0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 8. 2012

Krocodylus (2000)

Na tuhle jízdu nikdy nezapomenou!

Televizní producent Zack chce natočit úžasné záběry se surfování a nabídnout divákům adrenalinovou show, jakou ještě nikdo neviděl. Najme si dva surfaře Boga a Jeremyho a společně s kameramankou Cecily odjíždí do exotického Thajska. Chtějí si najmout kapitána Johna Dirkse, aby je odvezl k nebezpečnému ostrovu Lillocay Island. Ten ovšem odmítne, protože zná tajemství ostrova a bláznivé surfaře varuje. Ti ovšem nedbají varování a k ostrovu odjedou. Zábava může začít, kamera je spuštěná, teď ještě přilákat žraloky a rozjedou to. Surfaři se prohání na vlnách, hladoví žraloci krouží kolem, ale ve vzduchu je cítit napětí. Ve vodách kolem ostrova totiž žije starý obrovský krokodýl, který nedovolí nikomu odejít bez rozloučení. Zábava se změní v boj o přežití a je jen otázkou času, kdo skončí ve smrtících čelistech jako další.


Český název: Vlny smrti
Režie: James D.R. Hickox
Rok výroby: 2000
Délka: 84 min
Země: USA
Alternativní název: Blood Surf

Hrají:
Dax Miller ... (Bog Hall)
Kate Fischer ... (Cecily Herrold)
Duncan Regehr ... (John Dirks)
Matthew Borlenghi ... (Zack Jardine)
Joel West ... (Jeremy)
Taryn Reif ... (Arti)
...a další


Režisér James D. R. Hickox rozhodně nepatří mezi ty nejlepší ve své branži. Natočil už několik filmů, ale většina z nich se pohodlně usadila na dně odpadních vod. Jedinou výjimkou je snímek Children of the Corn III, který patří mezi ty průměrné. Moc nechápu proč se vykašlal na docela zajímavou hereckou kariéru a vrhl se do režírování, když mu to vůbec nejde. Nemůže se vymlouvat na nízké rozpočty, nebo špatné herce, protože tím to rozhodně není. Hlavní příčinu musí především najít v sobě samém, protože on na to prostě nemá. I se špatným scénářem se dá natočit alespoň průměrný film pokud do něj vložíte kus své duše. Tady jsme se toho ovšem nedočkali.

Originální zápletku tady moc nečekejte, protože scénář je přímo nabitý různými vypůjčenými scénami které ovšem ukázal v mnohem horším zpracování. Nápad dát dohromady žraloky a krokodýla jsem na začátku docela akceptoval, ale popravdě jsem si od toho moc nesliboval. Naštěstí se režisér na moc nezmohl a tak si jen vypůjčil několik záběrů z různých dokumentů a potom se zcela začal věnovat tomu nejhoršímu krokodýlovi, kterého jsem kdy viděl. K tomu se dostanu později. Začátek filmu je presentován ve stylu amerických rádoby komedií, kdy dvojice nadržených a namachrovaných surfařů pod vidinou velkých peněz hodlá riskovat svůj život. Oba surfování milují a jsou nadšení z možnosti zaplavat si se žraloky. Já na tom sice nic zábavného nevidím, ale budiž. První čtvrthodina ještě vůbec nenasvědčovala tomu, že by se z toho mohl stát pěkný průšvih. Dokonce nás producent odměnil i několika velice lechtivými scénami, kdy se odhalily pohledné herečky a tím si u mě získal i určité sympatie. Ale jakmile se film měl změnit v horor, tak jsem přišel i o zbytek svých iluzí.

Na scénu přichází krokodýl. Ze začátku není vůbec vidět a kromě ocasu nám režisér neukázal zhola nic. On už asi dopředu tušil, že v tu chvíli by většina diváků vypnula televizi. Proto se uchýlil k okopírování scény z Čelistí, která ještě zas až tolik hrozná nebyla. Vše se ovšem následně změnilo. Na scénu totiž naklusal obrovský umělý krokodýl, který hrůzu určitě nenažene ani pětiletému děcku. Jde o nejhorší zpracování jaké jsem kdy v životě viděl. Umělost z něj srčí na sto honů a nevěříte mu ani ty mrtvé oči. Svou rychlostí na souši předčí většinu suchozemských zvířat a i slavný jamajský sprinter by měl co dělat. Skoky z vody taky pilně trénoval a dokáže pěkně ukousnout hlavu ve třetím patře panelového domu (berte s nadsázkou). Jediné štěstí je, že většinu herců sežere hned ze začátku, takže nemusíte trpět jejich společnost. Hudební doprovod se tady dost minul účinkem, protože si jej dokážu představit v nejrůznějších akčních snímcích typu agent 007, ale ne v hororovém kousku s krokodýlem v hlavní roli. Stejně tak mě rozesmála postava kapitána, který touží po pomstě. Jde jen o další laciné kopírování a vykrádání slavnějších filmů. Tím pádem je i atmosféra skoro nulová, protože většina filmu se nese v duchu jakési laciné parodie na zvířecí horory. Stejně tak působí i hlášky, které uslyšíte.

Tenhle film mě moc nezaujal. Zařadím si ho mezi nejslabší krokodýlí kousky, které jsem viděl. Jediné co se mi líbilo byl začátek a ty lechtivé scény. To je však u hororu dost málo. Tragický scénář, otřesný krokodýl a nepřirozená hudba si můj čas už asi nikdy nezaslouží. Stačí vidět jen jednou a nikdy více.

Hodnocení:
10% dám za pěknou scénku z jezírka, dalších 10% za scénu s pastí a posledních 10% za atraktivní herečky. Takže v konečném hodnocení hodně slabých 30%.

Žádné komentáře:

Okomentovat