0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 8. 2012

Jeepers Creepers (1939)

Historický (ghost) animovaný snímek od společnosti Warner Bros. Pictures.

Prasátko Porky pracuje jako policista a jeho posláním je především chránit lidi a prověřovat strašidelné věci, které někdo ohlásí na stanici. Je to docela legrace, že to dělá právě on, takový strašpytel. Jednoho dne mu jeho nadřízený zavolá, aby jel prozkoumat jeden starý dům, ze kterého se ozývají divné zvuky. Porky se rozhodne splnit rozkaz, a tak se vydává na místo určení. Netuší však, že v domě žije roztomilý duch, který se rozhodne milého policistu trošku vystrašit.


Režie: Robert Clampett
Rok výroby: 1939
Délka: 9 min
Země: USA

Hrají:
Mel Blanc ... (prasátko Porky)
Pinto Colvig ... (duch)


Tento animovaný duchařský snímek pochází z dílny studia Warner Bros. Pictures. Je součástí série Looney Tunes Porky Pig series. Už v době našich dědů a babiček existovaly v Americe animované snímky, které se pouštěly v kině. Do Evropy se dostaly až mnohem později a dodnes se těší obrovské popularitě i u dnešní generace. V době, kdy byl svět sužován válkami, to byl jediný prostředek, jak rozveselit obyvatelstvo. Do dnešní doby je natočeno nespočet různých krátkých snímků i hodinových filmů s kreslenými hrdiny typu Porky Pig. Tato veselá postavička se stala jednou z nejoblíbenější. Proč tedy s ní nenatočit i legrační ghost snímek, který diváky nemá vystrašit, ale především pobavit.

Toho se chopil skvělý režisér Robert Clampett, který zasvětil celou svou kariérou natáčení animovaných filmů. Jeho práce se přechovala dodnes a je oblíbená po celém světě. On se stal jedním z dvorních režisérů Warner Bros. a má u nich dokonce postavenou i sochu. To samé se dá říct i o dvojici Mel Blanc, Pinto Colvig, kteří své hlasy vypůjčili několika animovaným hrdinům. Colvig měl prsty i v dalším oblíbeném seriálu Tom a Jerry. Oba jsou uvedení v síni slávy a patří mezi obrovské pojmy amerických animovaných filmů. Přestože už ani jeden ze zmiňovaných pánů nežije, jejich dědictví žije dodnes a pořád baví nové a nové generace.

Tento snímek nějak nevybočuje z celé série, jen je v něm jistou formou podána nadpřirozená síla, která diváky určitě nevystraší, ale zaručeně pobaví. Duch sám o sobě předvádí povedené kousky, které už dnes možná hodně mladých lidí nerozesměje a převrátí u nich jen oči, ale je potřeba říct a uvědomit si, že tohle je kus historie. Kterou je potřeba brát tak, jak je. Mě osobně těší, že jsem konečně objevil snímek, který se pyšní názvem Jeepers Creepers a dá se na něj dívat. V neposlední řadě bych chtěl jen upozornit, že se v tomto snímku objeví píseň Jeepers Creepers, kterou si autoři vypůjčili z o rok staršího díla Going Places (1938).

Dát sem tento animovaný snímek jsem se rozhodl i proto, že jak na csfd, tak imdb je vedený jako horor. Tak proč ho tu nemít...


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat