0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 8. 2012

Karla (2006)

Kam až je schopná zajít žena, aby uspokojila svého muže? Film podle skutečné události, který je dodnes v Kanadě mnohými zatracován.

Co je to vlastně lidskost? Tak přesně tento pojem rozhodně neznala manželská dvojice Karla Homolka a Paul Bernardo, která se stala nechvalně proslulou po celém světě. Tento film se nám pokusil vykreslit a hlavně přibližně popsat cože to vlastně tihle dva měli na svědomí a proč se při vyslovení jejich jmen celé Kanadě zvedá žaludek ještě dnes. Možná budete namítat, že tenhle film nepatří do hororového žánru, ale jde spíše o jakési kriminální drama, či biografii sériových vrahů, ale náplň tohoto filmu a fakt, že i mezi námi žijí lidské zrůdy jejich kalibru v lidech budí mnohem větší děs, než nějací zmutovaní hybridi či monstra z vesmíru. Tento příběh napsal sám život a přestože jeho filmová podoba nedopadla zrovna dvakrát nejlépe je potřeba se zamyslet nad tím, že se tohle klidně může odehrát i v blízkosti vašeho domova a budete to právě vy, kdo bude bojovat o holý život s nějakým pomatencem.


Český název: Bestie Karla
Režie: Joel Bender
Rok výroby: 2006
Délka: 99 min
Země: USA

Hrají:
Laura Prepon ... (Karla Homolka)
Misha Collins ... (Paul Bernardo)
Patrick Bauchau ... (Dr. Arnold)
Emilie Jacobs ... (Debbie)
Alex Boyd ...(Nick)
... a další

Celý film je vlastně zpověď Karly, která se svěřuje psychiatrovi, jenž má udělat konečný posudek na jehož základě se rozhodne zda bude puštěna z vězení ještě před uplynutím trestu, nebo bude dál hnít za mřížemi. Díky vzpomínkám vtáhne děj diváka na úplný začátek jejího morbidního vztahu, plného zvrácených sexuálních praktik, domácího násilí, velké lásky, ale především plný bolesti a utrpení jenž si musely prožít jejich oběti. Rozhodně zde nečekejte žádný happyend plný radostí a smíchu, ale krutou realitu, že i psychopati se můžou časem dostat na svobodu za dobré chování a ještě přitom vystudovat psychologii.

V sedmnácti letech se Karla seznámí v restauraci s charismatickým mladíkem Paulem, do kterého se na první pohled zamiluje a od té doby tvoří nerozlučnou dvojici. Oba si užívají opravdu peprných erotických radovánek a nic jim při nich není cizí. Rádi při svých experimentují a Paul brzy zjišťuje, že se perverzní milování zamlouvá čím dál tím víc. Navíc tím dokáže vybít i svou skrytou agresivitu, ale brzy se v něm začíná opět probouzet jeho pochmurná minulost násilníka. Velká láska se brzy změní na domácí násilí a Paul nejde pro ránu daleko. Karla je však do něj bezhlavě zamilovaná a pro svého ‘‘ krále‘‘ udělá opravdu cokoliv. Dokonce mu nabídne i pannenství své třináctileté sestry, kterou za pomoci léků uspí a Paul jí znásilní. Vše si přitom zaznamenávají na digitální kameru, ale při těchto perverzních hrátkách se Karlina sestra udusí vlastními zvratky. Zdrcená Karla se snaží všemožně svého manžela podporovat, ale ten je doslova posedlý svou touhou někoho zabít a tak brzy začne unášet mladé dívky, které následně zabije, rozčtvrtí a ukryje před policií. Jenže nic netrvá věčně!!!

Náplň filmu by měla být podle tohoto děsivého příběhu plná bolesti, utrpení, mučení a psychického týrání, ale my se zde toho od tvůrců moc nedočkáme. Osobně moc nechápu proč bylo kolem natočení tohoto filmu takové pozdvižení a v Kanadě ho chtěli zakázat promítat. Chápu, že to pro místní obyvatelé muselo být hodně bolestivé a především pro pozůstalé obětí, ale nic tak hrozného ve filmu k vidění není. Samozřejmě tuším, že jde především o to, jak zde byla presentována samotná Karla Homolka. Již podle odborného profilu jejího psychologa je patrné, že tato dáma to v hlavě neměla úplně v pořádku. Tím nemyslím, že by byla nějak mentálně zaostalá, nebo psychopatický zabiják, ale ona trpěla absencí jakýchkoliv pocitů viny za své činy, díky své vysoké inteligenci si dokázala podmanit spoustu lidí a nakonec byla shledána i nadále velice nebezpečnou pro své okolí. Navíc si i před nedostatek důkazů stále hodně lidí myslí, že měla ve vraždách svého manžela prsty i ona sama, ale to se jí nikdy nedokázalo plně prokázat. Pozůstalým se však nejvíce nelíbil fakt, že Karla byla ve filmu presentována jako oběť domácího násilí a tvůrci z ní vlastně dělali hotové neviňátko, ale přitom pravda je úplně někde jinde. Jenže do jaké míry nám filmu skutečně ukázal pravdu tohoto děsivého příběhu?

Herecké výkony Laury Prepon, Mishi Collinse byli na velice průměrné úrovni a zrovna dvakrát se mi jejich vystupování nelíbilo. V některých scénách mi přišli doslova prkenní, ale to samé se dá říci i o zbytku hereckého obsazení. Asi nejvíc mě zklamal fakt, že film který nám měl ukázat brutalitu a sexuální násilí se tedy zrovna dvakrát neodvázal, jenže to by ho asi opravdu zakázali.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat