0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 2. 2012

Psycho IV: The Beginning (1990)

Jak to všechno vlastně začalo?
Fran Ambrose moderuje na rádiu KTK’s rozhlasovou show, jejímž tématem je matkovražda. Jednoho dne se na lince ozve jistý Ed, který se všem svěří, že před lety zabil svou matku. Všem v rádiu se zdá, že půjde jen o dalšího vtipálka, ale jak se brzy ukáže, tentokrát půjde o velmi vážný případ. Ed totiž bez okolků prohlásí, že se po letech chystá zabít znovu, a to svou těhotnou manželku, aby se historie neopakovala. Překvapená Fran se snaží záhadného volajícího udržet na lince co nejdéle a ten jí začne vyprávět svůj hrůzný příběh. Jako malý žil se svou matkou v domě, který se tyčil nad malým motelem. Jeho matka ho psychicky i fyzicky týrala, neustále ho trestala a zakazovala mu stýkat se s jinými ženami (děvčaty). Jednoho dne si do domu přivedla svého milence, a to byl zlomový okamžik v životě tehdy patnáctiletého chlapce. Cítil se podvedený a odstrkovaný, což ho donutilo spáchat ten nejhorší čin v jeho životě. To je však jen malý zlomek příběhu, který začne záhadný volající vyprávět. Příběh plný hrůzy a mrtvých těl, jenž se s ním nese až do dnešního dne. Na lince není nikdo jiný než sám Norman Bates a nyní vám povypráví jak to všechno vlastně začalo…

Český název: Psycho IV: Začátek
Režie: Mick Garris
Rok výroby: 1990
Délka: 96 min
Země: USA

Hrají:
Anthony Perkins ... (Norman Bates)
Olivia Hussey ... (Norma Bates)
CCH Pounder ... (Fran Ambrose)
Donna Mitchell ... (Connie Bates)
Henry Thomas ... (mladý Norman Bates)
... a další
V roce 1990 se rozhodl do této série, kterou odstartoval mistr Alfred Hitchcock, vstoupit známý hororový režisér Mick Garris, který si tímto činem své fanoušky rozdělil na dva tábory. Zatímco někteří diváci tento čtvrtý díl označili za úplnou frašku a naprostou ztrátu času, ti druzí jen nažhaveně slintali nad dalším příběhem svého hrdiny... Normana Batese. Tento film je označován částečně jako sequel třetího dílu a zároveň i prequel původního filmu z roku 1960. Dějová linie příběhu je rozdělena rovnoměrně do přítomnosti, kdy si Norman založil rodinu a volá do rádia, která se prolíná se vzpomínkami z minulosti, ve kterých se setkáme s jeho matkou a máme šanci sledovat, co dovedlo Normana k šílenství a počátku vraždění. Zatímco přítomnost moc zajímavá není a spíše zdržuje rozjetou atmosféru, tak střípky z minulosti patří k tomu nejlepšímu, co máme šanci ve čtyřce vidět.

Norman nám už docela zestárl, a tak bylo samozřejmé, že v jeho vzpomínkách z dětství musí figurovat někdo mladší. Této úlohy se ujal Henry Thomas (hvězda filmu E.T.: The Extra-Terrestrial) a vedl si poměrně dobře. Na začátku bylo zajímavé sledovat plachého a vystrašeného chlapce, který byl neustále šikanován a zároveň laskán svou vyšinutou matkou. Doma nesměl skoro nic a za všechno byl bit či psychicky týrán. Takže není divu, že začal přicházet o zdravý rozum. Jeho matka mu moc dobrým vzorem pro výchovu nebyla.

SPOILER: Trestala ho za časopis s nahotinkami, nechala ho, aby jí osahával a když se vzrušil, dostal nářez a následně trpěl zavřený v šatně. Chvíli ho vroucně objímala, aby následně dostal další nakládačku. Když si do domu přivedla milence, cítil se Norman podvedený a jeho vztek vyvrcholil v rodinnou tragédii. Jako bonus se můžete podívat na vypreparování vlastní matky. KONEC SPOILERU

Poté, co potrestal svou matku a jejího milence, zůstala v jeho srdci prázdnota, což odstartovalo jeho běsnění, které nás provázelo první tři díly. Během té doby zabil bezpočet mladých dívek a žen, ale i několik mužů. Jeho rozdvojená osobnost si však nepřipouštěla vinu, a proto vlastně svých činů ani nikdy nelitoval. Protože vše špatné svedl na matku.

Asi není potřeba se více rozepisovat k ději a Normanově minulosti, protože jeho příběh byl částečně vysvětlen už v předchozích dílech. Proto bych se teď chtěl věnovat především hodnocení atmosféry. Ta se od předešlých dílů docela liší v tom, že tentokrát nejde ani tak o nějakou šílenou psycho jízdu, kdy se pomalu hromadí mrtvoly v bažině za motelem, ale tento snímek staví především na svém dramatickém pojetí, což asi nebude každému po chuti. Najdeme zde i několik pasáží plných romantiky a nutno podotknout, že Olivia Hussey je vážně pěkná kost. Ani se moc nedivím, že Norman tak vyšiloval, když sledoval svou matku při milování s cizím mužem nebo ji sám ochmatával. Tyto pasáže byly rozhodně příjemným zpestřením filmu, ale ve své podstatě tak trochu zbytečné. Hudební doprovod měl na svědomí Graeme Revell, kterému se rozhodně docela povedl a byl příjemný na poslech. Tak trochu dal zapomenout podmanivé hudbě, která nás doprovázela prvním dílem a byla předzvěstí další vraždy.

Toto pokračování má své plusy i mínusy. Záleží na každém z vás, jaké si z něho odnesete zážitky, ale já osobně jsem byl docela spokojený. Přestože si mnozí myslí, že jde o naprosto zbytečný počin, já tento názor nesdílím. Bylo to pro mne důstojné rozloučení Perkinse s jeho životní rolí. Tento vynikající herec bohužel o dva roky později zemřel a s ním i Norman Bates. Přestože se později natočil remake původního snímku, už to bez něj nebylo prostě ono. A tak poslední scéna z filmu dala jasně najevo, že tato série už měla navždy skončit v ‘‘plamenech‘‘ hororového žánru.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat