0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 2. 2012

Psycho III (1986)

Norman Bates byl očištěn od zločinů, které spáchal, ale jeho chorobná mysl potřebuje zabíjet dál a dál.
Jeptiška Maureen opouští po tragické události, kterou sama způsobila, klášter a vydává se pěšky napříč vyprahlou pustinou. Na silnici stopne auto, které řídí namyšlený mladík Duane Duke a brzy svého činu velice lituje. Začínající kytarista jí začne během jízdy obtěžovat a vystrašená Maureen vyskočí z auta a vydává se dál v mohutném dešti pěšky. Následující ráno přichází hladová a vymrzlá k malému motelu. Ten vede jistý Norman Bates a jak dívka s hrůzou zjišťuje, právě přijal nového správce. Není jim nikdo jiný než Duke. Norman jí ubytuje v pokoji číslo jedna a okamžitě se do dívky zamiluje. Je totiž velice podobná jeho první oběti Marion. Dívka nic o jeho minulosti netuší, a tak s radostí přijímá jeho nabídku, že tu může bydlet. Brzy se s Normanem spřátelí a chce se pokusit začít žít nový život. Norman je však psychicky labilní vrah, který poslouchá příkazy své dávno mrtvé matky. Neustále má potřebu někoho zabíjet a brzy k tomu dostane skvělou příležitost. Motel se totiž naplní skupinou bývalých studentů, kteří zde pořádají třídní sraz. Naneštěstí své choutky musí udržet na uzdě, protože mu na paty šlape novinářka Tracy Venable, která se snaží za každou cenu dostat Normana zpátky do vězení.


Režie: Anthony Perkins
Rok výroby: 1986
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Anthony Perkins ... (Norman Bates)
Diana Scarwid ... (Maureen Coyle)
Jeff Fahey ... (Duane Duke)
Roberta Maxwell ... (Tracy Venable)
Hugh Gillin ... (Šerif John Hunt)
... a další

Třetí díl celé série je jasným důkazem toho, že i když jste výborným hercem, neznamená to, že budete i skvělým režisérem. Většina fanoušků Psycho série přivítala zprávu, že do režisérského křesla usedne sám Anthony Perkins, s velkou obavou. Jak se i později ukázalo, docela oprávněně. Jenže režisérovým prvotním snem bylo prostě znovuoživení své životní role a jak vidno, celý film se víceméně soustředil především na samotného Normana Batese. Oproti předchozím dílům se rozhodl mnohem víc přitvrdit, ale zároveň zůstat na podobné notě jako oba starší kousky. Bohužel se mu nepodařilo kolem sebe sehnat opravdu kvalitní herce a až na pár výjimek se musel spokojit s těmi druholigovými, kteří neměli moc velké zkušenosti.

Asi největší slabinou filmu je fakt, že se Perkins až moc snažil do děje zapojit hned několik důležitých postav, se kterými ovšem následně neuměl vůbec pracovat a mnohdy mi přišla jejich účast ve filmu naprosto zbytečná. Kupříkladu otravná novinářka, ta měla zřejmě zastávat podobnou funkci jako v předešlých filmech Lila Craneová / Loomisová. To znamená, dostat zpátky Normana do vězení a dokázat veřejnosti, že je to psychopatický zabiják, který se nikdy pořádně nevyléčil. Bohužel tato postavička nemá absolutně žádný šmrnc a spíše v celém snímku jen zbytečně zavazí a brzdí dobře rozjetý děj stupidními dialogy. Něco podobného se dá říct i o postavě bývalé jeptišky Maureen, kterou si zahrála nesympatická herečka Diana Scarwid. Na jednu stranu nadržená ženská, která nesnáší boha a svůj život, na tu druhou zase ostýchavá holčina, která se ráda chodí vyzpovídat k místnímu farářovi. Kdyby nebylo té působivé scénky ze sprchy, která byla stejně lehce okopírovaná z původního filmu a ještě k tomu dost odfláknutá, tak bych jí nejradši nechal skočit už na začátku filmu. Asi nejlépe to dopadlo s namyšleným mladíkem Duanem, kterého ve filmu ztvárnil Jeff Fahey (seriál Lost). Ten se do své role sebevědomého a slizkého mladíka vžil opravdu skvěle a místy se dá říct, že dokonce předčil samotného Perkinse. Tato postava určitě do jisté míry pozvedla celkový dojem filmu a u diváků si získala plusové body.

Perkins se snažil hodně zapracovat především na atmosféře, kterou chtěl ve svém díle mít přesně takovou, jako v předchozích filmech, a to se mu ovšem podařilo jen místy. Hudební doprovod už nebyl tak podmanivý jako kdysi a rozjetou atmosféru hodně brzdily nudné scénky a mnohdy i humorně laděné momenty. Těch tu bylo opravdu požehnaně. Co se mi ovšem líbilo, a to hodně, byla verva s jakou se režisér vrhl do vraždících scén. Některé z nich byly opravdu povedené a přestože neměl po ruce kdovíjak úchvatné efekty, podařilo se mu diváka zaujmout i pokusem o menší gore. Samozřejmě nesmí chybět ani nahota a kupa sexistických narážek, které ovšem nikoho určitě nepobouří. Bylo to natočeno celkem vkusně a hlavně v mezích přijatelnosti.

Nerad bych se Anthonyho Perkinse dotkl, ale jako herec si u mě získal mnohem větší sympatie než jako režisér. Jeho dílo se dá ovšem i tak hodnotit alespoň jako průměrná podívaná, která sice rozhodně neoslní, ale zároveň ani neuspí. Najdete se zde několik velice pěkných scének a asi největším plusem je to, že Normanovi skvěle konkuroval Duane Duke. Tahle dvojka toho mohla dokázat vymáčknout ještě mnohem víc. Bohužel zbytek postav mě absolutně nezaujal a spousta z nich byla úplně na…

Hodnocení:
Psycho 3 je rozhodně zatím nejslabší díl jaký jsem viděl. Slabých 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat