0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 8. 2012

It´s Alive! (1974)


Ne každé narozené dítě je zrovna normální, ale jen málo které dostane hned chuť na zabíjení…
Lenore a Frank toužebně očekávají příchod nového potomka. Sice mají oba obavy z jeho narození, protože žena cítí, že něco není v pořádku, ale doktoři je uklidňují, že vše bude OK. Jaké je však Frankovo zděšení, když se z operačního sálu ozvou výkřiky a poté co tam vtrhne, nalezne mrtvý lékařský personál a zakrvácenou manželku v hysterickém záchvatu. Přivolaná policie konstatuje, že pachatelem musí být novorozeně, které zmizelo. Pošetilé? Možná ano, ale jen do doby, než se počet mrtvých začne navyšovat a Frankovi začne docházet, že se jim narodilo nebezpečné vražedné monstrum. Od té chvíle je rozhodnutý své „dítě“ zneškodnit co možná nejrychleji…



Český název: Ono žije
Režie: Larry Cohen
Rok výroby: 1974
Délka: 91. min
Země: USA

Hrají:
John P. Ryan …………….(Frank)
Sharon Farrell ……………(Lenore)
William Wellman Jr………(Charley)
Daniel Holzman …………..(Chris)
James Dixon ……………….(Perkins)
…a další



První Cohenův hororový zářez na mě sice moc velký dojem neudělal, především co se kvality týče, ale uznávám, že ve své době přišel s docela zajímavým námětem (scénářem), který ještě nebyl nikterak okoukaný. K jeho smůle si s tím však chtělo trochu více pohrát. Dějová nevyváženost mně totiž ubíjela mnohem více, než fakt, že mutant/dítě není po celou dobu téměř vůbec vidět. Určitě by si zasloužilo mnohem více prostoru, než se mu dostalo. Ono těch několik záběrů v problikávajícím světle moc nevystraší.

Přiznám se, že jsem se místy nehorázně nudil a došlo to až tak daleko, že jsem to dvakrát málem zalomil a musel si některé pasáže pouštět znovu. Atmosféra sice místy skutečně nabírala na obrátkách, jenže intenzita napětí byla velmi skromná. Pořádných vražedných scén se tu za celou dobu nedočkáme, jen několika náznaků, ale většinou se kamera přenesla namísto až po akci, takže diváci mají možnost vidět už jen naaranžovaná těla. Všechny útoky až na ten úvodní mi navíc přišli na jedno brdo. Chtělo to trochu větší odvaz a nebát se. Takhle se totiž nebál ani samotný divák a o to by mělo jít u hororového filmu především. Dalším mínusem byla většina hereckých výkonů. Některé z nich nedosahovali ani průměrné kvality a nebýt hlavního hrdiny (otce), tak jsem to vypnul asi ještě před koncem. Ani se moc nedivím, že to děcko vzalo roha, protože narodit se do podobné rodinky a takové matce, tak si to raději hodím na pupeční šnůře.

Tento film se díky svému otevřenému konci dočkal dvou pokračování a navíc byl v roce 2008 natočen remake. Ani jeden z následujících filmů jsem však neměl zatím „tu čest“ vidět, takže nemůžu srovnávat, jestli došlo k nějakému výraznějšímu zlepšení, nebo to byla ještě větší hrůza. Hudební doprovod bývá pro mne hodně důležitý a ani tentokrát mě nezklamal. Bernard Herrmann odvedl pořádný kus práce a i díky němu se dalo to otravné dětské brečení přežít bez větší újmy.

Docela se mi líbila ona myšlenka, co že vlastně může způsobit takové „znetvoření“ dítěte, pokud nebudeme z racionálního hlediska za vším hledat pekelné síly. Ono dneska se na nás valí ze všech stran spousta škodlivých faktorů, které mohou lidský plod ohrozit. Nemusí jít jen o drogy či alkohol, ale i ono znečištěné ovzduší, radioaktivita, různé chemikálie v potravinách (stačí se podívat na vyhoněnou zeleninu a ovoce v obchoďácích), atd.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat