0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 8. 2012

Koroshiya 1 (2001)

Je libo trochu brutality?

Jeden z klanů Yakuzy postrádá svého bosse. Zmizel nejen on, ale i větší počet peněz, což dost znepokojuje nemilosrdného vraha klanu Kakiharu. Tento člověk si libuje v sadomasochismu a nelidském utrpení svých obětí. Jeho zvrhlé nápady a metody jsou známé v celém japonském podsvětí. Podaří se mu zjistit, že za zmizením jeho šéfa i několika podivných vraždách jiných lidí stojí záhadný Ichi. Nikdo přesně neví, kdo to může být, ale zanechává za sebou hromady mrtvých a hlavně jeho oběti jsou neuvěřitelně zmasakrovány. Kakihara cítí zvláštní nutkání se s Ichim setkat a svést s ním rozhodující souboj. Jenomže jak to tak vypadá, Ichi má v plánu zničit celý jeho klan a dokonce i samotného Kakiharu. Nastane tak hon za fantomem, který je vždy krok před svými pronásledovateli, a který se jim v krutosti zcela vyrovná.


Český název: Ichi the Killer
Režie: Takashi Miike
Rok výroby: 2001
Délka: 129 min
Země: Japonsko / Hong Kong / Jižní Korea

Hrají:
Nao Omori ... (Ichi)
Tadanobu Asano ... (Kakihara)
Shinya Tsukamoto ... (Jijii)
Paulyn Sun ... (Karen)
Susumu Terajima ... (Suzuki)
...a další


Tento film natočil kontroverzní režisér Takashi Miike, který je známý hlavně tím, že ve svých filmech prezentuje zcela otevřeně násilí, různé úchylné praktiky, jeho filmy jsou prosáklé krví a spoustou zmrzačených mrtvol. Mezi jeho nejznámější filmy patří Fudoh: The New Generation, Blues Harp, Audition, Dead or Alive 2: Tobosha, Agitator, One Missed Call, Hobgoblins & the Great Wall.

Kromě hororů a akčních filmů, natočil také komedii Zebraman o chlapci jehož vzorem je komiksový hrdina. Nemohl samozřejmě chybět ani v hororovém seriálu Masters of Horror, kde jeho díl Imprint údajně vyvolal veliký rozruch.

Děj filmu Koroshiya 1 je zasazen do japonského podsvětí, kde jednotlivé klany Yakuzy bojují mezi sebou navzájem o co největší území a hromady peněz. Každý z klanů má i své vlastní zabijáky, kteří dohlížejí na to, aby se jejich vůdcům projevovala úcta, kterou si zaslouží. Jeden z hlavních hrdinů Kakihara je ve svém řemeslu opravdový profesionál. Už jen jeho samotný zjev budí u protivníků velký respekt a hrůzu. Jeho úsměv se táhne opravdu, jak se říká od ucha k uchu. Ve svém bytě má spoustu nádherného nádobíčka, na kterém svým obětem způsobuje netradiční zážitek svým mučením. Strašně miluje krevety, které kloužou po lidském těle. Většina jeho obětí, které to přežijí, jsou už navždycky poznamenány a zohaveny. Sadomasochistické hrátky a jiné sebe ubližování mu taky nejsou cizí.

Zato postava jeho protivníka Ichiho je poněkud zvláštní. Buďto si ji oblíbíte nebo ji budete nesnášet. Jeho zvláštní proměny chování jsou občas až k smíchu. Trpí rozdvojením osobnosti. Vypadá jako milý a neškodný chlapík, který se snad každou chvíli rozpláče a z ničeho nic se z něho stane neovladatelné monstrum, které touží jen po krvi a odplatě. Nejvíc se o něm dozvíte v jeho minulosti, nebo ne?

Jak už jsem poznamenal na začátku, milovníci nechutných scén a nelidského mučení si přijdou na své. Film je plný krve (které je někdy až zbytečně moc a působí to trapně), rozsápaných těl, které by jste už v životě dohromady nedali, mučení, brutality páchané nejen na mužích, ale i na ženách atd. Atmosféra je naprosto dokonalá a pokud to vidíte v původním jazyce, užijete si ho naplno. Samotná hudba je dána trochu do pozadí, ale ochuzení o ní určitě nebude. I když právě hudba v tomto filmu není vůbec důležitá.

Herec Tadanobu Asano je známý především svou rolí ve filmu Mongol, kde si zahrál hlavní roli slavného vojevůdce. V Japonsku je celkem oblíbený, ale většinou hraje jen v průměrných filmech. Právě jeho role Kakihary je označována za dosud nejlepší. Pokud máte rádi asijské filmy a brutalitu, neměli by jste si tento film nechat ujít. Režisér Takashi Miike naservíroval opravdu povedené dílko, na které se vždycky rád podívám.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat