0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 8. 2012

Kill Theory (2009)

Mně neutečete! Raději zjistěte, jak utečete sami před sebou.

Sedm přátel vyráží na poslední oslavu před jejich promocí. Cílem je honosný víkendový dům jednoho z nich (Brenta), který leží na samotě u řeky. Na místě se setkávají s hostitelovou nevlastní sestrou Alex a mejdan může začít. Spořádají slušné množství alkoholu a jdou si užívat sexuálních radovánek. Netuší však, že je sleduje psychopatický zabiják, který zavraždí jednu z dívek a ostatní přinutí hrát jeho šílenou hru. Přes kameru jim sdělí, že se stali nedobrovolně účastníky jeho soutěže o přežití. Do šesti hodin ráno musí přežít jen jeden z nich, jinak je všechny zabije sám. Pokud by se snad někdo pokusil utéct, tak bude zastřelen. Napětí v domě začíná růst, protože si všichni uvědomují, že tohle bude jejich nejtěžší zkouška důvěry a přátelství. Musí vymyslet nějaký plán jak utéct a nezúčastnit se této zvrhlé hry. Jenže co když někomu rupnou nervy a pokusí se ostatní zabít, aby přežil on sám?


Český název: Hra na vraha
Režie: Chris Moore
Rok výroby: 2009
Délka: 82 min
Země: USA

Hrají:
Ryanne Duzich ... (Amber)
Teddy Dunn ... (Brent)
Daniel Franzese ... (Freddy)
Agnes Bruckner ... (Jennifer)
Patrick Flueger ... (Michael)
Kevin Gage ... (Killer)
...a další


Jde o první režisérský počin Chrise Moora, který se normálně živí jako producent. A hned si na začátku své kariéry vybral velké sousto a to natočit s docela slušným rozpočtem hororový slasher. V této době, kdy konkurence je opravdu veliká, musíte přijít z něčím co dokáže zaujmout větší škálu diváků a chtělo by to opravdu víc než jen stokrát okoukaný děj, který se točí okolo party puberťáků a psychopata. A pokud už si něco podobného vyberete, měl by být natočený na úrovni. Podle mě se to tentokrát zas až tolik nepovedlo, protože tento film má jak svoje plusy, tak i mínusy, které zde převládají a sráží jeho kvalitu na velmi průměrnou úroveň.

Postavy jsou zde klasicky rovnoměrně rozdělené na stejný počet mužů i dívek, takže žádné překvapení se opět nekonalo. Jen tentokrát trošku navýšili počet postav, aby to nebyla taková nuda a pěkně to odsýpalo. Máme zde několik pěkných dívek, které si rády užívají sexuálních radovánek, slušného týpka jenž se všech zastává, bohatého potomka, který své úlovky v posteli ani nepočítá, milovníka zbraní a outsidera party. Charakteristika postav je docela barvitá a zajímavá, jenže ve filmu se nenašlo moc prostoru k manévrování a tím pádem se někteří ani nestačili pořádně vybarvit.

Tento snímek tedy nenabízí něco nového co jsme ještě nikde jinde neviděli. Ze začátku se atmosféra i průběh filmu podobá teenagerským komediím, kde tečou litry chlastu, probíhají sexuální radovánky a konverzace se zaměřuje především na sprosté slova a trapné hlášky. S příchodem psychopata a jeho hry se vše rázem změní. První mrtvola na sebe nenechá dlouho čekat a film dostane konečně děsivý náboj. I když děsivý asi není to správné slovo. Rozehraje se psychologická podívaná, kdy se začnou vybarvovat jednotlivé povahy všech zúčastněných. Ze začátku si každý snaží zachovat chladnou hlavu a pokouší vymyslet nějaký kloudný plán na záchranu, ale to se psychopatovi nelíbí a tak občas zasáhne do hry sám. Připraví několik pastí, které zařídí, že se počet soutěžících trošku zmenší. Ostatní začíná ovládat pocit strachu a beznaděje a to je ten správný impuls ke změně charakteru. Z milovaných přátel se stávají paranoidní zbabělci, kteří začínají myslet jen na sebe. Přátelské pouto se trhá a každý začíná přemýšlet nad tím, kdy asi přijde na řadu a kdo začne vraždit. Navíc ve hře pořád zůstává jedna zbraň a proč jí nemůže mít on sám? Musí se pokusit jí získat. Mám bránit svou lásku a jít proti přátelům, nebo čekat až dostanu kulku do zad? Ne času je málo a tak proč nezabít své kámoše a sám se nezachránit.

Ve filmu se objeví několik velice zajímavých scének, při kterých umírají jednotlivé postavy, ale nutno dodat, že kvalita kamery a podsvícení za moc nestojí. Většina snímku se odehrává v noci, tedy lépe řečeno ve tmě, kdy toho není moc vidět. Navíc vždy před tím nejdůležitějším nastane střih a potom už je vidět jen mrtvé tělo, či boj postav zabraný ze špatné strany. Tím je divák ochuzený o to nejlepší. Přesto všechno se vyskytlo i několik ojedinělých případů, kdy mě scéna docela překvapila. Například ta s rýčem ve sklepě, či páčidlo. To byla lahůdka pro milovníky gore efektů. V určitých pasážích se skutečně vyšplhal až úplně nahoru a atmosféra v tu chvíli byla parádní, ale během okamžiku zase spadla až na úplné dno. Navíc mi přijde, že hudební doprovod byl tentokrát velmi špatně vybraný a vůbec se do filmu nehodil.

Herecké výkony jsou rovněž velmi na hraně. Většinu herců vůbec neznám a ani moc nechápu jejich výběr do filmu. Přestože někteří podali docela solidní výkon, převládali zde ti kteří hráli úplně na prd. Přehrávání většiny z nich si všimne i úplný antitalent a neustálé pokukování po kameře mě přestalo v polovině snímku bavit. Nejznámější herečkou je pro mne asi průměrná Agnes Bruckner. Ani zde se mi však její výkon moc nelíbil. Potom znám ještě Taryn Manning, která ovšem patří mezi adepty hvězdné pěchoty, protože její výkon a herecký projev stojí za starou belu.

Docela jsem se na tento film těšil, protože slashery mám rád, ale opět odcházím s pocitem zklamání. Jde jen o průměrný snímek toho žánru a musím říct, že kromě několika zajímavých scén a špetky gore efektů jsem tu nenašel nic na co bych se musel podívat znovu. Světlých okamžiků je tu opravdu jen velmi málo a ani ty nebyly nic světoborného. Až do konce jsem vůbec netušil, kdo by to mohl z nich přežít, protože mé oblíbené postavy průběžně umíraly a úplné vyústění záplety, proč si vrah vyhlédl právě tyto lidi jsem tušil skoro už od začátku. Pokud budete pozorní, tak na to do prvních patnácti minut přijdete sami. Indicií lze nalézt hned několik.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat