0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 2. 2012

Opstandelsen (2010)


Pohřeb v dánském kostele náhle přeruší útok hladových zombie…
V dánském kostelíku se koná poslední rozloučení s tragicky zesnulým Simonem. Sešli se zde nejen jeho nejbližší příbuzní, ale i spousta sousedů. Všichni truchlí nad tou obrovskou ztrátou, tedy až na jeho bratra Johannese, který se raději věnuje šňupání na toaletách. Kněz započne poněkud podivný obřad, který probudí několik pěkně vyhládlých nemrtvých. Zombie okamžitě zaútočí na lidi v kostele a hrstka přeživších musí začít bojovat o holé životy…



Režie: Casper Haugegaard
Rok výroby: 2010
Délka: 50. min
Země: Dánsko

Hrají:
Jonas Bjørn-Andersen …………(Johannes)
Marie Frohmé Vanglund ……...( Esther)
Mads Althoff              ………………..(Peter)
Asta Stidsen ………………….(Maria)
Roxanne Tirkov ……………...(Ruth)
…a další


Když jsem si nedávno přečetl jen tak letmo několik komentářů vztahujících se k tomuto filmu, nebyli zrovna moc lichotivé. Jelikož zombie žánr moc nemusím, byl jsem i já připraven přihodit dosti nelichotivé hodnocení. Jaké bylo však mé překvapení, když jsem zjistil, že film zas až tak hrozný není.

Je sice pravda, že jeho celkový potenciál zůstal hluboko za očekáváním, ale i tak se zde dá nalézt několik pozitivních prvků. Samotná kvalita scénáře je na můj vkus až moc zbrklá, ale autoři se snažili do krátké stopáže (50. minut) dostat co možná nejvíc akce a to jim přičítám k dobru. Začátek mě sice vysloveně štval, převážně pak ty pobožné farářovi kecy a seznámení s hlavní trojicí, ale potom se to konečně rozjelo.

Hodně lidí si stěžuje na kvalitu kamerových záběrů, jejichž trhanost vskutku působí dojmem docela slušné nepřehlédnutelnosti, ale svým způsobem tím chtěli tvůrci zamaskovat především další slabiny snímku. To co fungovalo například v REC, tady však moc nejde a to padá na vrub hlavně nezkušenosti samotného režiséra. Výběr herců mohl být taky lepší, ale tak nedá se vypilovat úplně všechno.

Jakmile se však rozjedou akční scény doplněné o několik mord scén, nastává obrat k lepšímu. Pod záštitou přítmí se divák dočká několika dle mého názoru solidních soubojů, kdy nejen ze zombie bude cákat krev proudem. Bohužel s množstvím malinovky to opravdu trochu přehnali a v několika scénách tmavá tekutina nepůsobí zrovna dvakrát realisticky. Komu se však poštěstí pořádně ztrestat svou panovačnou matku, že?

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat