0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 4. 2012

Werewolf of London (1935)

Pouze vzácná rostlina dokáže zastavit proměnu ve vlkodlaka…
Botanik profesor Glendon na své vědecké expedici v Tibetu pátrá po vzácné květině (mariphasa), která údajně kvete jen za měsíčního svitu a pouze na tomto místě. Když se mu konečně podaří nalézt malé údolíčko uprostřed skal je napaden podivným tvorem, ale útok naštěstí přežije, přesto ho stihne záhadné stvoření pokousat. Po návratu do Londýna skrývá svou pýchu před zraky veřejnosti a na nemilý incident už skoro zapomněl. Tedy pouze do návštěvy doktora Yogamiho, který mu poví tajemství o rostlině, jenž si nedávno dovezl. Květina má schopnost zabránit proměně ve vlkodlaka. Glendon se podivné historce zprvu vysmívá, protože na vlkodlaky nevěří, ale brzy začne pozorovat, že se jeho tělo začíná měnit. Nešťastný botanik se zoufale snaží udělat všechno proto, aby se z něj nestal vlkodlak, protože má obavy, že by mohl ublížit své milované ženě. Jenže to nebude nic jednoduchého, jelikož se mu do cesty postaví řada překážek…



Český název: Vlkodlak v Londýně
Režie: Stuart Walker
Rok výroby: 1935
Délka: 75. min
Země: USA

Hrají:
Henry Hull ……………..(Dr. Glendon)
Valerie Hobson …………(Lisa Glendon)
Lester Matthews …………(Paul Ames)
Warner Oland …………….(Dr. Yogami)
Lawrence Grant ……………(Sir Thomas Forsythe)
…a další



Stuart Walker se stal jedním z průkopníků vlkodlačích filmů a mnozí považují jeho kousek za vůbec první vlkodlačí film. Sice to není tak úplně pravda, ale rozhodně se stal „nejznámějším (mezi pamětníky)“. Tedy do doby než přišel rok 1941 a The Wolf Man. I tak si však tento chlapík zaslouží uznání, protože tento černobílý klenot strčí v klidu do kapsy většinu novodobých následovníků. Režisér se snaží diváky vtáhnout do děje již od samého počátku, kdy jsme vrženi doprostřed pustých tibetských hor, kde se nám dostane prvního varování. Úvodní souboj s vlkodlakem sice nepatří mezi úchvatné a dech beroucí zážitky, ale vzhledem k jejich možnostem to snad ani jinak udělat nešlo. Poté následuje menší útlum až do první proměny.

V těchto chvílích si na své přijdou především milovníci botaniky a masožravých květin. Bohužel se na scéně objeví i několik otravných vedlejších postav, které mi pili krev až dokonce snímku. Mezi jednu z mála světlejších výjimek patří postava doktora Yogamiho a dvě stařeny v hospodě. Co se týče toho prvního, tak se mi líbil mnohem více nežli náš hlavní hrdina, ale jeho vymezený prostor byl malý. Ty další dvě byly takovým „módním“ doplňkem, nebo lépe řečeno vítaným zpestřením. Trošičku alkoholu však nikoho nezabije a dá se u toho zažít i několik humorných chvilek.

Samotnou proměnu člověka ve vlkodlaka máme šanci vidět poskrovnu, ale i to málo pohladí na duši. Nejde o nic závratného a hrůzu asi nikomu nenažene, ale i tak si tvůrci zaslouží mé uznání. Mám hodně rád staré filmy a vlkodlačí tématika mi jako taková vůbec nevadí, oproti takovým zombies. Asi jediné co bych vytknul, byla nevyvážená atmosféra, kdy mě některé pasáže lehce nudily. Henry Hull se své role zhostil jak je mu vlastní, ale já tohoto chlapíka zrovna moc v oblibě nemám. Nechci říkat, že jde o špatného herce, jenže mě prostě tenhle chlapík nesedí.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat