0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 8. 2012

Sphere (1998)


V havarované kosmické lodi je nalezena prazvláštní KOULE. Místo aby propukly bujaré oslavy a výzkumné práce, započne v hlubinách Tichého oceánu zoufalý boj o přežití.

Psycholog Norman Goodman je vládou povolán k přísně utajené misi. Uprostřed Tichého oceánu se setkává s dalšími odborníky, aby se společně vydali do hlubinné základny (300 metrů pod hladinou). Ta zde byla vybudována, protože v její blízkosti byla nalezena kosmická loď, která zde měla údajně ztroskotat před stovkami let. Zpočátku této „pohádce“ nikdo z nich nevěří, ale jen do té doby, než jí v hlubinách spatří na vlastní oči. V jejích útrobách však kromě lidských ostatků „Jak se tam mohli dostat?“ objeví záhadnou lesknoucí se kouli, která je doslova okouzlí. Na hladině vypukne obrovská bouřka a tak jsou nuceni zůstat v podmořské základně. Od té chvíle se však začnou dít podivné věci, na které experti nebyli připraveni. Jejich pobyt se totiž brzy promění v zoufalý boj o vlastní přežití a jeden po druhém začnou záhadně umírat. Může s tím mít něco společného ona nalezená KOULE, nebo za vším stojí tajemný Jerry, který s nimi komunikuje přes počítač?



Český název: Koule
Režie: Barry Levinson
Rok výroby: 1998
Délka: 134. min
Země: USA

Hrají:
Dustin Hoffman …………………(Dr. Norman Goodman)
Sharon Stone …………………….(Dr. Elizabeth 'Beth' Halperin)
Samuel L. Jackson ……………….(Dr. Harry Adams)
Liev Schreiber ……………………(Dr. Ted Fielding)
Peter Coyote ……………………...(Kapitán Harold C. Barnes)
…a další



Tento psychologický scifi thriller se nechal inspirovat knižní předlouhou Michaela Crichtona, kterou jsem bohužel nečetl. Tudíž nemohu srovnávat. Přesto si myslím, že se tvůrcům povedl natočit docela zajímavý podmořský film, který se může opírat o povedené vizuální efekty, jenž jsou dle mého názoru hlavní doménou, dokonce větší než hvězdné herecké obsazení či Goldenthalova hudba. Samozřejmě nesmím opomenout ani místy fascinující atmosféru, kterou trochu srážela zbytečně zdlouhavá stopáž a mírně „nepovedený“ závěr. Samotná myšlenka filmu a hororový nádech mne však nevýslovně potěšili. Jen je obrovská škoda, že režisér nedokázal vymáčknout všechen potenciál, který tento námět v sobě má.

 Pojďme se však ponořit do hlubin s našimi hrdiny pěkně od začátku. Nevím, jestli by pro mne bylo větším zděšením to, že mám prohledat 300 metrů pod hladinou kosmickou loď, nebo s bandou „géniů“ přebývat v podmořské stanici. Zvláště když jsem je kdysi sám označil za adepty pro setkání s jinou civilizací a to ještě jen ve srandě. Charakteristika jednotlivých postav je sice docela pestrá, ale diváky spíš zaujme jejich minulost, než ty kecy kolem. Hlavní pozornost se totiž upře na onu lesknoucí KOULI, jejíž původ a především účel můžeme jen hádat. Rád bych se o tom rozpovídal, ale to bych tu zbytečně spoileroval.

 Nelze si však nevšimnout mnohých náznaků, kterými nás tvůrci podarovali opravdu dost. Místy to bylo až moc okaté, ale to se dá překousnout. Zvláště ve chvílích, kdy začalo jít jednotlivým postavám o kejhák. Tyto scény jsou rovněž velmi zdařilé, stačí se podívat na útok „medúz či vejce“. V těchto chvílích se pánové od speciálních efektů opravdu vyřádili dosyta a pro mne to byla doslova pastva pro oči. Je docela škoda, že tento trend nevydržel až do samého konce. S přibývajícím časem jsem začal být lehce otrávený a samotný závěr to zazdil úplně. 

 Sphere nám však především nabídne ukázku toho, že lidská představivost, sny, nebo nejrůznější fobie nemusí ublížit jen nám samotným, ale klidně to můžou odskákat i jiní. Tento film se sice setkal s hodně rozporuplnými diváckými ohlasy, ale já patřím k těm, kteří ho určitě nezavrhnou. Mám rád podobné psycho kousky (kupříkladu Horizont událostí, atd.) a klaustrofobickou atmosféru, jen je potřeba to ukočírovat až dokonce a ne ztratit dech těsně před cílovou rovinkou. 


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat