0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 2. 2012

Prey (2009)

Šest přátel vyráží na výlet k moři, ale po cestě se ztratí v poušti a brzy začnou jeden po druhém záhadně umírat.
Skupina šesti přátel se vydává třemi auty k moři, aby si trošku odpočinuli a při té příležitosti si mohli zasurfovat na vlnách. Jejich cesta však vede přes vyprahlou poušť, a přestože tuto cestu již absolvovali, rozhodnou se odbočit z trasy a navštívit vodní nádrž. Jenže se ztratí, a tak několik hodin jen bloudí v kruhu. Na tom by možná nebylo nic zvláštního, kdyby je během toho nepotkalo několik nešťastných nehod, které skončí smrtí několika z nich. Ostatní se marně snaží dostat zpět na hlavní cestu a tuto noc štěstí rozhodně nestojí na jejich straně. Navíc k jejich zděšení začnou jejich mrtví kamarádi znovu ožívat a ovládáni jakousi ďábelskou silou se pokouší zabít zbytek přeživších. To nejhorší však na ně ještě čeká, protože toto místo je ovládáno prastarou silou, která ze svého sevření nikoho jen tak lehce nepustí.


Český název: Kořist
Režie: Oscar D'Roccster
Rok výroby: 2009
Délka: 76 min
Země: Austrálie
Alternativní název: Dreamtime's Over

Hrají:
Natalie Bassingthwaighte ... (Kate)
Jesse Johnson ... (Gus)
Natalie Walker ... (Ling)
Ben Kermode ... (Matt)
Christian Clark ... (Jason)
... a další

Tak už i Australané začínají šlapat odpadní vodu, to je co říct. Tímto snímkem si rozhodně svůj kredit nenavýší a řekl bych, že si spíš uříznou pěknou ostudu. Jejich snímek rozhodně nenabízí zrovna dvakrát originální zápletku, ale i to by se dalo překousnout, kdyby celý snímek neobsahoval tolik do očí bijících chyb, opakovaných záběrů a nudných pasáží. Začátek sice lehce navnadí, jenže již po pěti minutách děj připomíná televizní seriál, kdy si parta mladých lidí chce trošku užít a s hubou plných trapných hlášek a ideologií vyráží na cestu za zábavou. Následujících cca 15 minut tak máme šanci sledovat pouze nezajímavé pubertální výlevy a trošku toho sexu oblečených lidí.

Jediným štěstím je, že se poté tvůrci konečně vzpamatovali a konečně přijdou na řadu tolik očekávané úmrtí. Při skonu první postavy jsem pocítil onen pověstný hororový nádech, který měl předznamenat obrat k lepšímu a ono to tak skutečně vypadalo. Atmosféra v tu chvíli začala běžet v příznivém tempu a nuda zmizela jako lusknutím prstů. Nastoupila bezmoc a panika. Dvě nerozlučné kamarádky, které záhy podpořilo další úmrtí. Bohužel se však objevili i velice podivné a nepříliš vábivé speciální efekty ohně a jiskření, jejich digitální zpracování moc dobře nevypadalo. Přiznám se, že mi lehce vrtali hlavou oni pekelní hadi, pro které však jejich stvořitelé nenašli lepší uplatnění a nedokázali využít naplno jejich potenciál.

Následné urychlení = smrt dalších dvou členů mě však vrátilo zpět na zem a opět jsem měl možnost sledovat jen podprůměrnou podívanou obohacenou blbými kecy starého chlapíka, který by se v Bohnicích určitě vyjímal. Navíc je zde ke slyšení i nepříliš dobře zvolený hudební doprovod, který mi tu moc nepasoval, ale to je otázka vkusu. O něco lepší tomu bylo u výběru hereček, které když už ničím jiným určitě zaujmou svým vzhledem. Tento tah se pánu režisérovi celkem povedl, i když je potřeba říci, že jejich herecké výkony nepatří zrovna mezi nejlepší. U mužských kolegů tomu bylo úplně stejně a nenašel jsem zde ani jednoho, kterého bych zařadil alespoň do průměru.

Největší mínus však vidím v tom, že si z nás tvůrci několikrát vystřelili a zkoušeli divákovu trpělivost. Několikrát opakované záběry nejsou sice ničím novým pod sluncem, ale zrovna u protinožců bych to nečekal. Stejně jako scény kdy má být jedno auto nepojízdné, ale při dalším záběru si to za sebou pěkně šněrují všechny tři, aby následně zase dojeli k tomu co zůstalo stát na místě. Tento případ se opakoval hned dvakrát. Prey rozhodně nebude patřit mezi mé oblíbené kousky a nevím jestli si jej ještě vůbec někdy pustím. Není tudíž ani divu, že po něm šáhla má "oblíbená" DVD edice.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat