0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 2. 2012

Pit and the Pendulum, The (1991)

Smrt je jistá, jen čas je nejistý!
Rok 1492,Španělsko:
Skoro po celé Evropě se rozmáhá boj inkvizice, proti kacířství a čarodějnicím. Tento film se odehrává ve Španělsku ve městě Toledo. Zde vládne tvrdou rukou inkvizitor Torquemada a skoro každý den je na programu upalování doznaných čarodějnic. Ve městě žije i pekařka Maria s manželem Antoniem. Právě probíhá další poprava a oba manželé prodávají v blízkosti popraviště. Na scénu přijíždí vůz s obžalovanou, a ta za úplatek požádá kata, aby ji zabil ještě před upálením. Kat tedy ženu uškrtí před zraky jejího syna, kterého začnou bičovat. To už Maria nevydrží a začne chlapce bránit. Stráže ji zatknou a inkvizitor jí obviní z čarodějnictví a ihned poté je odvedena do vězení. Zde je vyslýchána a mučena. Jenže inkvizitor se do ní zamiloval a snaží se ji přesvědčit, ať je mu po vůli. Antonio se nechce smířit z uvězněním své ženy a pokusí se o její záchranu, ale bezúspěšně. Maria bojuje o svou svobodu, ale zbývá už jen malá šance, že by z toho mohla vyjít živá. Sledujte tento marný boj o život, boj který už prohrálo tolik nevinných lidí.


Český název: Jáma a kyvadlo
Režie: Stuart Gordon
Rok výroby: 1991
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Lance Henriksen ... (Torquemada)
Rona De Ricci ... (Maria)
Jeffrey Combs ... (Francisco)
Jonathan Fuller ... (Antonio)
Stephen Lee ... (Gomez)
Oliver Reed ... (Cardinal)
...a další

Předlohou tomuto filmu má být povídka Edgara Allana Poea Jáma a Kyvadlo. Nic proti Gordonovi (Re- Animator, Dagon), ale Poe se musel obracet v hrobě. Je mi jasné, že za tuhle recenzi mě asi moc chválit nebudete ba dokonce se brzo dočká dvojité recenze, ale já si nemůžu pomoci. Film je prezentovaný jako horor, ale mně to přišlo jako komedie či parodie na inkviziční filmy. Film je plný nesmyslů a debilních scén, u kterých jsem jen kroutil hlavou.

(SPOILER) Už počáteční scéna, kdy je z hrobu vytažený kostlivec a poté bičován, mi přišla jako ta největší kravina, jakou jsem, kdy viděl. A to nakonec korunovali tím, že jeho prach dali do přesýpacích hodin. Dále namátkou pojídání střelného prachu a následný výbuch. O udatném pekařovi a jeho šermu nebudu ani mluvit. I mušketýři by se museli propadnout hanbou. Korunu všemu nasadilo nenápadné plížení Antonia ve vězení, když hledal svou milou. Tohle jsem už nemohl vydržet a musel si dát na chvíli pauzu. (KONEC SPOLIERU)

Když bych měl srovnat filmy o inkvizici, které jsem viděl (Kladivo na čarodějnice, Goyovy přízraky), tak tento je nejhorší. Hlavním tématem je přece tortura (mučení), které jsme se tedy moc nedočkali. Proběhlo sice pár scén, ale žádná velká sláva to nebyla. Abych ale film jenom nečernil, musím říct, že měl i svá pozitiva. Pěknou mladou herečku, jejíž odhalovací scéna patřila ke zpestření. I herecký výkon představitelky Marii bych označil za uspokojující. Ani se nedivím, že okouzlila inkvizitora.

Hlavní doménou bylo obsazení Lance Henriksena. Zahrál skvěle tyranského inkvizitora, který trpěl sadomasochistickými sklony, touhou po ženě a zvláště se vyžíval v mučení druhých. Dokonce se představil i jako stavitel, když sám sestrojil kyvadlo i jámu z hroty (bohužel nám byly oba výtvory představeny až skoro na konci). Jeho zjev mi přišel opravdu přesvědčivý a se svým netypickým účesem patřil určitě k tomu nejlepšímu, co film nabídl.

V menších rolích se představili takové herecké ikony jako Jeffrey Combs (Re-Animátor, Necronomicon), bohužel dostal jen málo prostoru a zůstal tak ve stínu L. Henriksena. Na malý okamžik jsme v roli kardinála mohli vidět Olivera Reeda, legendárního mušketýra Atose.

Hodnocení:
Tento snímek je pro mě jen velmi průměrným inkvizičním filmem se spoustou trapných scén a dialogů, na který chci rychle zapomenout. Na druhou stranu musím uznat, že výkony l. Hendriksena a Rony De Ricci (Maria) zachránily tomuto filmu alespoň podle mne 40%. 

Žádné komentáře:

Okomentovat