0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 8. 2012

Killer Shrews (1959)

Zmutovaní obří rejsci mají hlad.

Kapitán Sherman a jeho pomocník Rook přijíždí se svou lodí k malému ostrůvku, aby zde vyložili objednaný náklad. Blížící hurikán je donutí zůstat na ostrově přes noc. To však nehraje do karet obyvatelům ostrova, kteří něco tají. Majitel ostrova Dr. Craigis a jeho pomocníci Jerry a Radford zde provádějí tajný genetický výzkum, který se jim vymkl z kontroly. Pěstují tady líhně rejska obecného a na těchto malých myškách provádí své pokusy. Jenže několik obrovských exemplářů uteklo z laboratoře a teď volně žijí po ostrově. Klidně se dál rozmnožují a začínají mít čím dál větší hlad. No a lidé jsou velice lákavým zpestřením jídelníčku. Nastávající noc bude možná pro jednu stranu tou poslední.


Český název: Vraždící bestie
Režie: Ray Kellogg
Rok výroby: 1959
Délka: 69 min
Země: USA

Hrají:
James Best ... (Thorne Sherman)
Ingrid Goude ... (Ann Craigis)
Ken Curtis ... (Jerry Farrell)
Gordon McLendon ... (Dr. Radford Baines)
Baruch Lumet ... (Dr. Marlowe Craigis)
... a další


Většina filmů o zmutovaných zvířatech pochází z Ameriky. Už jsme tady měli různé živočišné druhy, ale na přelomu 50.-60. let se režisér Kellogg rozhodl, že natočí něco, co tu ještě nebylo (tedy film o rejskovi obecném). Jeho kariéra režiséra nebyla moc dlouhá, protože natočil pouze čtyři filmy. On se totiž převážně po celý život ve filmovém průmyslu točil kolem speciálních efektů. Což mě celkem udivuje, jelikož v tomto filmu neuvidíme skoro žádné. Mezi jeho další filmy patří: The Giant Gila Monster (1959), My Dog, Buddy (1960) a válečné drama The Green Berets, kde si hlavní roli střihl John Wayne.

Tento černobílý film doprovází docela obyčejný, nepříliš náročný děj, u kterého nemusíte moc přemýšlet. Nenajdete zde žádné zbytečné kličky, které by vás mohly zmást. Bohužel však také musím říct, že zde není snad žádná scéna, která by vás měla jen trochu vyděsit. Na začátku se nám dostane trochu vypravování o původu rejsků, a tak není potřeba vytahovat žádnou encyklopedii hlodavců, jelikož info je docela přesné. Prvních dvacet minut nevidíme nic důležitého, zato máme šanci spatřit pěknou přírodu, zabarikádovaný domek (kde se prozatím jen chlastalo Martini) a seznámíme se s jednotlivými postavami, o kterých se toho však moc kloudného nedozvíme.

Atmosféra filmu je téměř nulová a to hlavně proto, že se tam pořád nic nedělo. Hudba byla docela slušně poslouchatelná, ale pro tento druh filmu zcela špatně zvolená. No a s příchodem zmutovaných hlodavců se dostavila i srandovní část filmu. Ne, nemusíte se bát, že byste umřeli hrůzou, jelikož jejich vzhled vám to zcela jistě nedovolí. K tomuhle moje sestra řekla trefné: "to není rejsek, ale pejsek" a měla čistou pravdu. Jde o obyčejné psy, přes které přehodili pytlovinu, dali jim na tlamu dřevěné zuby a trochu polepili nějakým bordelem. Při scéně, kdy si skupinka lidí chystala únikovou cestu k pobřeží a přes škvírky klapaly ty umělé zuby, jsem začínal mít dost.

Herecké výkony taktéž moc nepřidaly na mém hodnocení. Většina scén se stejně točila jen okolo hlavní dvojice a zbytek herců mi připadal jako amatérský kroužek začínajících seniorů. Nejlepší výkon předvedl šarmantní herec James Best, kterého si spíše dokážu představit v těch starých romantických filmech, při kterých bečely naše babičky. Vidět jste ho mohli ve westernech Comanche Territory (1950), Apache Drums (1951), Seminole (1953) nebo rodinném filmu Moondance Alexander (2007). Mužskou diváckou část snad alespoň trochu zaujala Ingrid Goude, která sice nepředvedla nic moc, ale snaha se cení. Za celou svou kariéru si zahrála pouze vedlejší role. Tohle bude asi ta "životní" - to ji lituji.

Hodně slabé béčko, které postrádalo atmosféru, dobré herecké výkony a hlavně nějaké speciální efekty, protože otřesně namaskovaní psi mě teda dokázali leda na dvě minuty pobavit, nikoliv už vystrašit. O tom, že rozpočet zřejmě nebyl největší, asi moc mluvit nebudeme.

Hodnocení:
Určitě vám tento film doporučovat nebudu, protože za těch pět minut, kdy se zasmějete, těch 50,- Kč nestojí. 20%.

Žádné komentáře:

Okomentovat