0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 2. 2012

Puppet Master VIII: The Legacy (2004)

Vzpomínkový díl na to nejdůležitější a nejlepší ze všech předchozích dílů a samozřejmě opět uvidíme všechny loutky pěkně pohromadě a v akci. Určitě tento díl stojí za pozornost!
Hotel Bogeda Bay: Mladá žena Maclain přichází na toto bohem opuštěné místo, aby zde odhalila Toulonovo tajemství života a našla zbývající loutky. Pomoci jí k tomu má jeho deník, který nedávno nedobrovolně získala od posledního majitele. Při čtení prvních stránek však deník shoří na prach a ona tak musí hledat nové stopy. Při prohlídce sklepení nalezne starého muže Erica Weisse, který jí pod nátlakem začne vyprávět Toulonův příběh. Pomáhají mu přitom magnetofonové pásky, které si loutkař před smrtí pořídil. V nich oba uslyší celý jeho životní příběh, plný lásky, zrady, pronásledování, smrti a prokletého dědictví, které ho stálo život. Byl opravdu dobrý nápad, vůbec kdy oživit tyto vraždící loutky?


Režie: Charles Band
Rok výroby: 2004
Délka: 80 min
Země: USA

Hrají:
Jacob Witkin ... (Eric Weiss)
Kate Orsini ... (Maclain)
... a další

Série Puppet Master po patnácti letech dorazila úspěšně téměř ke svému konci. Za tu dobu se zde vystřídalo několik režisérů a každý z nich přinesl něco zcela nového. I když se zde vyskytlo i několik nelogických prvků a hlavně menší chaos v dějové linii jednotlivých dílů, tak fanoušci této ságy na ní určitě budou vzpomínat v dobrém. V tomto vzpomínkovém díle do režisérského křesla usedl Charles Band, člověk který natočil například film Dollman vs. Demonic Toys, takže s podobným druhem filmu měl už nějaké zkušenosti. Nechtěl ovšem moc experimentovat jelikož jeho filmy se moc velkých ovací nedočkaly a nechtěl této sérii zbytečně ubližovat. Ti kdo pozorně sledovali dění kolem Puppet Master vědí, že jeho známější jmenovec ( pouze příjmení) Richard Band, měl na starosti hudební doprovod (proto nesplést!). Úvodní melodie, která zdobila téměř všechny díly kromě Retro Puppet Master se stala mezi fans legendární. Bez ní si by to prostě nešlo. Charles Band se proto rozhodl, že na závěr si pro všechny věrné fanoušky připraví lahodný bonbónek a namixoval osmdesátiminutový sestřih toho nejzajímavějšího a nejlepšího, který přetvořil v poslední díl. Tedy téměř poslední, protože v témže roce vzniklo ještě jedno pokračování, o kterém tehdy ovšem nikdo netušil.

Moc nového neuvidíme, i když je pravda, že jednotlivé vzpomínkové pasáže prostříhává několik scén ze sklepení Bogeda Bay, kde se odehrává menší výslech a vyhrožování od pohledné Maclain, která se rozhodla vypátrat návod na elixír života a s jeho pomocí ovládnout loutky a výhodně obojí prodat. Je ovšem pravd, že na konci zjistíme pravý důvod toho všeho. Taktéž postava Erica Weisse je zahalena menším tajemstvím, které se rovněž poodhalí a my se dozvíme jeho pravé jméno, původ i to proč ho loutky poslouchají. Nebo ne?

Vzpomínkové sekce jsou rozloženy tak, že jejich časová osa postupně ukazuje jednotlivé nejdůležitější momenty Andre Toulona i jeho loutek. Začneme jeho setkáním s egyptským černokněžníkem Afzelem, který je pronásledován Sutekhovými služebníky. Ten ho zasvětí do tajemství života a naučí ho oživovat loutky. I když se během všech dílů objevilo několik různých druhů provedení, tak tohle bylo jedno z nejlepších. Hlavně proto, že nám ukázalo pravý důvod oživnutí loutek. Pomocí prstenu ,,vysál‘‘ duše zemřelých a vložil je do tělíček dřevených loutek. Tím vlastně dokázal oživit loutky, které postupem času musel ,,dobíjet‘‘ zeleným elixírem. Jenže právě fakt, že loutky mají duši ho později srazil na kolena. Tito tvorové totiž nesnáší zradu a pomstí se komukoliv. Tedy i svému stvořiteli. Samozřejmě nesmí chybět ani romantické scény, kdy se Andre Toulon seznámí s Elsou, kterou si později vezme. Jak už to tak v hororech občas bývá, tak je nepřímo přítomen i její smrti. Právě tato událost zapříčiní jeho změnu povahy a z hodného člověka se stane pomstychtivým a své loutky začne využívat jako nástroje pomsty. Boj s nacisty patří mezi to nejlepší co jsme měli možnost vidět. Režisér Burr se v dalších dvou dílech rozhodl, že obyčejní lidé jsou pro naše malé roztomilé loutky slabými protivníky a tak uvedl na scénu démonické sluhy Totems, kteří je potrápili o trošku více. Loutky měli i nového majitele. Potom přišel čas na změnu prostředí a tak šestý díl se již neodehrává v hotelu Bogeda Bay, ale na venkově. Loutky slouží jako atrakce pro děti v Domě zázraků. Nic méně po dlouhé době opět na straně zla a tak o pořádné krvavé scény není opět nouze. Tímto sestřihem se blížíme ke konci celého filmu. Následuje několik scének ke každé loutce, ve většině z nich si pohrávají se svými oběťmi. Tady si každý fanoušek přišel na své, protože nebyla vynechána ani jediná loutka.

A tak na konec přišli i slova dojetí a vděku. Autor zde děkuje všem divákům i štábům, kteří pomáhali vytvářet jednotlivé díly. Nastal čas odejít a tak měli: Pinhead, Jester, Blade, Leech Woman, Tunneler, Six Shooter, Torch a Retro loutky navždy zůstat divákům v paměti. S některými z nich jsme se museli sice během některých dílů rozloučit, ale to už ke správným hororům patří. V průběhu roku 2004 přišla, ale dobrá zpráva a to, že se natáčí další pokračování, které mělo předčít všechny dosavadní filmy.

Hodnocení:
Tento film se trochu složitěji hodnotí, protože nic moc nového neuvidíme, ale tato rekapitulace patří rozhodně zato a i neinformovaného diváka dokáže pořádně navnadit. Díky tomu, že se zde objevují ty nejdůležitější scénky ze kterých se toho každý doví opravdu spoustu a sestřih nejlepších vraždících scén, kdy jsou všechny loutky pořád v akci je to prostě hodně dobrá podívaná. Rozhodně chci všem toto rozloučení doporučit a hodnotím ho solidními 80%.

Žádné komentáře:

Okomentovat