0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 2. 2012

Porte del silenzio, Le (1991)

Poslední film z dílny mistra Fulciho.
Melvin Deveroux se vrací z obchodní cesty domů za svou milovanou ženou. Po cestě se staví na hřbitov, kde je hrob jeho otce. Když znovu nasedne do auta, promluví na něj záhadná žena v bílém. Odněkud ho zná, ale on si ji nepamatuje. Potom se rozjedou a Melvin to vypustí z hlavy, dokud se mu nepokazí auto. Tu najednou vedle něj znovu zastaví tajemná žena a nabídne mu pomoc. Když je auto zpravené, žena opět zmizí a Melvin pokračuje v cestě. Tím se roztočil podivný sled událostí, které následují. Melvin na silnici potkává černý pohřebák, který mu blokuje cestu a na rakvi je napsáno jeho jméno. Míří také do městečka Abbeville, jako náš hrdina a ten se rozhodne této záhadě přijít na kloub. Jenže po cestě ho potká spousta nepříjemností a i přes to je mu pohřebák a tajemná žena stále nablízku.


Český název: Dveře do ticha
Režie: Lucio Fulci
Rok výroby: 1991
Délka: 91 min
Země: Itálie
Alternativní název: Door to Silence

Hrají:
John Savage ... (Melvin Devereux)
Sandi Schultz ... (Mystery Woman)
Richard Castleman ... (Hearse Driver)
Jennifer Loeb ... (Margie)
Elizabeth Chugden ... (Sylvia Devereux)
...a další

Tento film se pyšní smutným titulem posledního filmu mistra Fulciho. Jak léta přibývala, Lucio natáčel čím dál horší filmy, ale tento poslední přece jenom pozvedl upadající úroveň, i když mezi nejlepší kousky jistě nepatří. Na nějaké bitky se zombíky a zákeřnými vrahy se už asi necítil, a tak zvolil trochu lehčí mysteriózní filmeček, který vás sice nevyděsí, ale celkem zpříjemní jeden nudný večer. Moc hororových prvků však nečekejte, protože se jedná spíš o psychologický film.

Filmem nás doprovází klasická italská hudba, která se vesměs opakuje, ale je tam jen zřídka. Vesměs se celý film točí kolem hlavního hrdiny Melvina, kterého ze začátku strašně štve pohřební vůz, který se vždycky objeví před ním, ale postupem času je to právě Melvin, kdo pronásleduje a hledá vůz, který převáží záhadnou rakev a hlavně tajemný náklad. Film se prolíná i s Melvinovými vzpomínkami a představami, které jsou také klíčem k jeho pátrání.

Atmosféru filmu, které se však nedá říct tajemná, spíše mysteriózní (i když ani tohle není správné slovo) nabuzuje převážně samotné Melvinovo chování a pak samozřejmě pohřební vůz a jejich honička. Značka auta je Buick, nádherné autíčko, kterým bych se však chtěl projet jen v přední části za volantem, nikoliv v nákladovém prostoru.

Ve filmu se dočkáme i pár scén, které jsou příjemným zpestřením, jako například scény z márnice, nebo pěkná stopařka, kterou bych ,,svezl‘‘ i já. Škoda jen, že ji vyhodil z auta a ona nasedla do brouka a navždy zmizela ze scény. Bouchal jsem si pěstí do hlavy, protože to mohly být zajímavé scény, nebo scéna kterou nám Fulci nedopřál. Asi doopravdy zestárl a vynechal to, co zdobilo většinu jeho filmů.
Hlavní roli obsadil herec John Savage, kterým svým osobitým stylem dokázat pozvednout celou váhu filmu. Známe ho například z filmů The Deer Hunter, Salvador, Alien Lockdown, Dark Angel, nebo muzikálu Hair.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat