0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 2. 2012

Piranha (1995)

Naprosto zbytečný remake natočený pro televizní účely. Aneb kdopak by se gumových rybek bál?
Maggie pracuje jako soukromá detektivka a nyní si její služby vyžádá zbohatlík Randolph. Jeho neteř utekla z domu a on jí chce přivést zpět. V okolí Lost River je hned několik lokalit, kde by se mohla ukrývat a tak požádá o pomoc Paula Grogana, který žije sám v lese daleko od ostatních lidí. Oba se vydají k nedalekému opuštěnému vojenskému komplexu, kde naleznou medailon ztracené dívky. Maggie se rozhodne vypustit malou nádrž plnou kalné mořské vody, aby se ujistila, zda nenajde na dně dívčinu mrtvolu. To však neměla dělat, protože kromě smradlavé vody se dostalo z nádrže i hejno nenažraných piraní. Mělo jít o tajnou armádní zbraň, na kterou se ovšem časem zapomnělo. Volní masožravci se ihned pustí do zabíjení všeho živého, co jim stojí v cestě. Paul a Maggie musí za každou cenu varovat všechny lidi, kteří se sjeli k nedalekému jezeru. Začala totiž právě sezóna a tak voda přilákala nejen spoustu turistů, ale i dětský tábor.


Český název: Pirani útočí
Režie: Scott P. Levy
Rok výroby: 1995
Délka: 89.min
Země: USA

Hrají:
William Katt ... (Paul Grogan)
Alexandra Paul ... (Maggie McNamara)
Mila Kunis ... (Susie Grogan)
Darleen Carr ... (Dr. Leticia Baines)
Monte Markham ... (J. R. Randolph)
a další

Na tento film jsem narazil zcela náhodně aniž bych tušil, že nějaký remake Piraní (1978) existuje. Jelikož jsem příznivcem zvířecích hororů a původní snímek se mi celkem líbil, nemohl jsem se dočkat až si to pustím. Neodradilo mě ani nízké hodnocení na netu, ale po shlédnutí musím dát zapravdu všem, kteří tento skvost označují za tragédii. Režisér Levy společně s R. Cormanem jen parazitují na svém předchůdci. Okopírovali téměř všechno co šlo (pěkně scénu za scénou, a to ještě v mnohem horším provedení, dokonce se nestyděli použít i několik záběrů z originálu).

O ztvárnění masožravých rybek se raději nebudu ani moc rozepisovat, protože by mi nestačila všechna známá sprostá slova. Za celý film je mnohokrát neuvidíme a když už ano, tak se ve vodě plácají gumové náhražky, které nerozpláčí ani malé děti, natož aby vyděsily dospělé jedince. Celé mi to přišlo jen jako jakýsi pokus o parodii, který se pánům tvůrcům absolutně nepovedl. Laciné hlášky a špatné herecké výkony jen podtrhují jejich marnost.

Ono kouzlo jenž má v sobě originál, coby zástupce zvířecích béček zde naprosto postrádáte. Útoky ryb vlastně za celou dobu ani pořádně neuvidíte. Krve je tu všude jak z prasete, ale jde jen o kamufláž, aby se zakryly všechny nedostatky a že jich bylo. O pořádný náznak atmosféry tu skoro ani nezakopnete a nejlepší část filmu (útok na dětský tábor a návštěvníky jezera), zde absolutně odflákli za což by potřebovali pořádně profackovat. Kašlu na to, že nám zde tvůrci ukázali tehdy ještě mladičkou Milu Kunis, dnes jednu z nejvyhledávanějších mladých celebrit.

Ani tah v podobě angažování Alexandry Paul nebyl bůhvíjak úžasným nápadem. Možná frčela v červených plavkách, ale tady patřila k tomu nejhoršímu co tu bylo k vidění. No oni se vlastně ani její kolegové nějak nepředřeli, aby nám ukázali nějaké to herectví, takže mezi ně vlastně skvěle zapadla. Tenhle remake považuji za naprosto zbytečný a už ho nechci nikdy vidět. Jednou to bohatě stačilo. Pokud můžete, tak se mu raději vyhněte a pusťte si Ajovu verzi.

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat