0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 8. 2012

Películas para no dormir: Adivina quién soy (2006)


Mít za bodygarda samotného Leatherface nemusí být nikdy na škodu…
Angela pracuje v nemocnici jako zdravotní sestra a na svou malou dceru nemá moc času kvůli náročným směnám. Ta si tak zpestřuje dlouhé chvíle sledováním svých oblíbených hororových filmů. Zásluhou své odtažitosti nemá žádné opravdové přátelé, ale za to má dost bujnou fantazii. Ta jí umožňuje mluvit a hrát si se svými „imaginárními“ filmovými přáteli jako jsou Nosferatu, Leatherface a jiní. Jednoho dne se seznámí s podivným mužem, kterému začne říkat prostě Upír. Aniž by to tušila, muž s ní má společného víc, než si Estrella myslí. Jí i její matce hrozí velké nebezpečí…



Režie: Enrique Urbizu
Rok výroby: 2006
Délka: 73. min
Země: Španělsko
Alternativní název: Films to Keep You Awake: A Real Friend

Hrají:
Goya Toledo……………………(Angela)
Nerea Inchausti …………………(Estrella)
Eduard Farelo …………………..(Vampiro)
Mark Ullod ………………………(Profesor)
Aitor Mazo………………………...(Bubba)
…a další



Tak ani další díl série Películas nenaplnil má velká očekávání. Místo abych se dočkal slibované skvělé španělské hororové tvorby, již podruhé jsem musel sledovat obyčejnou průměrnou podívanou, která s hororovým žánrem jen koketuje a je spíš určená pro mladší publikum. V kině by to snad bylo do patnácti let nevhodné, ale jinak se dá říct, že jde o takový rodinný příběh s trochu „drsnějším“ koncem. Střídavě se zde objevují nudné a komické pasáže, které tvůrci tu a tam okořenili o nějakou tu ponuřejší scénu.

 Máme možnost vidět dalšího dětského outsidera (zde Estrellu), která ačkoliv pohledná a hodná holčička, nemá žádné kamarády, matka na ní nemá čas a její minulost skrývá nejeden otazník. Tato srdceryvná šablona není ničím novým a hodí se do dívčích románků. Očekával jsem kdy to Urbizu rozbalí, ale jelikož s hororem téměř žádné zkušenosti neměl (snad tak z TV), tak k tomu za celou dobu (tedy až na samotný závěr) nedošlo. Proto mu nezbylo nic jiného, než do toho všeho přimíchat potřebnou dávku černého humoru. Tato „injekce“ se posléze ukázala jako tím správným (leč jediným) impulzem k tomu, aby se to dalo vůbec dodívat dokonce. 

 Diváci si tak právě nejvíce užijí s „oživlými“ hororovými postavami. Hlavní prim zde hraje hvězda filmu Texaský masakr motorovou pilou Leatherface, který se snad poprvé podíval i do školní lavice, jinak nás opět přesvědčí, že se svou motorovkou umí. Tohoto týpka bych chtěl mít za osobního bodygarda i já. Dívka má však vytříbený vkus a tak se setkáme, i když jen na chvilku s několika dalšími monstry. Byla však obrovská škoda, že i oni nedostali více prostoru. Proto se tak musíme spokojit s postavou Upíra, který je s dívkou i její matkou spjatý víc než by se na první pohled mohlo zdát. Bohužel jeho řádění je velmi vzácným jevem a naneštěstí ho kameramani vždy utnuli v tom nejlepším. 

 Jelikož atmosféra byla hodně nevyvážená, napětí téměř žádné a hudební výběr slaboučký, soustředil jsem se více na herecké výkony. Ty samozřejmě taky nebyli žádná sláva, ale zaujala mě herečka Goya Toledo. Tuhle španělskou číču jsem měl možnost vidět již ve dvou jiných filmech a tak jsem byl zvědavý, jestli něco ze svých předností ukáže i tady. No to by ovšem nesměl být film „pro děti“, takže jsem ostrouhal. Docela škoda, ale i tak patřila k tomu lepšímu. 


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat