0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 2. 2012

Puppet Master IV: The Demon (1993)

Vražedné loutky tentokrát čeká opravdu tuhý boj. Vládce démonů Sutekh se rozhodl zničit Toulonovy pomocníky jednou provždy a poslal na ně pekelná stvoření zvaná Totems.
V podsvětí žije vládce démonů Sutekh. Ten pomocí magie stvoří malé ďábelské stvoření Totems, které ovládají jeho tři poddaní démoni, jež jsou s nimi propojeni svými životy. Sutekh vyhlásil válku všem, kteří studují magii umělého života. Jako první si vybere za cíl výzkumné středisko robotiky a umělé inteligence. Zavraždí několik vědců a nyní se zaměří na mladého Ricka Myerse, který žije v opuštěném hotelu Bogeda Bay. Nejde mu však jen o něj, ale i o obsah zamčené truhly. Rick si do hotelu pozve několik přátel, kteří objeví ve sklepě Toulonovu truhlu a v ní kromě záhadné desky, deníku a lahvičky zeleného séra i čtyři dřevěné loutky. Podle instrukcí z deníku je oživí a myslí si, že dostal nové hračky ke svým pokusům. Netuší však, že si tím nejspíš zachránil život. V tu samou chvíli se totiž v hotelu objeví i trojice malých Totems, kteří mají za úkol zabít vše živé. Nečekají ovšem, že loutky jim budou více než vyrovnaným protivníkem.


Český název: Mistr loutkař 4
Režie: Jeff Burr
Rok výroby: 1993
Délka: 79 min
Země: USA
Alternativní název: Puppet Master 4

Hrají:
Gordon Currie ... (Rick Myers)
Chandra West ... (Susie)
Ash Adams ... (Cameron)
Teresa Hill ... (Lauren)
Guy Rolfe ... (Andre Toulon)
...a další

Dva roky po úspěšné trojce se natočilo další pokračování a opět pod taktovkou jiného režiséra. Tentokrát do režisérského křesla usedl Jeff Burr a rozhodl se divákům přidat několik vrásek na čele. Burr měl v té době na svém kontě jen tři filmy, ale očekávalo se od něj, že bude pokračovat v nastavené laťce svých předchůdců. Bohužel tomu tak nebylo, ale zas až takový propadák to ještě nebyl. Rozhodně jde ale o jeden z těch slabších dílů této série. V roce 1987 natočil svůj první horor The Offspring, který moc velký dojem ovšem neudělal. O dva roky později se rozhodl natočit pokračování úspěšného psychothrilleru The Stepfather. Puppet Master neopustil a po průměrné čtyřce natočil o rok později zhruba stejně kvalitní pátý díl Puppet Master 5: The Final Chapter (1994). Ve stejném roce se rozhodl natočit i film Pumpkinhead II: Blood Wings. Potom následovala přehlídka podprůměrných filmů z nichž většina k nám ani nepronikla. V roce 2005 natočil válečný film Straight Into Darkness a o rok později horor The Devil's Den. Od té doby je od něj zase na chvíli klid.

Časová linie tohoto dílu je velice nejistá. Zřejmě samotný scénárista si s tím hlavu nelámal a udělal několik dalších velice zvláštních kroků, které zmátly nejednoho diváka. Děj se musel odehrát ještě před prvním dílem, protože se zde vyskytuje i loutka Six Shooter, která v prvních dvou dílech nebyla. Jenže zároveň zde úplně chybí Leech Woman, která vznikla ještě před Bladem, který si zde zahrál. Dokonce i se samotným Toulonem to vypadalo hodně zvláštně. Obrys jeho postavy byl venku vidět, ale dokázal se zároveň zhmotnit v umělé loutce. Přitom ještě v prvním díle byl z něj obyčejný živý člověk. Tento menší guláš byl namíchán opravdu pekelně. Chutným soustem pro nás mělo být oživení příběhu o démony a malé vražedné Totems. V prvním případě se moc nepředvedli, protože herci měli na sobě naprosto otřesné kostýmy, které splašili někde v monstershopu. Malé příšerky už byly o něčem jiném. Sice toho moc neukázali, ale jistě jsou plusovým oživením filmu.

Samotné loutky toho taky zrovna moc nepředvedly a nebýt dvou bitek s Totems, tak z nich tentokrát byly jen cvičené figurky určené k hraní. Nejvíce mě zklamal šestiruký kovboj Six Shooter, který byl ve třetím díle velkým tahounem, ale tentokrát tu byl naprosto zbytečný stejně jako Jester. Moc se ani nedivím, že tento díl je asi nejkratší ze všech. Opět došlo na to, že loutky stojí na straně dobra a tentokrát dokonce pomáhají obyčejným lidem.

Herecké výkony mě docela překvapily, protože poté co jsem aktéry viděl poprvé, čekal jsem od nich velký průšvih, ale kupodivu předvedli průměrné výkony. Herec Gordon Carrie se stal na delší dobu velmi důležitým pro celé Puppet Master. Objeví se totiž ještě v několika dalších pokračováních. Právě on patří mezi nejznámější herce, kteří se zde objevili. Vidět jste ho mohli například v dobrodružném thrilleru Alive (1993), akčním hororu Highwaymen (2003), nebo mysteriózním hororu The Woods (2006). Taktéž herečka Chandra West se ještě objeví v dalším pokračování Puppet Master. Fanoušci hororu si jí budou asi nejvíc pamatovat z filmu White Noise (2005), kde si zahrála jednu z hlavních rolí. Zahrála si také ve filmech Night Terrors (1993), The Salton Sea (2002), nebo Cannes (2006).

Hodnocení:
Pro skalní fanoušky je Puppet Master 4 trochu zklamáním, protože po předchozích třech dílech se dostavila křečovitost a museli zkousnout několik nepřesností a chybných faktů. Pro obyčejného diváka, který další díly neviděl, to však může být velmi zajímavá podívaná. Já osobně jsem velkým fanouškem celé série a přestože se zde objevilo několik věcí a faktorů, které se mi moc nelíbili hodnotím film slabšími 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat