0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 4. 2012

Memory (2005)

Každý z nás má nějaké vzpomínky z dětství, Taylor díky těm svým odhalí tajemného vraha malých dívek.

Doktor Briggs a jeho kolega Chang jsou zrovna v Brazílii na konferenci a příležitostně pokoukávají po krásných ženách. Zrovna se chystají si trochu povyrazit, když je zavolají do místní nemocnice. Dovezli muže, který byl podroben tajemnému domorodému obřadu a jeho tělo je celé pomazané červenou hlínou. Při prohledávání jeho osobních věcí si nechtěně Briggs roztrhne rukavici a červená hlína se mu dostane na prsty. Později, když se vrátí do svého pokoje, má zvláštní sen o tajemné postavě s maskou.


Český název: Vražedné vzpomínky
Režie: Bennett Davlin
Rok výroby: 2005
Délka: 98 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Billy Zane ... (Taylor Briggs)
Tricia Helfer ... ( Stephanie Jacobs)
Dennis Hopper... (Max Lichtenstein)
Ann-Margret ... (Carol Hargrave)
Terry Chen ... (Dr. Deepra Chang)
...a další

Po návratu do Ameriky se mu začínají zdát další sny, v nichž vidí tajemnou postavu a jezero. Začne tedy pátrat po minulosti muže, který zemřel v Brazílii. Zjistí, že indiáni pomocí hlíny dokázali vnímat ve snech život jejich předků jejich očima. Přátelé jeho matky - Max a Carol - ho mají ze začátku za blázna. Při pátrání se seznámí s krásnou Stephanií, která mu začne pomáhat. Jenže sny se tentokrát změnily. Začal vidět očima vraha a vidí i jeho oběti, kterými jsou malé holčičky. Postupně dojde k tomu, že vrahem musel být někdo z jeho rodičů. Matka leží připoutána k lužku s alzheimerovou chorobou a otce nikdy nepoznal. Začne se tedy vyptávat Maxe a Carol na svého otce, ale ti o něm nic neví. Rozpoutá se tak kolotoč lží, falešných stop a dalších snů o vraždění holčiček. Taylor Briggs zcela propadne touze dopadnout tohoto šíleného vraha, kterému vše prochází už 30 let.

Pro režiséra Davlina, je to jeho prvotina, kterou se prezentoval náročným americkým divákům. A podle hodnocení je to průměrný film, takže celkem úspěch pro tohoto mladého režiséra. Natočil sice film, jehož scénář není zas až tak jedinečný a podobné kousky jsme už mohli vidět několikrát, ale skloubil to se známým hereckým obsazením, takže z toho vyšel poměrně dobře.

Co se týče samotného filmu a jeho zpracování musím podotknout, že se mi to celkem líbilo, ale abych byl objektivní spíše se to horroru jen lehce dotýká, i když je tak vedený. Jde spíš o thriller se zajímavou zápletkou. Ze začátku je podáván divákovi tak, aby si myslel, že hrdina pronásleduje tajemnou postavu jen ve svých snech, později však zjistí, že se vlastně díváme očima vraha a únosce. Postupné pátrání a odhalování minulosti i přítomnosti bylo zpracováno tak, aby to pochopil snad každý, což je jen dobře.

Realita je ale trochu jiná nebo ne? Je vědecky dokázané, že lidé si ve svém mozku uchovávají převážně jen traumatizující nebo nejkrásnější okamžiky už od dětství, zatímco zbytek brzy zapomenou. Je samozřejmě blbost, abychom si pamatovali, co dělali naši rodiče, ale je i pár případů, kteří tvrdí, že si pamatují své předchozí životy v malých útržcích. To ale záleží jen na vás, jestli tomu uvěříte.

Filmové efekty byly určitě podávány dobrou formou a pomáhaly tak rozvíjet divákovu představivost o tom, kdo že to může být ten tajemný vrah. Bylo tam i pár zajímavých událostí, které mě potěšily. Například jsem ve filmu viděl jak herci popíjí plzeňské pivo, což jako gurmánovi bylo po vůli.
Nicméně musím i kritizovat některé nelogické prvky. Například jiné auto bylo ve snu a na fotce, které viděl Briggs, i když se nám snažili tvůrci vnutit opak. V některých scénách bylo jasně vidět, jak vedlejší postavy vnímají kameru a nesoustředí se na svůj výkon nebo i chybné pasáže, kdy mají v jednom záběru na sobě jiné oblečení než ve druhém. Co se týče hudby, byla dobrá a k filmu se hodila, ale byla posbírána z několika jiných, takže originalita šla stranou.

Z herců znáte všichni určitě jak Billy Zanea (Vlad narážeč, Titanic, Critters) tak i uznávaného herce Denisse Hoppera (Vodní svět, Land of the Dead, Queen of Blood). Ti přinesli filmu alespoň průměrnou úroveň. Jejich výkony - a především Billy Zane - byly tím nejlepším, na co se dalo dívat. Z hereček připomenu Triciu Helfner, která se spíše než svými rolemi zvýraznila fotkami pro časopis Playboy. Zahrála si ve filmu Spiral, který je asi zhruba na úrovni Memory.

Hodnocení:
Film je čistým průměrem, který nepohorší, ale ani příliš nezůstane ve vašem podvědomí. Záleží na jaké téma jste zvyklí, a třeba se pletu. Mně se rozhodně líbil a myslím si, že 50% si zaslouží. Dal bych i větší, ale těch chyb tam bylo trochu moc, a to nejsem člověk, který by zacházel moc do detailů. Nejvíc mi tam chybělo víc hororových prvků.

Žádné komentáře:

Okomentovat