hodnocení:
Celkově mě tento film dost zklamal. Čekal jsem lepší podívanou, ale dostalo se mi jen slabého odvaru slasheru, uvřískaná herečka, které to mnohem víc slušelo ve filmu Šikana (Bully), zbytečně natahovaný a nudný děj, který by se dal smrsknout do dvaceti minut a ušetřil by moje trápení. 40%.

Žádné komentáře:

Okomentovat