0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 8. 2012

Jack-O (1995)

Jedna, dvě. Jack už jde. Halloweenská koleda se změní v "krvavá'' jatka.

Blíží se Halloween. Den, na který se v Americe těší spousta dětí, protože si mohou obléct své strašidelné oblečky a vyrazit koledovat. V jednom malém městečku se má však odehrát něco strašlivého. Trojice podnapilých puberťáků vytrhne z jednoho hrobu na starém hřbitově ze země jasanový kříž a tím rozpoutá krvavou odplatu dávno zesnulého Jacka Lanterna. Vraha, kterého kdysi lynčovali a oběsili rozzuření obyvatelé. Jack-O nyní povstal z hrobu a vyzbrojen starou kosou se vydává pomstít na jejich potomcích. Hlavním cílem je rodina Kellyových, jejichž předek ho usmrtil. Jediný, kdo se mu může postavit, je jejich malý syn Sean, protože legenda říká, že definitivně může být zlo poraženo až potomkem z páté generace. Mrtvých začne rychle přibývat a dýňový muž se blíží...!


Český název: Kletba Halloweenu
Režie: Steve Latshaw
Rok výroby: 1995
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Linnea Quigley ... (Carolyn Miller)
Maddisen K. Krown ... (Linda Kelly)
Ryan Latshaw ... (Sean Kelly)
Catherine Walsh ... (Vivian Machen)
Patrick Moran ... (Jack-O-Lantern)
... a další

Režisér Latshaw má na svém kontě několik neúspěšných filmových počinů. Většinou jde o nepříliš známé filmy, ale věřte, že není moc o co stát. Dokonce si v některých i sám zahrál a tentokrát tomu nebylo jinak. Jeho postava opraváře elektrického vedení sice byla hodně vedlejší, ale na rozdíl od některých svých režisérských kolegů se nechal zabít bolestivou smrtí. Ještě bych chtěl dodat, že ten malý klučina, který si zahrál hlavní roli (Sean), je jeho syn. Ten mi byl silně nesympatický a jeho výkon bych ani hraním nenazval. Trochu mi vzhledově připomínal našeho herce Aleše Hámu za mlada.

Film nás měl v první řadě vystrašit, ale to by k tomu musel mít předpoklady a příležitost. Jednotlivé scény mi k tomu jednoduše nedaly příležitost. Spíše jsem si připadal jako při sledování černé strašidelné komedie (typu Scary Movie). Vrah s dýňovou svítí hlavou by byl dobrou atrakcí při poutích, ale do čistokrevného hororu se moc nehodil. Se svou kosou zachul spíš jako s nožem a dokonce jí tak i používal. Pouze jednou se vzduchem proletěla gumová hlava. Nemůžu si ovšem stěžovat, že by tu nebylo dost vraždících scén. Některé z nich byly nápadité, ale všechny měli něco společného: humorný doprovod složený z posměšných hlášek a špatných hereckých výkonů.

Atmosféra filmu tím pádem opravdu směřovala spíše ke komediálnímu žánru. Doprovodná hudba složená ze starších rockových balad však byla tentokrát velmi vhodně zvoleným prvkem. Párkrát jsem se přistihl, že nesleduji děj, ale pečlivě poslouchám právě muziku, která mě rozhodně zaujala mnohem víc. Pro odlehčení nám producenti nabídli i dvě lechtivější scénky, které určitě stojí za řeč. Samotnou atmosféru ono dne ( Halloweenu ) dokázali filmaři zvládnout úspěšně i když přiznejme si, pokud se film natáčel zrovna v tom období, tak skoro po celém světě, kde se tento svátek slaví to vypadá stejně. Vydlabané dýně, chechtající umělé čarodějnice, nebo falešná havěť prostě k tomu všemu patří.

Své vnady a nej to nám ukázala americká herečka Linnea Quigley. Přestože ve svých filmech nepředvádí žádné skvělé výkony věřte, že právě na ní a její lechtivé scénky nezapomenete. Ona je přesně ten typ, který má průměrné herecké vlohy, ale režiséři si jí vybírají hlavně kvůli tělu. Přesto všechno jí mají diváci rádi a stala se i nekorunovanou královnou béčkové hororové scény ( díky proslulé striptýzové scéně ve filmu The Return of the Living Dead (1985). Mimo to si zahrála například ve filmech : Silent Night, Deadly Night (1984), Nightmare On Elm Street 4: The Dream Master (1988), Night of the Demons (1988), Freddy's Dead: The Final Nightmare (1991). Tyto své přednosti dokázala prodat i jinde a stala se tak několikrát ozdobou pánského časopisu Playboy.

Nejznámějším mužským hercem je John Carradine, který se tu ale příliš neohřál diváci měli spíš možnost několikrát vidět jeho fotku v knížce než jeho samotného. Jde o známou ikonu hororového žánru a ti co ho neznají, tak by si měli rychle doplnit své znalosti. Mezi nejznámější filmy ve kterých se objevil patří- The Black Cat (1934), The Hound of the Baskervilles (1939), House of Dracula (1945), The Howling (1981).

Distributor dvd napsal, že jde o nejbrutálnější koledu vánoční historie a já se ptám,, kde je, sem s ní??? To co jsem měl totiž možnost vidět já je podprůměrná možná hororová černá komedie, která až na pár okamžiků patří do nejslabších béček, které jsem viděl.

Hodnocení:
Nicméně znám i ještě horší filmy a pokud budu hodnotit objektivně, tak to vidím něco mezi 20-30%. Za hudbu, Linnii Quigley a kostru s afro účesem se přikláním k vyššímu hodnocení.

Žádné komentáře:

Okomentovat