0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 4. 2012

Mimic: Sentinel (2003)

Tentokrát se geneticky upraveným švábům postaví do cesty mladý šmírák Marvin.

Marvin je jedním z posledních dětí, které postihla takzvaná Sticklerova choroba. Následkem toho trpí těžkým astmatem, zůstává jen ve svém pokoji, bydlí se svou matkou a sestrou Rosy. Úplně se oddělil od okolního světa a jediné spojení s ním je jeho fotoaparát. Marvin si rád fotí dění před bytovým komplexem i v bytech jiných nájemníků. Jednoho večera spatří, jak přítele jeho sestry něco napadne a odtáhne mimo zorné pole. Policie mu nevěří, a tak se jeho sestra a kamarádka Carmen pouští do pátrání na vlastní pěst. Hlavním podezřelým se stává nový popelář, který vychází ven jen v noci. Začnou mizet i další lidé a Marvin začíná mít podezření, že za tím vším nestojí obyčejná lidská bytost.


Český název: Mimic 3: Sentinel
Režie: J.T. Petty
Rok výroby: 2003
Délka: 77 min
Země: USA

Hrají:
Lance Henriksen ... (Garbageman)
Karl Geary ... (Marvin Montrose)
Alexis Dziena ... (Rosy Montrose)
Rebecca Mader ... (Carmen)
Amanda Plummer ... (Simone Montrose)
... a další

Původní Mimic se dočkal už druhého pokračování a přitom ti z vás, kdo tyhle filmy zná a viděl je ví, že úplně zbytečně. Ani jedno z nich nedosáhlo ani průměrné úrovně a vyhořely téměř po všech stránkách. Trojku si vzal pod režisérské křídla J.T. Petty, člověk, který se živí hlavně jako scénárista a před tímto filmem měl na svém kontě jediný film coby režisér. Ten se jmenuje Soft for Digging (2001) a slavil s ním docela úspěch. Takže i tentokrát se čekalo, že se předvede v dobrém světle. Nedostatek finančních prostředků, velice špatný scénář a zřejmě vlastní nechuť něco vymýšlet navíc udělalo z filmu Mimic 3 něco, na co chci rychle zapomenout. Po tomto fiasku natočil v roce 2008 westernový horor The Burrowers, který ovšem taktéž žádnou velkou díru do světa filmu neudělal. Připadá mi, že tenhle člověk patří do kategorie těch režisérů, jimž se za celou kariéru povede jen jeden dva filmy a zbytek spadne do podprůměrných vod. Snad se někdy v budoucnu dočkáme něčeho, co bude stát zato. Osobně bych mu to přál, ale nesmí to zase odfláknout.

Začátek filmu se nese v duchu seznamování diváků s hlavním hrdinou, který žije dost nudný život pouze ve svém pokoji, kde pozoruje okolí a vše si fotografuje. Za celou první půlhodinu se neděje vůbec nic co by naznačovalo, že jde o hororový film. Nudné dialogy jsou doplňovány cvakáním foťáku a komentováním fotek či rodinného života. Teprve po smrti sestříného přítele se začne děj posouvat trochu dopředu a začne to být zajímavější. Bohužel většina scén se nahrává v úplné tmě, kde chybí podsvícení, takže nejde skoro nic vidět. Většinou můžeme spatřit jen tmavý stín, který se pomalu přiblíží k oběti, vycákne krev a vzápětí se odtáhne tělo mimo záběr. Zatímco oba předchozí díly byly docela slušně sestříhané, tak tady je to katastrofa. Hudební doprovod na tom není o moc lépe. I když se dá poslouchat, tak mi prostě nesedl. Jde o slabý odvar svých předchůdců a alespoň pro mne nedokázal navodit patřičnou atmosféru.

Když už se začalo konečně něco pořádného dít a věřte, že posledních zhruba sedmnáct minut stojí určitě za pozornost, tak naskočily závěrečné titulky a já jen nevěřícně hleděl, že je konec. Tenhle díl se prostě liší od svých předchůdců úplně ve všem. Kdyby to pokračovalo ještě alespoň dvacet minut v podobném duchu, tak by mé hodnocení bylo určitě vyšší. Protože právě na konci se začala atmosféra docela slušně rozjíždět a já poznal ty klaustrofobické chvilky, o kterých jsem si četl v komentech na jiných webech. Do té doby jsem si říkal jestli se dívám na stejný film.

Nejvíce mě zklamalo, že samotné monstrum nejde moc vidět. Zatímco v obou předchozích dílech se hlavně všechno točilo okolo nich, tak zde ho máme šanci vidět tak pětkrát a pokaždé jen na krátký okamžik. Zřejmě se snažili filmaři zamaskovat veškeré nedostatky. Samotné vysvětlení, cože tam vlastně Jidášovi brouci dělali mi přišlo dost uhozené. Pro mě je to nejhorší zdůvodnění jaké jsem měl možnost vidět. Samotná nelogičnost a marnost celého filmu se na mě valila každým dalším střihem. Jediné co mě potěšilo je to, že se zde objevilo několik známých herců a hereček.

Nejznámějším z nich je můj oblíbenec Lance Henriksen, který si zahrál ve známých Vetřelcích, filmu Madhouse či Pumpkinheadovi. Většinu filmů, ve kterých se objevil, táhl hlavně jeho skvělý herecký výkon. A i zde patřil k tomu nejlepšímu, co jsme mohli vidět.

Druhou známější osobou je mladá herečka Alexis Dziena, kterou si budete nejspíš pamatovat hlavně ze seriálu Invasion. Mě docela překvapila svou odvážnou scénou ve filmu Broken Flowers. Tady však předvedla znuděný výkon sestry hlavního hrdiny. Toho si zahrál Karl Geary, jenž se zatím výrazněji neprosadil a mezi jeho neznámější filmy, kde si zahrál hlavní roli, patří průměrná komedie Coney Island Baby (2003) a horor The Burrowers (2008).

Podle mě jde o zřejmě nejhorší díl této trilogie nebo je na stejné úrovni jako dvojka. Kdyby trval jen 20-25 minut nebo vypustili začátek a raději dotočili několik scén, tak jsem mohl jít s hodnocením hodně vysoko, protože ta čtvrthodinka se mi líbila. Pro někoho to může být zajímavá podívaná, která se zcela liší od svých předchůdců, ale mě se to moc nelíbilo. Efekty nulové, nudný děj, špatný střih- to jsou hlavní zápory filmu. Plusem je již zmiňovaná čtvrthodinka, pěkné herečky a výkon Lance.

Hodnocení:
Dávám stejně jako druhému dílu 30%. Hlavně se modlím, aby nenatočili další pokračování.

Žádné komentáře:

Okomentovat