0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 2. 2012

Prophecy: Uprising, The (2005)

Belial přichází na Zemi, aby našel knihu, která dokáže ovlivnit životy lidí i andělů.
Dani je tvrdý policajt, který se s nikým nemazlí. Bukurešť je město, kde se rozmáhají drogoví dealeři. Právě na ně má Dani spadeno nejvíc. Pokaždé je obere o vydělané peníze a odevzdá je v kostele, aby ze sebe smyl hříchy z dětství. Dnes se jeho život úplně změní. Seznámí se s Johnem Riegertem, který je údajně z Interpolu. Společně s jeho příchodem se začínají objevovat v ulicích města zohavené mrtvoly, kterým chybí srdce. Oba společně pátrají po záhadném vrahovi, ale jak se zdá, John něco skrývá. Vypadá to, že má něco společného s Daniho minulostí a pomalu mu poodkrývá hrozivé tajemství.


Český název: Proroctví: Vzpoura
Režie: Joel Soisson
Rok výroby: 2005
Délka: 85 min
Země: USA

Hrají:
John Light ... (John Riegert)
Sean Pertwee ... (Dani Simionescu)
Kari Wuhrer ... (Allison)
Jason London ... (Simon)
Doug Bradley ... (Laurel)
... a další

Allison vypomáhá v kostele. Jednoho dne nalezne mrtvého kněze, který v ruce drží posvátnou knihu (bibli), která sama píše poslední kapitolu. A právě tato kniha je spjata s jejím osudem i osudem celého světa. Zájem o ní má totiž i padlý anděl Belial, který se ji snažit najít za každou cenu. Nezastaví se před ničím a je jen otázkou času, než nalezne Allison a knihu. Ta má ovšem silného ochránce v podobě anděla Simona.

Režisér Joel Soisson patří mezi ty, kteří nenechají v klidu spát žádný původní horor. Pokaždé musí přijít s nějakým pokračováním, které většinou nestojí za nic. Jeho prvním filmem byl Maniac Cop 3, kterým se pokusil znovu oživit policistu Matta Cordella. Poté přišlo na řadu Prophecy, kde se nespokojil jen s jedním pokračováním, ale natočil hned dvě a to ve stejném roce. Bitva andělů mohla vypuknout nanovo. To mu však ještě nestačilo, a tak si vzal na mušku film Pulse. Opět natočil dvě pokračování, ale tentokrát to skončilo velkým fiaskem. Oba díly byly totiž kritiky rozprášeny napadrť.

Prophecy patří k mé nejoblíbenější trilogii, a tak jsem byl na toto nezávislé čtvrté pokračování velice zvědavý. Musím říct, že když jsem uviděl absenci Gabriela, tak bylo po náladě. Nakonec ale musím říct, že jsem se spletl, protože i bez něj to producenti zvládli celkem slušně. Máme možnost sledovat osudy dvou lidí najednou, každý má ze začátku jiné problémy, ale nakonec je jejich cesty svedou dohromady. Každý z nich má jiného průvodce, který jim pomáhá a radí. Zatímco co drsný Dani nachází pouze těla obětí záhadného vraha a velice pomalu se posouvá vpřed, tak Allison je celý film v ohrožení života. Ani jeden z nich netuší, že by je mohlo něco spojovat a o existenci andělů nemají ani tušení.

Scénář tohoto filmu mě dost překvapil. I když nemá žádné spojení s předešlými díly, tak na ně nepřímo navazuje. Jisté náznaky tu jsou, ale je jich málo. Samotní andělé jsou tady zobrazováni dost odlišně než před tím, ale svou kvalitu to pořád ještě má. Policistův život nám byl poodhalován pěkně postupně. Dozvíme se toho hodně z jeho minulosti a záběry či scény z té doby jsou příjemným a dobře provedeným zpestřením. Velkou měrou se na tom podílela i postava Johna, která nám toho o sobě ze začátku moc neřekne, ale postupem času odkryje i své tajemství. Musím se přiznat, že právě o této osobě jsem si myslel něco trochu jiného, než se potom ukázalo. Allison, nevinné to děvče, se stala středem zájmů obou skupin. Jak dobra, tak zla, a docela mě mrzelo, že její postavu ještě víc nerozvedli. To samé platí i o temném Belialovi, protože v celé jeho kráse ho uvidíme až na konci. Sice je pravda, že za sebou zanechal několik mrtvých, ale temným andělům, kteří stáli po boku Gabriela, se nemůže v žádném případě rovnat. Přišel mi jako nejslabší záporná postava ze všech čtyř dílů.

Hudební vložka byla velice slabá a moc se mi nelíbila. Několik chrámových tónů a následně zase akční hudba se moc nehodila do právě probíhajícího děje. Tady nás producenti pěkně ochudili. Na speciálních efektech si však dali záležet a to hlavně co se knihy a vzpomínkových pasáží týkalo. Herecké výkony i přesto, že se tady objevilo několik dobrých herců, zůstaly na průměrné úrovni.

Nejznámější je asi půvabná herečka Kari Wuhrer. Která spíše než svým výkonem okouzluje svými půvaby. Ve spoustě filmů se ukázala nahá a hlavně mužské obecenstvo z ní nemohlo odtrhnout oči. Zahrála si například ve filmech: The Crossing Gard (1995), Anaconda (1997), Eight Legged Freaks (2002), Hellraiser: Deader (2005). Z mužských herců je zcela jistě nejznámější herec Doug Bradley, který se tady objevil jen na chvíli. Všichni ho určitě znáte především ze všech dílů Hellraisera. Objevil se i ve filmu Pumpkinhead: Ashes to Ashes.

Hodnocení:
Pro mě osobně toto pokračování nedopadlo vůbec špatně. I když nedosahuje takových kvalit jako tři předešlé. Průměrné herecké výkony i scénář ocením 50%. Pokud jste fanoušky Prophecy, tak vám můžu říct, že tohoto dílu se určitě bát nemusíte. Myslím, že částečně budete spokojení.

Žádné komentáře:

Okomentovat