0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 4. 2012

Scared to Death (1947)

Zemřít hrůzou musí být hnusná smrt…
Poté co Laura zemře a její tělo leží na stole v márnici, se její duše rozhodne, že nám poví celý svůj příběh o tom, co se doopravdy stalo. Dokáže se skutečně někdo vyděsit k smrti, nebo tomu někdo dopomohl? Pojďme společně sledovat tento velmi zvláštní film, ve kterém si nebudeme jistí vůbec ničím…



Režie: Christy Cabanne
Rok výroby: 1947
Délka: 65. min
Země: USA

Hrají:
Bela Lugosi ………………….(Profesor Leonide)
George Zucco ……………….( Dr. Joseph Van Ee)
Molly Lamont ……………….( Laura Van Ee / Laurette La Valle)
Nat Pendleton ………………..( Bill Raymond)
Angelo Rossitto ……………...(Indigo)
…a další



Tento mysteriózní film se stal vůbec jediným, kde máme šanci shlédnout Bela Lugosiho barevného. Tento skvělý herec měl za sebou velice úspěšnou kariéru a asi ho není potřeba nějak extra představovat. Jeho drákulovský plášt se stal legendárním a on sám v něm byl roku 1956 na vlastní prosbu pohřben. Nechtěl se ho vzdát ani tentokrát a tak ho budeme mít šanci vidět i zde. Právě tento vynikající herec se stal asi tím hlavním aspektem, proč jsem se na to dodíval až dokonce. Ačkoliv se tvůrci snažili, co mohli, tak já se u toho dost nudil a málem i usnul.

Hlavním důvodem byla poněkud vlažnější atmosféra, která postrádala až na pár výjimek pořádnou dávku napětí a ono slibované mystično. Líbila se mi však tvůrčí odvaha, kdy se pokusili přijít na tehdejší dobu s něčím ne moc vídaným – příběh nám vypráví mrtvola s jasnovideckými schopnostmi. Proč jasnovideckými? Většině scén a rozhovorů se totiž vůbec neúčastnila a přesto je dokázala popsat s bravurou. Aby se na to dalo vůbec dívat, museli přijít s nějakým pořádným oživením a tak se zde dočkáme několika víceméně zdařilých pokusů vystrašit nebohou Lauru. Navíc nám dům doktora Van Ee začne poodkrývat i další „tajemství“.

K větší prestiži měly být nápomocny i další postavy, které začaly postupně přicházet na scénu. Asi nejvíce děj obohatil příchod tajemného profesora Leonida z Evropy a jeho trpasličího poskoka Indiga. Právě on se stal hlavním poděsem nejen samotné Laury. Tato postava se navíc objevila i v několika dalších filmech. Dále pak podivná posmrtná maska, jenž měla podivnou spojitost s celým příběhem, ale tu nebudu prozrazovat. V neposlední řadě bych chtěl kromě Lugosiho pochválit i výkon Zucca. Zbytek herců však rozhodně nezářil, ba spíše tomu bylo úplně naopak.

Scared to Death je hodně rozporuplný kousek. Na jednu stranu nudí svým uspávajícím tempem (zvláště pak na začátku), ale dá se zde nalézt i několik pozitiv. Hodně dlouho jsem se rozmýšlel, jaké dám hodnocení. Bohužel to nakonec nebude ani průměrné.


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat