0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 8. 2012

Jack the Ripper (1988)

Jedno z nejlepších filmových zpracování o Jacku Rozparovači, jaké kdy bylo natočené.

Londýn 1888: V městské čtvrti Whitechapel byla nalezena mrtvá prostitutka Mary Ann Nicholsová. Její tělo bylo brutálně zohavené a místní policie nemá žádné stopy, které by pomohli dopadnout pachatele. Proto se do případu vloží i samotný Scotland Yard, který na místo činu pošle svého nejlepšího vyšetřovatele šéf inspektora Fredericka Abberlinea a jeho parťáka seržanta George Godleye. Ti se na místě činu dočkají nepřívětivého přivítání a neochoty ze strany místních policejních složek, kterým se nelíbí že je zpochybňována jejich práce. Oba pánové se ihned pouští do vyšetřování a během krátké chvíle zjistí určité nesrovnalosti v případu a to jak ze strany policejního doktora který prováděl pitvu, tak i ve výpovědích svědků. Zdá se, že za vším je něco víc než jen obyčejná vražda. Vrahem musel být znalec anatomie lidského těla, protože mrtvé byly chirurgicky odstraněny některé důležité orgány. Abberline a Godley se pouští do vyšetřování, které začne mít brzy vážné problémy, protože do celé věci se začne angažovat i samotná vláda a navíc místní obyvatelé nejsou ochotni spolupracovat. Brzy je nalezena další mrtvola a tentokrát pošle vrah policii i vzkaz, kde se podepsal jako Jack Rozparovač. V cestě důkladnému vyšetřování se postaví celá řada nečekaných překážek, ale i několik tajemných svědectví, které poodhalí dosud skrytá fakta jenž můžou mít za následek i mezinárodní skandál, protože některé nově objevené stopy vedou až k samotnému královskému dvoru.


Český název: Jack Rozparovač
Režie: David Wickes
Rok výroby: 1988
Délka: 182 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Michael Caine ... (Šéf Inspektor Frederick Abberline)
Lewis Collins ... (Seržant George Godley)
Jane Seymour ... (Emma Prentiss)
Armand Assante ... (Richard Mansfield)
Lysette Anthony ... (Mary Jane Kelly)
... a další

Asi není potřeba se příliš rozepisovat o tom co měl na svědomí Jack Rozparovač. O tom že zavraždil pět prostitutek v rozmezí tří měsíců a nikdy nebyl dopaden ví zřejmě každý. O tomto tajemném vrahovi byla napsána již spousta knih, stejně jako o něm bylo natočeno bezpočet televizních dokumentů či filmů. Většina z nich se drží historických faktů jako klíště, ale existují i výjimky, které jdou svou vlastní cestou. To je případ i tohoto britského snímku, který byl v roce 1988 natočený čistě pro televizní účely, ke příležitosti stoletého ‘‘výročí‘‘ od dob řádění záhadného vraha, kterého zná celý svět pod pseudonymem Jack Rozparovač. Přestože nejde o žádný čistokrevný hororový kousek, ale spíše mysteriózní detektivní drama myslím si, že na tento web patří. Jde totiž o asi nejlepší filmové zpracování Whitechapelského vraha jaké bylo kdy natočené, plné skvělých herců a ověnčené cenou Emmy a Zlatým Globem.)

Někoho možná vyděsí dlouhá stopáž filmu, který trvá celé tři hodiny, ale věřte že se nudit rozhodně nebudete. Tvůrci se snaží divákovi nabídnout všechny podstatné momenty pěkně po pořádku a nikam nespěchají. Na začátku nás seznámí s nebezpečnými uličkami Londýna a jejich nočním životem. Už v té době patřilo toto město k jednomu z nejnebezpečnějších v celé Evropě, tedy společně s Paříží, kde na vás čekali všemožné pohlavní choroby, ale i lapkové a všemožná chátra, která vás buďto okradla, nebo rovnou zabila. Tisíce prostitutek nabízeli docela levně své služby přímo na místě ( hotely byli drahé) a tak jste si mohli sex užít přímo v nějaké temné uličce za hospodou. Proto nebylo divu, že čas od času byla některá z nich nalezena mrtvá. Jenže tentokrát nešlo o obyčejnou vraždu. Londýnem v té době proběhla vlna paniky a strachu vycházet po setmění ven, protože to co prováděl Jack Rozparovač svým obětem bylo do té doby neslýchané. Režisér Wickes si chtěl to nejlepší šetřit na později a tak první vraždu odbyl pouze krvavou skvrnou na zemi. Spíše se soustředil na seznámení diváků se samotným inspektorem Abberlinem, který si rád přihnul z láhve a tak byl za trest poslán vyšetřit případ do Whitechapelu. Přestože patřil k nejlepším vyšetřovatelům jeho nadřízení s ním už ztráceli trpělivost. Michael Caine se této role zhostil vítečně a patřil k jasným tahounům tohoto snímku. Díky svému nestárnoucímu charisma a talentu patří dodnes k velice žádanému zboží. Navíc když se mu po boku objevil další známý angličan Lewis Collins známý ze seriálu Profesionálové bylo jasné, že tohle v žádném případě propadák nebude.

Atmosféra filmu ze začátku skutečně připomíná obyčejnou detektivku, která se nikam moc nesune, ale tvůrci se snažili divákům nabídnout průběh celého vyšetřování pěkně postupně a hlavně nevynechali žádné detaily. Divák si tak může udělat obrázek nejen o obyčejných Londýňanech, ale i obyčejných policistech, kteří své kolegy ze Scotland Yardu moc v oblibě neměli. Po policejním prohlášení, že vrahem je někdo kdo mistrně ovládá nůž a anatomii lidského těla se v ulicích Londýna strhlo davové šílenství, kdy byli doslova lynčování všichni řezníci, holiči a především židovští lékaři. Nikdy se ovšem neprokázalo, že by to měl některý z nich na svědomí. Teprve s druhou vraždou nastane ve filmu změna, kterou nejvíce pocítila právě samotná atmosféra. Ta se zabalila do tajemné mlhy, která plula napříč celým městem. Na scénu totiž přichází dvě velice zvláštní dobové postavy. Jako první americký herec Richard Mansfield, který v té době představoval v Londýně svou divadelní hru Dr Jekyll and Mr Hyde. I on se dostal do hledáčku policejních složek a byl kratší dobu vyšetřován, protože ho zařadili na seznam podezřelých. Druhou postavou byl královský věštec Robert James Lees, který sloužil jako medium samotné královně. On sám se snažil pomáhat policii ve vyšetřování, ale díky svým realistickým vyzím se stal rovněž jedním z podezřelých.

Čím dále se děj filmu dostává, tím větší je okruh podezřelých. Divák tak může v poklidu namáhat své mozkové buňky až téměř do konce, protože každá nová stopa zcela vyvrátí vše co ještě před chvílí vypadalo na 100%. Zatímco širší veřejnost ví, že do celého případu byl jaksi zapleten i samotný královský dvůr, tedy někteří historikové to tvrdí ve svých knihách, tak v tomto filmu se o tomto žhavém tématu baví jen dost odměřeně. Několik narážek zde sice je, ale žádná není více rozvinutá. Tedy až na samotný závěr, kdy se režisér Wickes odhodlal k vlastnímu konci a odhalil svého vraha. Záleží už zcela jen na každém divákovi jestli byl s tímto faktem spokojený či nikoliv. Já sám se řadím spíše k těm, jímž se samotný závěr moc nelíbil a zcela bych ho vypustil.

Film Jack the Ripper je jasným důkazem toho, že i bez většího množství krve a brutálních scén se dá natočit parádní snímek o sériovém vrahovi, který navíc měl sloužit jen pro televizní účely. Pro mě osobně je to nejlepší zpracování jaké jsem viděl a vůbec nelituji těch tří hodin co jsem u něj strávil. Navíc když film ovládli výborné herecké výkony a tajemná atmosféra, která nejvíce gradovala zhruba uprostřed filmu jsem nad míru spokojený. Škoda jen, že Jane Seymour nedostala větší prostor, ale ženskou část tady docela slušně zastoupila Lysette Anthony.

Hodnocení:
80%


Žádné komentáře:

Okomentovat