0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 8. 2012

Kansen (2004)

Japonský film z nemocničního prostředí o hrozivé infekci a lékařům, kteří se proti ní snaží bojovat.

Japonci jsou mistři v hororovém žánru a jejich filmy se těší velké popularitě u diváků. Je to hlavně díky jejich dynamičnosti, tajemnému náboji, který dokáže nabudit tu správnou atmosféru strachu a nejlepší je samotná jednoduchost efektů, ke kterým není zapotřebí mít velký balík peněz.


Český název: Infekce
Režie: Masayuki Ochiai
Rok výroby: 2004
Délka: 93 min
Země: Japonsko

Hrají:
Michiko Hada... (Dr. Nakazono)
Moro Morooka ... (Dr. Kishida)
Shirô Sano ... (Kiyoshi Akai)
Sato ... (Dr. Akiba)
Masanobu Takashima ... (Dr. Uozumi)
...a další


Doktoři Akiba a Uozumi pracují v malé nemocnici, která se ocitá na pokraji finanční krize. Stejně jako ostatní členové nemocničního personálu nedostali už dlouho zaplaceno za svou práci, proto jich už hodně odešlo a navíc nemocnice nemá dostatek léků a musí snižovat počet pacientů. U jednoho z pacientů se objeví velké komplikace, oba doktoři společně s pár sestrami se ho pokouší přivést zpět k životu. Při masáži srdce mu jedna ze sester omylem píchne jiný druh léku, který je pro něj smrtelný. Následuje hádka zda to oznámit či ne a nakonec se rozhodnou celou věc ututlat. V tu chvíli dojede k nemocnici sanitka, která přiveze nového pacienta s příznaky zvláštního druhu infekce. Při bližším průzkumu jeho těla si doktoři všimnou, že infekce začíná rozkládat svalovou hmotu v těle. Objeví se i doktor Akai, který začne tak trochu Akibu s Uozumim vydírat. Všechno slyšel z vedlejší místnosti a nesouhlasí s ututláním smrti jednoho z pacientů. Jenže se jim to vymkne z rukou a infekce začne napadat členy personálu a ti jeden po druhém dělají divné věci, které končí i smrtí. Dokáže doktor Akiba vyřešit tento zapeklitý problém dřív, než infekce a podivné chování zahubí všechno živé v této ponuré nemocniční budově nebo není všechno tak jak to na první pohled vypadá?

Japonci nám opět nabídli pořádnou akci tentokrát z nemocničního prostředí. Tajemné, ponuré chodby chátrající nemocnice mají nabudit v divákovi pocit dusivé a strach nahánějící atmosféry. Opět dokázali, že dobré filmy se dají natočit i z levných prostředků.

Líbí se mi jakým způsobem rozvíjí jednotlivé postavy. Z velkého tvrďáka se nakonec stane posera nebo z plaché dívky největší hrdinka. Tady vidíme, že skoro všichni pacienti mají nějakou vadu a jen velmi málo je jich nemocných jen fyzicky. Co se týče lékařského personálu můžeme vidět změny chování u všech postav. Nejlepší jsou asi ty dvě sestřičky, z nichž se jedna učí píchat jehly do žíly a druhá si pochutná na skvělém mase. Samotné ztvárnění přeměny nakažených lidí je zvláštní. Moc efektů na to nepotřebovali. Stačilo trochu zeleného hnusu a pěkná vrstva make- upu. Chvílemi mi některé scény připadaly sice jako z filmu Nenávist, ale originalita se nedá popřít.

Herecké výkony byly na různých úrovních. Zatímco pár jedincům jsem uvěřil skoro všechno, většina jich nepředvedlo nic světoborného. Byly to jen průměrné výkony a místy až trapné (viz. šílená pacientka mě už zhruba v půlce filmu nehorázně štvala). Co se týče hudby nemůžu nic vytknout, protože byla příjemným zpestřením filmu a pěkně podbarvovala atmosféru.

Nic méně musím na závěr podotknout, že mě konec filmu lehce zklamal. Čekal jsem sice otevřený konec, ale trochu jsem se začal ztrácet v tom, co je realita a co skutečnost. Měl to být jistě záměr, ale pro diváka to bylo dost nepřehledné.

Hodnocení:
Tenhle film patří určitě do lehčího průměru, a proto mu dávám 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat